Larson Posted November 3, 2013 Share Posted November 3, 2013 Здравейте,реших да заменя старият си процесор (AMD Athlon 64x2 2100mhz 4000+ сокет 2 ) с нещо по-добро .Дъното ми е JETWAY M28GT3-SDG . Въпросът ми е към какъв процесор да се насоча за да осетя рзликата.Прочетох някаде ,че най-доброто което мога да намеря за моето дъно е AMD Athlon 64x2 6400+ ,но не знам дали е така ,затова исакм вашата помощ.Благодаря предварително. Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted November 3, 2013 Share Posted November 3, 2013 Дъното ти е старо за да сложиш процесор, с който би "усетил" разликата. Мощните печки са на AM3 сокет. И сега да влезем в детайли. Защо мислиш, че точно процесора те спъва? По какво прецени? Или просто си събрал някой лев и се чудих как да инвестираш в стария си компютър? Нещата, които могат да подобрят стари печки са: по-мощни видео карти и повече памет от което вероятно идва и ново захранване. Започва да става скъпичко. По-добре си бучни още някоя плочка РАМ, ако ти е малко и събирай за нова машина. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larson Posted November 4, 2013 Author Share Posted November 4, 2013 Само процесора ме спъва, със 650 вата захранване съм, видео AMD Radeion HD 6670 1gb ,4gb рам памент. И да разбирасе че разлика та няма да е голяма но при положение че сегашния ми процесор е AMD Athlon 64x2 2100mhz 4000+ сокет 2 , ъпгрейда си заслужава като отварям скоби нещо от сорта на ( 60 70 лв на старо). Link to comment Share on other sites More sharing options...
samkijot Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 и аз съм на мнението на THE STORM ... каквото и да сложиш, едва ли ще усетиш голяма разлика. аз примерно имам подобно дъно, което поддържа athlon64 x2, но преди беше с един LE-1600 и като сложих 4600+ се усети разлика заради факта, че втория е с 2-ядра, но в твоя случай дори и да намериш 6000+(не съм сигурен дали дъното ти поддържа нагоре, но и да поддържа, трудно ще намериш такъв процесор) разликата в производителността няма да е голяма. не очаквай от качването на честотния обхват на процесора да покачиш производителността на цялата конфигурация. просто архитектурата на ядрото не позволява повече. освен това тези процесори са с 1MB кеш. има и такива с 2MB, но много рядко се срещат(отделни серии са). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larson Posted November 4, 2013 Author Share Posted November 4, 2013 Мх ,благодаря ви за коментарите сигурно ще се насоча към нова конфигурация като събера някой лев Link to comment Share on other sites More sharing options...
samkijot Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 по-евтин вариант е да смениш дъното с AM3 ... някъде из секцията продавам имаше тема за такова дъно с процесор и беше около 100 лв. което ми се струва, че е добре, та ако можеш и твоето да го продадеш някъде за половината, мисля че ще останеш доволен ... мисля, че това беше темата https://www.bulforum.com/index.php?showtopic=125332&hl=am3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 5, 2013 Share Posted November 5, 2013 Не е вярно че няма да усети голяма разлика. Аз едно време като смених 3800+(2ГХц) Х2, с 5600+ (2.8ГХц), усетих голяма разлика. Тогава мислех за 6000+ и по-големи, но добре че не го направих, и ти също не го прави, защото от 6000+ вече са 125W, и са големи печки, които доста трудно се охлаждат, а и разлика от 200МХц няма да ти е критична. А 700МХц разлика се усеща, повярвай. С 6400+ (3.2Гхц) ако се поддържа от дъното ти, разликата ще е наистина доста осезаема иначе (все пак гигахерц и 100 отгоре). Ако само проца ти е слабо място текущо, и мисилш, че другите чаркове ти вършат работа, спокойно търсиш някой 5600+ (гледаш дъното какви точно поддържа и с кой БИОС), и нямаш грижи. Зависи и за какво го ползваш, колко пари можеш да отделиш, вероятно изцяло нова платформа може и да е по-оправдано в края на краищата. Като рискуваш да се натресеш на проблеми от всякакво естество - последните години качеството драстично спадна на всичко, и едни ъпгрейд може да ти докара често само главоболия. Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted November 5, 2013 Share Posted November 5, 2013 Аз с AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 6000+ никакви проблеми не съм имал. А вече работи мнооого години. Минимум 7. Само трябва да не си оставяш кутията лом мръсна и да си сменяш термопастата в някакви разумни интервали. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 5, 2013 Share Posted November 5, 2013 Да, за повечето нормални дейности тия процесори и платформа се оказаха изключително добро попадение. Един ден единствено нуждата ако изникне, за повече от 8 РАМ, бих сменял платформа. И при мен раобти 24/7 без прекъсване от поне 5 години. Пастата я сменям на около 2-3г. веднъж, ДОсега съм я сменял само 2 пъти, и то първия беше покрай едно цялостно разглобяване по някаква причина. Виж, ако дъното има хетпайпове и радиатори, е добре и на него да се сменят. Моето дъно е с хеатпайпи и не бях махал на чипсета (и мосфетите) радиатора откакто е купено (5-6г.). Тая година реших и разглобих всичко, и пастата се оказа като камък/пясък, едвам я махнах. Радиатора даже го вдигнах без усилие, просто си е висял отгоре без добър контакт, затискан единствено от двата пластмасови щифта, и то рехаво (е, нормално като за щифтове). Та и тая паста трябва на 3-4г. най-много, да се сменя. Ако не е тайна, какви температури ти държи 6000+ и с какво го охлаждаш. Едно време вдама познати с 6000+ и по-големи, постоянно се оплакваха от трудности с охлаждането им. Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted November 5, 2013 Share Posted November 5, 2013 Стандартния блок охладител от както съм го купил. Никога не е клокван и т.н. В покой държи 40-45гр. Загрял повече от 68гр не съм го виждал ама не следя нон-стоп. Никога никакъв проблем не е правил хайвана. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 5, 2013 Share Posted November 5, 2013 Има нещо нередно в тия показания, или в моите. Аз съм с еверест 5.50, и при мен показва Процесор: 43 CPU Core #1: 31 CPU Core #2: 33 т.е. обратно на твоите показания. При теб общото за процесора е по-малка стойност отколкото за всяко ядро. Подозирам, че в едното се намесва самото дъно и нещо не показват съвсем вярно за някоя стойност. Не приемам че 6000+ и то със стоков кулър е толкова студен . Моя му барам кулъра докато работи, и е направо студен, и няма как да е 40 градуса примерно. Но да кажем че долу на плочката е по-топло, макар че и там ми се струва хладно. GPU ми е пасивно (без вентилатор), и е 39 градуса според показанието. Склонен съм да вярвам на пипане, освен това като се натовари, качва с 15-тина градуса. Проца под товар не съм го виждал аз пък над 59 градуса . Go figure. Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted November 5, 2013 Share Posted November 5, 2013 Даже може и по-студен да е, но картата в машината в момента е 8500GT и грее адски зле (много лош кулер има, някаква китайка е). Но да се има предвид, че сетъп-а на машината ми е с чело 12ка и гръб 10ка , 12ката да вкарва, 10ката изкарва и е свален панела на кутията за лесен достъп до слотовете. Та моята е малко шантава работа, че се ползва и като тест за хардове, памети, захранвания и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted November 7, 2013 Share Posted November 7, 2013 @tedy Ако е програмист ще усети разлика, но ако е решил да играе игри според мен почти нищо няма да усети от 700MHz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 7, 2013 Share Posted November 7, 2013 @tedy Ако е програмист ще усети разлика, но ако е решил да играе игри според мен почти нищо няма да усети от 700MHz. Много зависи. Като за такава платформа, вероятно няма да тръгва да играе последните и най-нови и тежки игри. За малко по-стари, всичко може да е в плюс и да усети. За игри е ясно че видеокартата е от по-голяма важност все пак. За игри до към 2011-та, ако не ги мъчи на very high (и особено AA/AF), и с резолюции до към 1680х1050, спокойно се играят. Аз играя примерно Modern Warfare 2 на 1920х1200 на мид то хай много мазно. Графиката ѝ всичко ме удовлетворява идеално. Crysis 2 не го говоря, той е мазен, но 1-цата като по-тежка - на 1680х1050 повечето на Мид, и някои на Хай, също за мен е играемо, 25-30 кадъра, с идеална за мен графика. Но и аз не съм геймър. Колкото до програмиране, ако визираш обща десктоп работа, усеща се, да. Не се сещам навремето 3800+ дали не беше и с 2х512 L2 кеш, а моя е с 2х1024. Набързо след това започнаха да предлагат само по-новите 65 ватови с по 100МХц отгоре и с по-малко кеш, примерно 5600+ след това бяха по 2.9 ГХц. Като цяло ако сложи 700МХц отгоре, ще усети общо подобрение във всякакви ситуации, скролиране на страници, обща мазнотия и др. Но както казах, зависи доколко е претенциозен, има хора които примерно не виждат трептене на плазмените телевизори, докато аз едвам понасям да стоя пред такъв и гледам да избягам от помещението възможно най-бързо . Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZoR Posted November 7, 2013 Share Posted November 7, 2013 Athlon FX-62 е най-бързият процесор за въпросния сокет ! Същият е на кантар с леко клокнат Pentium Wolfdale E5300 Не си хвърляй парите на вятъра.Купи си един добър охладител ,който би могъл да ползваш и в бъдеще и го клоквай смело като започнеш ОТ 2.6-2.8.4000+ трябва безпроблемно да се клоква далеч над 3Ghz,но и до там да го докараш си ОК. Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted November 7, 2013 Share Posted November 7, 2013 @tedy Ще усети, но ако съм аз лично на негово място това усещане изобщо няма да си струва главоболията и парите по upgrade-а. Вече за клоквания, освен CPU и охлаждане, човек трябва да има и читаво дъно, за да не започнат да му изчезват устройствата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 7, 2013 Share Posted November 7, 2013 Аз навремето разликата от 3800+ до 5600+ я усетих достатъчно че да оправдае занимавката и даже разликата в цената беше доста по-голяма отколкото сега може да намери на старо някой такъв проц за 50-60-70 лв, а като продаде неговия, ъпгрейда вероятно ще му излезе не повече от 30-тина лв . Изцяло си зависи доколко му се вижда проца спъващ системата. Ако го удовлетворява почти, може това да е най-удачното. За клок, и аз винаги съм бил противник на това ако компа ще се ползва за нещо сериозно и иска максимална стабилност и дълголетие. Та... всичко е относително . Ако сложи нещо около максимума за дъното му (нещо 6000-6400+), ще усети хич не малко подобрение. Аз съм доста скептичен към днешните продукти, и ако вземе някакво средно ла*няно дъно/проц/памет за евтини пари, макар и вероятно малко по-бързи като общо, вероятно ще се натъкне на проблеми или скапаното качество на днешните продукти ще го принуди след 2-3г. да купува пак нови неща баш като изтече гаранцията. Затова ако сегашните чаркове го задоволяват и само проц му е слаб, мисля, че това ще е разумен ъпгрейд. Както се вижда, вероятно търси дълговечност на платформата след като е още с подобна. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.