Jump to content
BulForum.com

Търся букса за допълнителни вентилатори

Recommended Posts

за компютър ли са тези букси? върши ли ти работа от молекс към 3 пина?

Такова доста лесно може да се направи/запои, трябва само да се намери от сервизи или др., мъжките буксички, примерно такива има на екстендерчетата които идват с повечето по-скъпи вентилатори (и не само), дето удължават един молекс и от тях излизат 2 жички с куплунг за включване на вента в случай че не ползваш дъното за целта.

Мога и аз да ти направя/запоя ако си донесеш такива разни стари удължители с буксите.

Обаче трябва да имаш 2 неща предвид. 1) един куплунг на дъното обикновено може да даде макс до 2 ампера, като ако е над един, аз не бих рискувал - в зависимост от вентилаторите, това означава максимум около 5-6 вентилатора на букса. Текущо на кутията си имам закачен един голям 10 вата Sunon 120х120х38мм широк с огромен airflow и статично налягане (150CFM, над 10мм воден стълб, 3200 оборота на 12V, презапасих се, и го пускам текущо на 8 волта лятото, че на повече ще премести кутията), на намалените обороти точи около половин ампер, но не бих сложил втори на куплунга. Че по принцип 2А не е малко за пистите на дъното, и каквото и да пише, ако искаш да изкара по-дълго, не е добре да се рискува с тия максимуми.

2) 3-тия пин на куплунгите е от тахометъра за мерене на оборотите, и е ясно че ако свържеш повече от 1 вент, трябва просто да се прекъсне жълтата жица към този пин за да не стават обърквания.

Забележка: поне за моето дъно дават 2А от куплунг, при други може да е различно, отделно има общ ток, който може да отдаде дъното от всичките си такива куплунги, и ако пише 8А общо, и 2А на куплунг, а имаш 6 куплунга, ясно е че не можеш да разчиташ на пълни 2А от всеки ако навържеш мощни вентове навсякъде.

Здрасти.Точно след като започнах тази тема се разрових и на тавана си открих две стари дънни платки от които взех това което ми трябваше.Успях да направя такава букса но накрая имаше място за три вентилатора.След като се разрових малко повече в интернет успях да намеря такава букса за 8лв,но и варианта да се направи такава също става :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...