dubo Posted February 25 Share Posted February 25 (edited) Това, което си ме цитирал - после го развиваш художествено през твоите цветни очила . Същото съдържание, но разказано от ""склонни да приемат информация, която отговаря на техните предразсъдъци, дори ако тя е манипулативна или невярна.." Ти си формиран като мислене в авторитарно и пост-авторитаро общество - американците не са. Освен това си спрял да мислиш самостоятелно. Важното е да си щастлив, нали? И не чети много - вредно е - започваш да мислиш самостоятелно. 20 hours ago, Godfather said: Още в началото изплиска легена, а за по-нататък нямах нерви да те чета........ тълпа крещеше "hang Mike Pence", а охраната и сикрет сървиз се чудеха как да си спасяват хората.. Група хора, които крещят не е преврат. Дори ако ги ненавиждаш и ги наричаш - "озверяла тълпа" - дори тогава не е преврат, нито опит за такъв Edited February 26 by dubo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubo Posted February 25 Share Posted February 25 (edited) 8 hours ago, w00x said: Образованите общества не търсят война. Затова и не произвеждат бомби. Затова търси съюзи. Точно защото обществото в Европа е по-образовано, не търси военен конфликт като варвари, а иска да има прогрес в други сфери. Ниско образованите общества търсят заграбване на чуждото, защото е по-лесно, отколкото да го създадеш сам. Ако в Швейцария мислеха като теб - щеше страната им да бъде нападната и през 1914 и през 1940. И много пъти преди това. Не всички са овце. Има вълци, има и вълкодави. това е разликата в различните страни - в едни - повечето са овце, при други са много вълкодавите ... НО когато дълго време има благоденствие - овцете забравят, че трябва да има вълкодави и стават лесна плячка на вълците. Edited February 25 by dubo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 26 Share Posted February 26 Хахахахаха, след всичката тази словесна диария не можахме да разберем в края на краищата сградата на Капитолия празна ли е била, както ти се изхвърли, или ситуацията всъщност е била доста по-различна? Явно си безнадежден случай. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubo Posted February 26 Share Posted February 26 (edited) 3 hours ago, Godfather said: Хахахахаха, след всичката тази словесна диария не можахме да разберем в края на краищата сградата на Капитолия празна ли е била, както ти се изхвърли, или ситуацията всъщност е била доста по-различна? Явно си безнадежден случай. Невъоръжен протест - Демонстрация при която е имало насилие може да бъде наречена преврат само от някой с промит от пропаганда мозък. Някой който мисли с ФВ и ТВ си. Пиша ти кратко, за да не се преуморяваш Edited February 26 by dubo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted February 26 Share Posted February 26 Сега ще каже някоя от модерните в момента думи с които ги обливат. В момента е идиотокрация. Като Русия нападнаха Украйна беше орки, нещо за външните тоалетни и т.н. Сега е идиотокрация. Забелязах, че Кръстника повтаря и ползва термини, които масово се употребяват от пропаганда ботовете, които съм засичал по западни форуми и коментари Почти 1:1 като време се появяват в речника му тук с появата им на запад. Имаше там някакви похвати за обезличаване на противника с постоянното употребяване на такива сравнения, успешно ги прилагат и кълват хората Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubo Posted February 26 Share Posted February 26 (edited) Русия в момента успешно се превръщат в орки. Да намериш заплаха в страна, която е сменила 5 президента, докато твоя Цар е несменяем и да започнеш да УБИВАШ си е оркско. Да го оправдаваш и героизираш докато си убил поименно само твои установени 103 000 + Човека - си е оркско. Пример - за два дни да бъдат убити всичките ти близки познати - около 190 човека /число на Дънбар/ И това последните 3 години. Май не е оркско , а? ЛИЧНО говоря постоянно и с руснаци и с украинци - по-добре ще спиш ако не разказвам. Edited February 26 by dubo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted February 26 Share Posted February 26 44 minutes ago, mIRCata said: Сега е идиотокрация Не си гледал филма или не виждаш приликите още от предишния му мандат? https://www.instagram.com/reel/DGUAaj6J0ZE/?igsh=M3pmejJqbXlhdzUx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubo Posted February 26 Share Posted February 26 8 minutes ago, ARPAnet said: Не си гледал филма или не виждаш приликите още от предишния му мандат? https://www.instagram.com/reel/DGUAaj6J0ZE/?igsh=M3pmejJqbXlhdzUx Идиокрацията си е и наша заслуга. Няпример - някой може ли да си предстви български студенти сега да протестират като през 1990 ??? Идиокрацията е избор , който се прави всеки ден - IG, FB, TIKTOK ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted February 26 Share Posted February 26 Не коментирам нито изпълненията на едните или другите. Коментирам факта, че Кръстника започва да използва изрази по една или друга тема в почти идеален синхрон във времето с момента, в който тези изрази се появяват някъде по западните медийни пространства по темата. И ги повтаря до откат. Като бот. Темите, по които си говорите и си ги разменяте не ги коментирам, вие си спорете, аз само ви чета. 26 minutes ago, ARPAnet said: Не си гледал филма или не виждаш приликите още от предишния му мандат? https://www.instagram.com/reel/DGUAaj6J0ZE/?igsh=M3pmejJqbXlhdzUx Коментирам използваните изразните средства, а не свързаните с тях темите дето се дърлите тука. Да го уточня, че явно не се разбира или се избягва да се разбере. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted February 26 Share Posted February 26 10 minutes ago, mIRCata said: Коментирам използваните изразните средства, а не свързаните с тях темите дето се дърлите тука. Да го уточня, че явно не се разбира или се избягва да се разбере. Имах предвид, че асоциацията с филма си идва сама докато ги четеш/гледаш какво правят 37 minutes ago, dubo said: Няпример - някой може ли да си предстви български студенти сега да протестират като през 1990 ??? Не протестираха ли преди няколко/десетина години? 46 minutes ago, dubo said: Идиокрацията е избор , който се прави всеки ден - IG, FB, TIKTOK ... Не смятам, че те са причината. Ако знаеш, че земята е кръгла няма да станеш плоскоземец просто от използването на соц мрежи Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted February 26 Share Posted February 26 9 minutes ago, ARPAnet said: Имах предвид, че асоциацията с филма си идва сама докато ги четеш/гледаш какво правят Може, но говоря за друго. Термина е без значение. Не вярвам в повтарящи се съвпадения. Просто ми направи впечатление. Още като почна войната в Украйна, забелязах промяната на начина му на изказване, сега се повтори по друга тема. Явно е податлив на някакви влияния без значение посоката. Вие си спорете по политиката. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted February 26 Share Posted February 26 11 hours ago, dubo said: Ако в Швейцария мислеха като теб - щеше страната им да бъде нападната и през 1914 и през 1940. И много пъти преди това Искаш да кажеш, че Швейцария произвежда много бомби и има силна армия? Или са намерили друг начин да се запазят в конфликтите, който не е производство на бомби. Липсата на бомби, овце ли ги прави? Още чакам да покажеш как не си жертва на пропаганда като ми споделиш източника за този ФАКТ, който повтаряш в почти всяко свое мнение от 3 страници. А и именно: On 2/24/2025 at 11:30 AM, dubo said: Интересен факт - само около 20% от хората имат 'имунитет' срещу пропагандата. Около 70% - са склонни да приемат информация, която отговаря на техните предразсъдъци, дори ако тя е манипулативна или невярна.. Изглежда като много да те е вдъхновило. Вероятно и в реалния живот го казваш поне 2 пъти дневно. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubo Posted February 26 Share Posted February 26 (edited) 8 hours ago, Godfather said: Хахахахаха, след всичката тази словесна диария не можахме да разберем в края на краищата сградата на Капитолия празна ли е била, както ти се изхвърли, или ситуацията всъщност е била доста по-различна? Явно си безнадежден случай. Странно ли е че точно така изглежда този, който нарича Протест на невъоръжени хора - опит за преврат? Edited February 26 by dubo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubo Posted February 26 Share Posted February 26 2 hours ago, w00x said: Искаш да кажеш, че Швейцария произвежда много бомби и има силна армия? Искаш ли мир - готви се завойна. Най-милитаризираната държава е Швейцария - ако не го знаеш - говори за грамотността ти. Историята го е доказала многократно. Глупаците водени от пропаганда може доста дълбоко да закопаят всяка страна - дори ЕС. 2 hours ago, w00x said: Още чакам да покажеш как не си жертва на пропаганда като ми споделиш източника за този ФАКТ, който повтаряш в почти всяко свое мнение от 3 страници. А и именно: Искаш да те обучавам на ползване на SE или AI ? Надали ще имам достаъчно нерви, или пък ти пари. Все едно да обуча Шиши на здравословен живот Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted February 26 Share Posted February 26 Швейцарците са непревзеваеми значи, така да го разбирам? Не виждам по какъв начин непознаването на въоражението на Швейцария, е обвързано с грамотност. Ти много се развълнува вече.... 6 minutes ago, dubo said: Искаш да те обучавам на ползване на SE или AI ? Надали ще имам достаъчно нерви, или пък ти пари. Все едно да обуча Шиши на здравословен живот Не. Искам да ми покажеш ТВОЯ източник на тази информация. Не ме пращай в търсачките, комично е. И все пак, за протокола. Сподели личното си изследване, моля. Ако не е строго секретно, разбира се. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubo Posted February 26 Share Posted February 26 (edited) 9 hours ago, ARPAnet said: Имах предвид, че асоциацията с филма си идва сама докато ги четеш/гледаш какво правят Да филма в момента го гледаме в живота. Не познавам човек , който да го е гледал и да е на друго мнение. 9 hours ago, ARPAnet said: Не протестираха ли преди няколко/десетина години? Именно - сравни 1990г и 2023 - смях. .... а сега си е просто НЕВЪЗМОЖНО - неграмотни, наркомани и алкохолици с идеал: "пари, секс, чалга и НИЩО ДРУГО !!! " - няма как да протестират. 9 hours ago, ARPAnet said: Не смятам, че те са причината. Ако знаеш, че земята е кръгла няма да станеш плоскоземец просто от използването на соц мрежи От използвване няма - от всекидневно ползване по 3 - 8 часа - да и още как. Има достатъчно данни за влиянието върху мозъка. Изключително надеждни дании. Личен избор. 5 hours ago, w00x said: Швейцарците са непревзеваеми значи, така да го разбирам? Не виждам по какъв начин непознаването на въоражението на Швейцария, е обвързано с грамотност. Ти много се развълнува вече.... Показва непознаване на Историята. Дори неумение в 21 век да се търси и възприема информация. Провери кога последно е обявена война на Швейцария. И провери с кога са водели боеве швейцарците през ВСВ. Ако можеш де, да не се пресилиш ей !!! 5 hours ago, w00x said: Не. Искам да ми покажеш ТВОЯ източник на тази информация. Не ме пращай в търсачките, комично е. И все пак, за протокола. Сподели личното си изследване, моля. Ако не е строго секретно, разбира се. ползваш AI и SE както този младеж заварява - става , ама по-здравословно за него добре да не го прави Edited February 26 by dubo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted February 26 Share Posted February 26 22 minutes ago, dubo said: Показва непознаване на Историята. Дори неумение в 21 век да се търси и възприема информация. Провери кога последно е обявена война на Швейцария. И провери с кога са водели боеве швейцарците през ВСВ. Ако можеш де, да не се пресилиш ей !!! ползваш AI и SE както този младеж заварява - става , ама по добре да не го прави Да приемем, че е така. Непознаването на тази част от историята е показателно за неграмотност? Как е свързано "обявяването на война на Швейцария" с "правене на много бомби"? Не им обявяват война, защото имат много бомби ли? Повече от Украйна? Или тия 140 000 човека войска са някакви нинджи всичките и никой не иска да рискува с тях? Дори държави с милионни войски? Защо да ги проверявам тия всичките несвързани с темата неща? За да забравя, че още не си ми отговорил на въпроса? Не точно. Аз искам да знам ТВОЯТ източник на фактологически доказуемата информация, която повтаряш от 1 седмица из темите на този форум. Никой AI на света не може да ми каже откъде идват ТВОИТЕ данни. Този, който попитах, не е изключение. Да ти покажа ли пак какво отговори? Та тъй като започна да става малко досадно това шикалкавене и бягане по тъча, аз виждам два варианта: 1. Разнасяш дезинформация, против което, преди няколко страници, силно адвокатстваше, когато обясняваше как трябвало да се наложи наказание на chasti за погазване на правилата на форума чрез правене на същото (разнасяне на дезинформация). 2. Попадаш в тези 70% от твоята, до момента недоказана, статистика и лесно си станал жертва на нечия пропаганда. Та? Кое е? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubo Posted February 26 Share Posted February 26 1 hour ago, w00x said: 1. Разнасяш дезинформация, против което, преди няколко страници, силно адвокатстваше, когато обясняваше как трябвало да се наложи наказание на chasti за погазване на правилата на форума чрез правене на същото (разнасяне на дезинформация). 2. Попадаш в тези 70% от твоята, до момента недоказана, статистика и лесно си станал жертва на нечия пропаганда. Щом държиш да изглеждаш като глупак - кой съм аз да те спирам: Това какъв си се определя от действията ти, а не от мнението ти за теб самия Проучвания на дезинформацията: Според доклад на MIT от 2018 г. (Soroush Vosoughi и др.), фалшивите новини се разпространяват 6 пъти по-бързо от истинските в социалните мрежи, защото често са емоционално заредени и резонират с предубежденията на хората. Анализът им показва, че около 70% от потребителите са склонни да споделят информация, която потвърждава техните нагласи, без да я проверяват. Експерименти за поляризация: Изследване на Дан Кахан (Yale Law School, 2013) върху културните предразсъдъци установява, че около 60-80% от хората интерпретират научни данни (напр. за климатичните промени) в съответствие с техните социални и политически идентичности, вместо с обективните факти. Работата на Харолд Ласуел и Карл Ховланд върху военната пропаганда показва, че повечето хора (често над 50-60%) са уязвими към емоционално наситени послания, особено когато са под стрес или когато липсва достъп до алтернативни гледни точки. Доклад на Европейския парламент от 2022 г. за дезинформацията отбелязва, че значителен дял от населението (не е посочен точен процент, но се предполага над половината) е податлив на манипулация, когато тя е насочена към страхове, омраза или предразсъдъци. Това е особено вярно в социалните мрежи, където алгоритмите усилват този ефект. Не проверяват източниците на информация систематично (според проучване на Pew Research, 2020 г., около 64% от американците приемат новини без задълбочена проверка, ако съответстват на техните виждания). Имат ниска медийна грамотност – UNESCO изчислява, че около 60% от хората в световен мащаб не разпознават манипулативни техники в медиите. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 26 Share Posted February 26 14 hours ago, mIRCata said: Коментирам използваните изразните средства, а не свързаните с тях темите дето се дърлите тука. Да го уточня, че явно не се разбира или се избягва да се разбере. Изразните средства чисто и просто идват да изразят уникалното съвпадение на реалността с фикцията в един филм. Как го свърза това с някаква индокринация, вяра в пропаганда и прочие глупости, само ти си знаеш, а на мен не ми се гадае, пък и не ми дреме. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted February 27 Share Posted February 27 Местя го по тоя случай. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted February 27 Share Posted February 27 14 hours ago, dubo said: Именно - сравни 1990г и 2023 - смях. .... а сега си е просто НЕВЪЗМОЖНО - неграмотни, наркомани и алкохолици с идеал: "пари, секс, чалга и НИЩО ДРУГО !!! " - няма как да протестират. Аха, и ти си падаш да сравняваш поколения, и разбира се нашето е винаги по-добро от вашето. Ако трябва да съм честен, "пари, секс и чалга" ги свързвам с целият период от 90-те та до днес, не виждам с какво се различават. 14 hours ago, dubo said: От използвване няма - от всекидневно ползване по 3 - 8 часа - да и още как. Има достатъчно данни за влиянието върху мозъка. Изключително надеждни дании. Личен избор. Ще се чуе ако стана плоскоземец Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubo Posted February 27 Share Posted February 27 (edited) 2 hours ago, ARPAnet said: Аха, и ти си падаш да сравняваш поколения, и разбира се нашето е винаги по-добро от вашето. Ако трябва да съм честен, "пари, секс и чалга" ги свързвам с целият период от 90-те та до днес, не виждам с какво се различават. Ще се чуе ако стана плоскоземец да цитирам ли изследването излязло преди месеци. Изследване с голяма контролна група. За часовете употреба на ФБ. ИГ, ТикТок и други мрежи с алгоритъм за задържане на потребителя. Та как употребата им влияе на мозъка. Обосновано предполагам, че ти ще можеш да си го намериш и няма да ме обвиниш в 'дезинформация' Поколението сега е подложено на ужас , на който ние не бяхме подложени - затова са по-слаби физически и умствено, че и морално. Edited February 27 by dubo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted February 27 Share Posted February 27 (edited) 51 minutes ago, dubo said: да цитирам ли изследването излязло преди месеци. Изследване с голяма контролна група. Как часовете употреба на ФБ. ИГ, ТикТок и други мрежи с алгоритъм за задържане на потребителя. Та как употребата им влияе на мозъка. Обосновано предполагам, че ти ще можеш да си го намериш и няма да ме обвиниш в 'дезинформация' Да видим, вероятно ще е нещо около "влияние над млади/развиващи се" , "допаминова зависимост", "подсилване на определени виждания". Греша ли ? Не съм сред младите които се имат предвид, не поствам и т.н. че да ме интересуват лайковете. Май само последното в някакъв смисъл може да ми влияе. Да не се приема като "соц мрежите са супер дупер", но и не върви да си обясняваме как ще станем плоскоземци защото ги използваме 51 minutes ago, dubo said: Поколението сега е подложено на ужас , на който ние не бяхме - затова са по-слаби физически и умствено, че и морално. Ако това те кара да се чувстваш по-добре. Не смятам, че милениалите сме някакво супер дупер поколение. Нито виждам тези преди нас като такова. Всъщност през собствената си призма, вероятно виждам нас като малко по-доброто поколение. Вероятно следващото ще е подобно на нашите и ще се виждат като по-доброто. Няма как да са същите, света се променя. Личното ми виждане към тези които сега са студенти, базирано на ограниченият ми опит основно свързан със студентите в семейството ни, е че са много готини млади хора Edited February 27 by ARPAnet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted February 27 Share Posted February 27 15 hours ago, dubo said: Щом държиш да изглеждаш като глупак - кой съм аз да те спирам: Това какъв си се определя от действията ти, а не от мнението ти за теб самия Проучвания на дезинформацията: Според доклад на MIT от 2018 г. (Soroush Vosoughi и др.), фалшивите новини се разпространяват 6 пъти по-бързо от истинските в социалните мрежи, защото често са емоционално заредени и резонират с предубежденията на хората. Анализът им показва, че около 70% от потребителите са склонни да споделят информация, която потвърждава техните нагласи, без да я проверяват. Експерименти за поляризация: Изследване на Дан Кахан (Yale Law School, 2013) върху културните предразсъдъци установява, че около 60-80% от хората интерпретират научни данни (напр. за климатичните промени) в съответствие с техните социални и политически идентичности, вместо с обективните факти. Работата на Харолд Ласуел и Карл Ховланд върху военната пропаганда показва, че повечето хора (често над 50-60%) са уязвими към емоционално наситени послания, особено когато са под стрес или когато липсва достъп до алтернативни гледни точки. Доклад на Европейския парламент от 2022 г. за дезинформацията отбелязва, че значителен дял от населението (не е посочен точен процент, но се предполага над половината) е податлив на манипулация, когато тя е насочена към страхове, омраза или предразсъдъци. Това е особено вярно в социалните мрежи, където алгоритмите усилват този ефект. Не проверяват източниците на информация систематично (според проучване на Pew Research, 2020 г., около 64% от американците приемат новини без задълбочена проверка, ако съответстват на техните виждания). Имат ниска медийна грамотност – UNESCO изчислява, че около 60% от хората в световен мащаб не разпознават манипулативни техники в медиите. Глупав ли ме нарече? По по-директен начин от този, по който chasti беше нарекъл някой глупав? Ще призоваваш ли и сега да те линчуваме или ти си по-различен, и на теб е позволен подобен тон? Или ще се оправдаеш отново по детски с "аз се шегувам"? Май трябва да ограничиш ползването на ботовете, защото не ти влияе позитивно от моята гледна точка. Предоверяваш се и се поставяш в нелепи ситуации с неверни и генерализиращи твърдения, които определяш като ФАКТИ, защото някой бот ти ги е казал. Дори без да чета проучванията в детайли (което очевидно и ти не си направил), виждам ключовите думи в тези цитати, които те поставят в групата с високите проценти на всяко едно от тези проучвания. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubo Posted February 27 Share Posted February 27 18 minutes ago, w00x said: Глупав ли ме нарече? .... Цитирал си ТОЧНО какво съм написал. И отдолу ' ме нарече' Наричам те забавен, което е синоним на смешен. Наистина си забавен. Виждаш точно това, което искаш да видиш. А и това, че си като 70% от хората - не е обидно. Дори подлежи на корекция при желание. Виж желание при теб не виждам - виждам необективност, отричане на факти, склонност да изкривяваш информация, която потвърждава твоите нагласи, без проверка. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts