Jump to content
BulForum.com

Студентски бригади в чужбина

PSYCHOSIS

Recommended Posts

От много време насам се каня да посъбера информация за студентските бригади в чужбина. Има ли някой, който е ходил? Ако да, нека сподели впечатленията си. Интересува ме къде е бил, с коя фирма е заминал, какво е работил, какви са били условията и наи-важното - с какви пари се е върнал!

И друго - има ли хора, които смятат да заминават този сезон? Може да се комплектоваме и да ходим заедно :)

По принцип "Астерикс" са доста добри.И са коректни.Но работата,която ще намериш в чужденеция не е от най-прекрасната.За парите-зависи как ти се заплаща,как работиш,какво работиш и къде работиш.Връщаш се с пари в границите от 6 до 17 хил. лв(това е максимума).За информация - за съжаление не мога да ти дам много голяма.

Аз съм ходил в Англия, заминах от Конкордия(представитела им се казва Миро и е в Троян). Това беше 2002. Работих във ферма за марули и домати, тъйкато още на втората седмица се контузих(изкочими капачката на коляното докато играехме мач) и останах само 3.5 месеца. Средната седмична заплата варираше около 200 лири. За времето там изкарах около 12000 лв, но тва е без разходите, на седмица 30-40 лири за храна и ваучер за телефона(това е най-малкото) а и зависи каде спиш около 20-50 лири на седмица.

Но всичко това е много относително, това от което зависи най-много е дали ще попаднеш в хубава ферма. Може да изкараш и повече, може и по-малко.

edit: На мен ми струваше 2000 лв.

А я кажете какви са парите необходими да заминеш защото на мен това ми е главния проблем и има ли някакви начини да се сдобиеш с час от тях сам( чувал съм за студентски кредити точно за бригадите и подобни)...

има ли някакви начини да се сдобиеш с час от тях сам( чувал съм за студентски кредити точно за бригадите и подобни)...

Има начини,да.А за студентските кредити - с тях е по-трудно,отколкото ако сам тръгнеш да събираш парите.Пък и ако ще вземаш студентски кредит(размер до 10хил. лв) по-добре започни частен бизнес.Малка вратичка в закона ;)

Сумата за заминаване ако не се лъжа,не надхвърля 600лв,а даже май и това е много.

Не е възможно да е толкова малко ... имах предвид всички разходи по заминаването не само самолетните билети примерно :) а за кредитите бях чувал че са за малки суми до 1000 лева

имам малко опит - приготви ок. $1500 за заминаването до usa (за билет, за програмата такса, за разходи за дрехи и други приготовления, за посолствата такси и т.н.). реалистично не очаквай за ниско платена работа (95% от случйте за work & travel си на такива) повече от $7-8 / час. в usa дават най-много и разходите да отидеш там са най - големи (но избиваш разликата за 1 месец). колко ще спестиш зависи от теб - аз не пестя по много - няма пак да ида специално да видя кенеди спейс сентър или imax кино или да се повозя на истински ролъркостър - the duelling dragons в islands of adventures (големия брат на мъничето в софия ленд) или до карибите (голяма далавера: за ок. $500 all inclusive на кораб на круз за 1 седмица до карибите и бахамите - перфектна ваканция). а иначе сметката е - часове на седмица по заплата на час минус данъци (ама те ги връщат (btw не плащайте на фирми - много е лесно сами - само да ви обясни някой веднъж)) минус храна (до $300 на месец) - спане и консумативи (до $600 ако сте сам). това е за usa. за другаде не знам. досега съм ползвал само usitcolors поздрави диди и ... герито (уф за момент ми избяга името й).

edit:

ако те интересува друго за пътуването до usa пиши.

Ne se lyji da hodish v Asteriks. Pyrvo che edva 10-15 % ot platilite taksata zaminavat, a drugite kakto se kazva "Ostavavat s pryst v usta". Edin friend izgoria tam s pari i veche 2-ra godina go vyrtat. Makar che moje i da si ot shtastlivite 10 - 15 %. Kakto i da e sam preceni.

A za studentski brigadi nai dobre e da uchish vyv VSI - te imat dogovorenosti s rabotodateli v Anglia i sumata za zaminavane e mnogo malka. Ama triabva da uchish tam. Inache si struva shte iskarash malko pari, ama bachkaneto e iako. Edno komshiiche beshe minalata godina chrez VSI, iskara pari vyrna se s 5-6000 dolara niakyde, ne sym go pital kolko tochno, ama razpraviashe che sa im skysvali zadnicite ot rabota. A i anglichanite ne gledat s dobor oko na nas.

vsinc said:
колко ще спестиш зависи от теб

vsinc,на мен идеята ми е да ида и да спечеля колкото се може повече пари. Мога да спестявам.

Не каза какво си работил там. На какъв работен ден?Имаш ли свободно време, за евентуална втора работа? Какво е отношението на работодателя към теб? Вече много хора ми казаха лоши неща за англичаните, дано американците са по-свестни. Къде живееше? И още въпроси имам, ама нека не те затрупвам :)

Едни приятели сега са в Англия и много се оплакват.. Попаднали са на кофти ферма, късали им задниците от работа, малко плащали.. условията били супер мизерни. Живеели във фургони по няколко души и всичко воняло ужасно. Отделно supervisor-ът бил Поляк и си уреждал неговите хора..

Имам друг приятел в САЩ, който работи в Пиза Хът.. Каза, че е горе-долу доволен.. Но без втора работа ми каза, че почти няма да изкара никакви пари.. Може би след като си приспадне разходите към 2500-3000$

mashev said:
Аз съм ходил в Англия, заминах от Конкордия(представитела им се казва Миро и е в Троян). Това беше 2002.

И аз бях лятото на 2002 в Англия...ти каде по-точно беше mashev >?

• 4 weeks later...

Аз пък имам приятелка която замина от една фирма в USA без да дава нищо за заминаването те й поеха всичко...с една подробност че си взимат всичко от заплатата ти 1-вия месец ама после си работиш само за себе си.Тя работи като координатор в магазин а един приятел зареждаше един много голям магазинсамо че през ноща.

• 2 years later...
  MititU said:
някои може ли да поднови тук инфото с нови данни за фирми и офертите от тях също и изискванията

Аз ти препоръчвам Интерколеж

До колкото ми е езвестно, комисионните на фирмата са най-малките в града.

Ако имаш интерес, пиши един РМ, да дам едно раменце.

Съвет от мен - ако ще ходите в щатите на бригада гледайте да не сте в най-забутаното село и работата да е с бакшиши - сервитьор, барман, доставка на храна, valet и т.н. Също не е толкова колко се плаща на час, а колко часа ще ви дават седмично

juji said:
Аз ти препоръчвам Интерколеж

До колкото ми е езвестно, комисионните на фирмата са най-малките в града.

Ако имаш интерес, пиши един РМ, да дам едно раменце.

Аз съм от "Земеделския" и бях на интервю миналата неделя.Таксата за интервюто е 20лв.Добре е да си носиш освен студентската книжка и международен!Ако го носиш те ще ти го поискат и ще те попитат до кога е валиден.Интервюто протича на английски,но не е нищо особено...

• 1 month later...
  MititU said:
някои може ли да поднови тук инфото с нови данни за фирми и офертите от тях също и изискванията

Същото :)...

Искам да питам и тези който са ходили на скоро в Анлгия, как е обстановката в тия каравани и кво става с баните и тоалетните :). Ако може мнение от момиче ще е супер :).

stefan said:
Съвет от мен - ако ще ходите в щатите на бригада гледайте да не сте в най-забутаното село и работата да е с бакшиши - сервитьор, барман, доставка на храна, valet и т.н. Също не е толкова колко се плаща на час, а колко часа ще ви дават седмично

Mного си прав адаш. АЗ примерно никога няма да ида пак на бригада в САЩ, освен ако не знам че ще съм сервитьор. За друга работа - НЕ МЕРСИ. Да си намерят техни роби. Предпочитам специализацията. Тва с бригадите е........голям късмет, който аз нямах ;). Но сега си мисля за програма за Австралия за 1 година. Скъпо е тръгването, но това, което можеш да спестиш ееееееее. Говорим за 12 месеца във ферма :). Или за специализация в Швейцария :)

DON_CHEFO said:
Mного си прав адаш. АЗ примерно никога няма да ида пак на бригада в САЩ, освен ако не знам че ще съм сервитьор. За друга работа - НЕ МЕРСИ. Да си намерят техни роби. Предпочитам специализацията. Тва с бригадите е........голям късмет, който аз нямах ;). Но сега си мисля за програма за Австралия за 1 година. Скъпо е тръгването, но това, което можеш да спестиш ееееееее. Говорим за 12 месеца във ферма :). Или за специализация в Швейцария :)

Аз първо бях на 9.50 в един магазин, викам си добре, ще работя повечко, ама като направиш 4-5 часа овъртайм мениджърката ти каза другата седмица чак да дойдеш ;) А беше Circuit City, не някоя бакалия. Пак им се свиди. Писна ми накрая и се хванах в една пицария да разнасям, 6 долара на час ама ти дава 80-90 часа седмично, не ти удържа данъци и бакшишите бяха супер доволни. После щях в ресторант да почвам, ама реших, че е по-хубаво да си хващам рейса за България. И аз съм чувал много хубави неща за Австралия, и жените не били хич лоши :)

midas said:
Същото :)...

Искам да питам и тези който са ходили на скоро в Анлгия, как е обстановката в тия каравани и кво става с баните и тоалетните :). Ако може мнение от момиче ще е супер :).

мойта приятелка беше миналата година там и за караваните аз съм ги гледал на снимки клипчета е правила с апарата и тя е разправяла че били хубави до колкото видях наистина стават за живеене те са като малки апартаментчета за баните и тоалетните вика че във всяка си имало отделни и били хубави иначе имало няква ферма в съседство и там били общши и само сутринта ли нещо такова можело да си вземеш топъл душ та си зависи и от фермата :)

stefan said:
Аз първо бях на 9.50 в един магазин, викам си добре, ще работя повечко, ама като направиш 4-5 часа овъртайм мениджърката ти каза другата седмица чак да дойдеш ;) А беше Circuit City, не някоя бакалия. Пак им се свиди. Писна ми накрая и се хванах в една пицария да разнасям, 6 долара на час ама ти дава 80-90 часа седмично, не ти удържа данъци и бакшишите бяха супер доволни. После щях в ресторант да почвам, ама реших, че е по-хубаво да си хващам рейса за България. И аз съм чувал много хубави неща за Австралия, и жените не били хич лоши :)

в Чикаго колко е най-нискoтo на час. В Сиатъл на пици дават минималното за щата 7.93. В Чикаго стандарта май беше по-нисък

Закво говорите за Америка бе хора?Не може ли да се намери нещо подобно в Европа?Освен това, тва дето го разправяте с пиците и рестораните имам приятели, които са го правили с работна виза.Праща се от там и Работиш, ако работодателят е доволен от теб я подновява, ак не връщаш се или пребиваваш там незаконнно.А освен това нали е студенска бригада?Няма да стоиш там много време, а само месец-два.То само пътните докато си избиеш до Америка....

A55A551N80R said:
Закво говорите за Америка бе хора?Не може ли да се намери нещо подобно в Европа?Освен това, тва дето го разправяте с пиците и рестораните имам приятели, които са го правили с работна виза.Праща се от там и Работиш, ако работодателят е доволен от теб я подновява, ак не връщаш се или пребиваваш там незаконнно.А освен това нали е студенска бригада?Няма да стоиш там много време, а само месец-два.То само пътните докато си избиеш до Америка....

бригадите са по 3 или 6 месеца. За да те пратят там ти трябва работна виза която ти осигурява фирмата която те праща на тая бригада. Намират ти работа и жилище. А за пътните и другите разходи които ще дадеш на фирмата, за да заминеш, а те са около 3000лв се изкарват за 2-3 седмици по мойте изчисления.

тва е за щатите.

за Европа също ти трябва работна виза и т.н. Пак ти ги осигурява фирмата, но парите, които им даваш са около 1000лв. Не съм чувал за изгодни бригади в европа освен тия в Анлгия. По-доброто в Англия от УСА е че плащаш по-малко пари за да заминеш, печелиш повече и се връщаш с повече пари. Освен ако в УСА не си на бакшиши...

Лошото в Англия е че бачкаш селска работа и живееш в каравани. Работиш във всякакви метеорологични условия, абе общо взето 80-90% от работите там са тежки...

За тва хората казват, че най-изгодно е да си в УСА с бакшиши....

• 2 years later...

200 милиграма антисмъртин на темата анално :laughing:

някой да е ходил в англия на бригада,но не във ферма,а в хотел?

напоследък много сериозно се замислям да си бия шута на там,та ме интересува дали има някой да сподели впечетления?

DON_CHEFO said:
Mного си прав адаш. АЗ примерно никога няма да ида пак на бригада в САЩ, освен ако не знам че ще съм сервитьор. За друга работа - НЕ МЕРСИ. Да си намерят техни роби. Предпочитам специализацията. Тва с бригадите е........голям късмет, който аз нямах ;) . Но сега си мисля за програма за Австралия за 1 година. Скъпо е тръгването, но това, което можеш да спестиш ееееееее. Говорим за 12 месеца във ферма :) . Или за специализация в Швейцария :)

Я за това в Австралията и Швейцарията....ще дадеш ли повече инфо...с фирма ли е тези или....и за какви пари горе долу става въпрос?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...