w00x Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Вчера, съвсем случайно, видях, че единият ми дял го няма. Дял, който е един цял физически диск. Рестартирах компютъра и дялът се появи с файлова система RAW, която беше нечетима.Поразгледах се из интернет, видях различни предложения. Програмите за връщане на изгубени файлове разпознават всичките файлове на диска, но аз искам да го върна така, както е, защото програмата за връщане на файлове ми възстанови 270 000 файла в 10 000 папки, които бяха разпределени в около 20 преди повредата. Та файловете са си там, но ще ми е доста трудно да ги сортирам пак.Една от програмите, показва дървовидната структура така, както трябва да е, но не ми дава да направя Recover на тия файлове. Казва, че има проблем, да съм пробвал да FIX-на BOOT-а на тоя диск. При опит за FIX на BOOT-а ми изписва, че на BOOT-а нищо му няма.С TestDisk установих, че BOOT секторите също са си наред, но MFT е развален, поради което не ми излиза коректно и дървовидната структура. Оказа се, че MFT може да се възстанови от някакъв MFT Mirror, който седи на същия диск, но на различни сектори. За мой късмет обаче, този MFT Mirror също е повреден.Файловете ги изтеглих, както вече споменах, та вече мога да си правя експерименти с диска. Проверих го за лоши сектори докато проверявах файловете и не ми изписа, че има дори и един. Изобщо не знам какво се е случило с този диск... Дали не е прекъснало захранването за секунда? Или пък uTorrent-а да е направил някоя мизерия, защото беше крашнал докато проверяваше някакви файлове и го изключих насилствено...Въпроса ми е, някой знае ли начин, по който може да се пренапише тая MFT на NTFS диска, или начин, по който да подредя тия файлове и папки, които програмата ми възстанови, така, както си бяха преди повредата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Кофти щом и mirror-а е повреден. Ако ти се занимава, пробвай да буутнеш някое live linux distro, и да прочетеш диска през него. Понякога става фокуса без много заигравка. Може да надникнеш какво ще кажат fdisk и parted под линукс Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 Пробвах Убунту, но изобщо диска не се появи в списъка с дискове. Под Уиндоус поне излиза, било то и в RAW.Намерих някакъв гайд, как се оправя тая MFT под Ubuntu с някакви команди, една от които force-ваше диска да се появи като устройство, дори да не се засича автоматично.Довечера ще ги пробвам, защото това ми е последната надежда. Иначе - форматирам диска и почвам да прехвърлям папките. На пръв поглед, основните (снимки, проекти) са си по папки, та може да се отърва от клоаката като шрифтове и разни други неща, които така или иначе са почти неизползваеми заради "организацията". Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Хм, може да не го маунтва, но като device трябва да се вижда fdisk -l ще ти покаже device-ите ти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 Ами отворих SYSTEM SETTINGS на UBUNTU, гледах, гледах, но не можах да видя къде да си проверя хардуера. Да не би да е било орязано откъм възможности, защото беше live, а не инсталация? Ubuntu 12. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Последно съм виждал линукс X преди 120 години Но няма как да е отрязано до толкова. Затова и не си си видял диска, не е mount-нал автоматично volume-а. Давай смело през конзолата, листни дисковете си с fdisk -l и ще ги видиш като device-и. Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 Ще следвам инструкциите през терминала и ще видя дали ще се получи. Ако не, ще поразровя още малко за варианти и ако не стане, направо ФОРМАТ и прехвърляне на информация. Той тоя диск трупа всякаква разнообразна информация от около 10 години. Един формат добре ще му дойде. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.