Ganger Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Търся рецепти за изброените неща. Ще съм благодарен за всяка рецепта и начин на приготвяне Link to comment Share on other sites More sharing options...
laury Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Панагюрска луканка Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganger Posted April 20, 2013 Author Share Posted April 20, 2013 Панагюрска луканка Благодарим Добро начало Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Ловджийски суджук 4 кг. Свинско месо без тлъстини и кости4 кг. Телешко месо без тлъстини и кости2 кг. Твърда сланина250 гр. Сол30 гр. Захар20 гр. Смлян черен пипер20 гр. Червен пиперПРИГОТВЯНЕ:Свинското месо трябва да бъде от задната част на животното, а телешкото от предната част.Двата вида месо и сланината накълцайте със сатър или нарежете със много остър нож на малки парченца с големина около 3-4 мм.На дървен плот разстелете накълцаното свинско месо. Върху него поставете телешкото. Отгоре сложете сланината, а върху месото равномерно поръсете подправките. Омесете добре с ръце. Поставете го в студено помещение върху наклонена плоскост и го оставете да престой 2 денонощия. На месомелачката махнете решетката и ножовете и на тяхно място сложете фуния. Измийте много добре свински тънки черва. Нарежете ги на парчета от по 15 см. Завържете единия край. Другия нанижете на фунията и пълнете с месо сбито и бавно. Завържете и другия край и ги свържете, така че да се оформи малка подкова. Закачете ги да съхнат и след 24 часа ги надупчете с игла. Наредете ги между две дървени плоскости и затиснете с тежест. Оставете да престоят така 48 часа. След това ги оставете да съхнат отново още 6 денонощия, а после ги опушете. Опушването става при температура от 20 градуса в продължение на 5 денонощия. Малките суджучета може да поднесете сурови, може да сварите за 15 мин., или да запечете на скара като предварително сте ги цепнали на няколко места. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted December 20, 2017 Share Posted December 20, 2017 Понеже гледам, че такава хубава тема стои празна и никой не пише в нея, викам да я раздвижим малко и да споделя моя първи опит с правенето на луканки. Като абсолютен лаик в областта, но с голям мерак, четох доста и си харесах тази рецепта, която ми се видя достатъчно лесна като за начинаещ: http://lakomnik.bg/%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%85%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%BA-news888.html Използвах 5кг телешко от току-що гътнато домашно теле, като добавих към него 1 кг прясна сланина (също домашна). Никъде в рецептите за горнооряховски суджук не се слага сланина, но аз реших да добавя малко, от страх да не стане прекалено сухо. Нарязах всичко на ленти, овалях ги хубаво в сместа от солта и подправките, сложих и едно пакетче стартерна култура ( https://yo-aktiv.com/products/yo-aktiv-homemade-meat-starter-culture ) и го оставих на една решетка в хладилника за 24ч. да се отцеди. Довечера ще я смеля на едрата приставка на машината и вече смяната смес отива отново за 24ч. в хладилника. Живот и здраве вдруги ден започва тъпченето. Имам измити и осолени свински черва (не успях да намеря телешки). Като виснат суджуците на пръта ще кача и снимков материал. п.п.: по принцип ми останаха 3кг телешко и 1кг сланина и мисля да купя още кило-две свинско и да направя още една доза 5-6кг, този път смес. Някой ако има изпитана рецепта за такава луканка (най-вече съотношението на подправките) ще се радвам да споделите. Също така се чудя какво ще стане ако сложа малко чесън в микса от подправки (имам предвид счукана скилидка чесън, не сух от пакетче)? Аз лично много харесвам лекия чеснов привкус, но понеже чесъна има известни антибактериални свойства, не знам дали няма да попречи на зреенето. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 20, 2017 Share Posted December 20, 2017 Браво за мерака и упорството. Аз все още нямам опции да се занимавам с тъпкане, че асансьорното ми е още в основен ремонт и няма къде да суша мащабно. Черва напипах на пазара в Първомай - вече знам откъде ще взема като му дойде времето. Остава въпроса с прясното месо и най-вече прясната сланина, която си е направо кът и много трудно се намира. Няма да се плашиш за чесъна, някои слагат и праз. Действай смело и безотговорно, както се казва. Много добре си направил, че си сложил сланина, иначе щеше да ядеш трици. Още нещо - бъди много внимателен с рецепти от нета, че понякога има страшни грешки в тях, а някои са просто идиотски изначало. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted December 20, 2017 Share Posted December 20, 2017 Линкът към рецептата, който съм постнал е примерен. Просто тук максимално се доближаваше до това, което реално съм решил да правя. Червата аз ги взимам от една жена на четвъртък пазара (на ЛС мога да обясня коя точно сергия е). Няма ги изложени по обясними причини, но като питаш- вади изпод масата. Продава ги идеално измити и осолени. 4лв е връзката, стига за около 5кг месо. Месото, което ползвах е от домашни животни, но все пак гледани под санитарен контрол и със съответните анализи на месото, иначе не бих купил. А сланината наистина се оказва, че е супер дефицитна стока по магазините. Последно пред 1-2 месеца ми трябваше осолена сланина за скара, целия град обиколих- накрая намерих в магазина на Попов в Прослав на цена, внимание, 14.50 лева за килограм, при положение, че вратните пържоли бяха 9лв в същия момент Според мен причината е, че съвременните породи прасета и смеските, с които ги хранят са такива, че просто да не трупат сланина. То от една страна е по-добре така, ама като ти потрябва някой път сланина- кофти тръпка. Дори тази, която си купих за суджука, от домашно гледано прасе, беше супер тъничка- 1-2см дебелина. Поне цената беше народна- 3 лв килото. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 20, 2017 Share Posted December 20, 2017 Сланина няма ПРЯСНА, поради проста причина, че никой не продава. Всеки си я ползва сам, а едно време буквално хвърляха понякога във фуража на прасетата... В Попов си взел сланина на тази цена именно поради тези причини, дано поне е била прясна. Иначе масово сланината по магазините е тотален боклук. Веднъж се излъгах да купя, именно от Попов за около 7-8 лв/кг и като я изсуших беше увас - няма дъвкане. Жилава история. Купил си тънка сланина, защото е била от младо и добре гледано прасе. Дебела сланина от 200+ кила свиня не ти трябва, вярвай ми... Цената ти е направо златна - подарили са тия. Сланината си казва всичко като я опиташ - ако не е крехка да се топи в устата - греда. За съжаление много трудно се разбира докато е сурова. И пак да кажа - купешка сланина - никога. Сподели впечатления от тази на бруталната цена от Попов. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted December 20, 2017 Share Posted December 20, 2017 В интерес на истината беше много добра- шарена, идеално осолена и готова за ядене. Взех къмто 2 кила тогава, една половинка още стои в камерата, та си резвам по малко на тънко от време на време за мезе на винцето. Сега, дали винаги е толкова добра, или просто аз съм уцелил хубава партида- нямам идея, това беше първия и последен път, в който съм купувал сланина от магазин. Просто бях силно стъписан от цената- в оня момент това беше кажи-речи най-скъпото месо в магазина. --- Оntopic: каква част от прасето е най-добре да се ползва за луканка? Така като чета повечето ползват месо от заден бут май... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 20, 2017 Share Posted December 20, 2017 Тя затова е такава и цената. Улучил си много рядък момент явно. За колбаси от мляно нямам опит и не мога да ти давам съвети ... засега. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasio Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 Оntopic: каква част от прасето е най-добре да се ползва за луканка? Така като чета повечето ползват месо от заден бут май... Ами тази година направихме следното - ребрата във фризера, рибиците се сушат и всичко останало се обезкости и смелихме за луканки Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 ...и останаха само копитата, 'а си играят децата с тях Какви подправки ползвате? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 Ами тази година направихме следното - ребрата във фризера, рибиците се сушат и всичко останало се обезкости и смелихме за луканки Я чакай малко! Оствихте рагуто и смляхте всичкото месо?!?! Ти верно ли??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasio Posted December 22, 2017 Share Posted December 22, 2017 Я чакай малко! Оствихте рагуто и смляхте всичкото месо?!?! Ти верно ли??? И вратът отиде във фризера Сланината беше отделена, въпреки че беше малко Крачетата отидоха за пача Малка част от бутът също е във фризера Целта на това прасе беше за луканки все пак Защо ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.