vsinc Posted August 1, 2004 Share Posted August 1, 2004 Интересува ме дали DECT или други подобни беезжични телефони имат покритие над 300 метра. Смятам да купя такъв телефон, но никъде не дават първо да го пробваш за покритие. Връзката трябва да е м/у административна сграда и хале, на ок. 300 метра едни от други и съответно 2-3 бетонни стени м/у слушалката и базата. Ако знаете за магазин, в който да дават да пробваш преди да куписх става също. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted August 2, 2004 Share Posted August 2, 2004 300 метра са си преувеличени защото от всички производители ти ги дават по права линия с пряка видимост в ясно време. При дъжд и прегради от вида на споменатите от теб бетонни стени (още по-зле е ако са железобетонни) не може да очакваш реално покритие на повече от 150 метра радиус от майката. Красотата на DECT обаче е в това, че е копие на GSM стандарта. Можеш освен майката да купиш един или няколко ретранслатора (клетки) и да си разширяваш обхвата. Тези системи обаче рядко имат нещо общо с масово продаваните модели. Обикновено са доста по-скъпи. Желателно е специалист да ти ги монтира, защото има шанс да сбъркаш местоположението, пък и той ще си носи отговорността при сривове . Мисля че на Siemens има една серия модели - GIGAset ако не греша, които поддържат ретранслаторни точки. Самите ретранслатори обаче не ми е ясно откъде се намират. Ако много те интересува и бюджета не ти е прекалено тесен мога да ти дам един-два телефона на фирми които да ти направят телефонизацията на територията на предприятието. Драсни РМ ако те интересува. А за магазин който ти дава да пробваш - забрави. Никой няма да ти даде стоката да си я занесеш да я пробваш и после да му я върнеш. Тука е Бг и не правят такива неща. А ако искаш да пробваш на място в магазина - питай в Технолукс, Германос или Техномаркет "Европа". Там са по-учтивички, но предвид че магазините представляват халета, не можеш да пробваш как минава сигнала през прегради от вида на бетонни стени. Съмнявам се да ти разрешат да излезеш навън, но какво пък - опитай. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vsinc Posted August 2, 2004 Author Share Posted August 2, 2004 ами... бюджета е ограничен :-) - в смисъл трябва да се търси добро съотношение цена / полза. не може и да става дума за допълнителни ретранслатори - просто шансът да ги няма на другият ден е много голям в района, в който ще ги ползвам. знам за възможността да се ползват слушалки от различни производител към една и съща база, но това не е целта в моя случай - трябва само една - колкото да се отговори на обаждане ако няма никой в офиса защото всички са в халето. иначе в момента ползваме пренасочване към GSM, което излиза малко скъпо ама е по-добре от колкото да изпуснеш клиент :-) както каза в бг сме - аз май съм се разглезил - щото като попитам за възможността да пробвам някой продукт и да го върна ако не ми харесва ме гледат някак странно всички продавач-консултанти (много смешна длъжност са им сложили) чудя се дали в бг има лицензирани други системи, които да позволяват по-голям обхват на разумна цена - все пак DECT е по замисъл за микро и пико клетки, така че не може да се очаква много от него. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pisach Posted August 2, 2004 Share Posted August 2, 2004 Това не ти са Щатите, да си купиш нещо и като не ти върши рбота (или не те кефи вече) да го върнеш в магазина! Стреляй в тъмното пък каквото стане, вземи го от голяма верига, защото там поне за същите пари ще можеш да си вземеш нещо друго, ако телефона не става....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted August 3, 2004 Share Posted August 3, 2004 има други лицензи, но не са за телефония. друго решение е ако имате тел. централа да й сложиш GSM gateway и оттам да те пренасочват - ще ти излезе по ефтино да плащаш GSM-GSM. Има възможност да тестваш и т.нар. Ситифон на Мобиком. Нямам идея как работи ама обявяват доста малки цифри за цените. Трети вариант ти е радиостанция, но не знам как ще стане пренасочването от телефона. Четвърти вариант е - що не си дръпнеш една жичка и не монтираш един нормален тел. във халето? Или дори радиотелефон, но майката да е вътре в халето - тогава тия 300 метра ще ти стигнат. Пак ще си говориш и ще можеш да шаваш вътре в сградата без проблем. За жицата не бери грижа - обикновена усукана двойка на разстояние до 400-500 метра ще ти пренесе телефонния сигнал от розетката без проблем. Ако минава през открити пространства си избери по-защитено кабелче и дерзай. цитат: чудя се дали в бг има лицензирани други системи, които да позволяват по-голям обхват на разумна цена - все пак DECT е по замисъл за микро и пико клетки, така че не може да се очаква много от него. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicko Posted August 3, 2004 Share Posted August 3, 2004 Аз съм взимал DECT телефон с уговорката да го пробвам дали поддържа CLIP-а на моята централа, и ако не - да го върна. Марката на телефона беше TCM. А магазина - Квазер-а до Халите. Оказа се че обхвата беше доста малък - на 10-на метра в апартамента вече започваше да се чува пращене и шумове в слушалката.... Много бях разочарован и го върнах, като ги излъгах че причината да го връщам е това че не работи CLIP-а (БТК поддържа 2 стандарта CLIP в зависимост от модела на централата в дадения район и затова съществува възможност човек да си вземе телефон с CLIP и да се окаже че не работи на същия стандарт като централата му). Иначе с Xway тествахме GAP съвместимостта на този TCM с неговия Siemens - нямаше проблеми - TCM-а се свърза към майката на Siemens-а и можеше да се провежда разговор между 2-те слушалки . Това с връщането е кофти работа. Все още не се приема нормално от продавачите и те гледат на кръв. Мен от тогава ми е неудобно да ходя в онзи магазин, щото ме гони параноята че са ме запомнили Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathzone Posted August 3, 2004 Share Posted August 3, 2004 Аз имам на Panasonic и обхвата му е около 300 метра но работи на 1800 мгх.И съм супер доволен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.