Jump to content
BulForum.com

Климатик- ама какъв?

Recommended Posts

За lubo1972. Аз имам две Мидеи 12-ки у нас от миналата година супер са!!!

А относно консумацията може и да поговорим, ама много мразя да пиша.:)))

Относно пиковата мощтност е така ама когато имаш за покриване по-малка температурна разлика, а през зимата почваш да претоварваш машината и затова е малко спорен въпроса.

• Replies 66
  • Created
  • Last Reply
Прочети като за начало поста на LifeFeel. Не става въпрос за КПД /коефициент на полезно действие/ а коефициент на трансформация. И доколкото си спомням ставаше въпрос  да прочетем нещо полезно за всички ама явно няма да стане...като сте се заяли с това КПД!!!

Наскоро пообиколих магазините и ми направи впечатление следното нещо - 12-ката на HITACHI консумира ел.енергия /охлаждане/отопление/ 760/920W /цифрите са приблизителни не твърдя че са точни/, а 14-ката OSAKA /"страшни" климатици ще се окажат/ 900/1600W  :blink: И двата са инверторен тип! Нещо намирисва във втория....май..

П.П Забравих да кажа че отдаваната мощност е почти еднаква на отопление съотнесено към потребяваната.

точно за КПД си става въпрос, защото климатика консумира 1.5kW електричество (да речем) и изкарва 4kW топлина (примерно). 14-ка OSAKA 1600W? епа той нашия осака 19 харчи 1800W !!

woox izglejda ne si naqsno s klimaticite .Vqrno e 4e qponcite pravqt mnogo ka4estveni klimatici ama N1 ne sa te !! Neznam za kakuv to4no tip klimatik stava vupros 4e mitsubishi da e nai skupiq ???

Slu4aino da si 4uval za Carrier ???

Чувал съм естествено. просто бях забравил. те са Американски ако не се лъжа. Ако не знаеш Mitsubishi правят най-добрите компресори, а именно компресора представлява климатика. то освен компресора.. реално погледнато - друго няма. преди време - 5 години - един панасоник струваше 1500 лева; един Mitsubishi струваше 3500. дали няма разлика?

Shte,kaja 2 dumi na tezi deto hvaliat OSAKA tezi klimatici sa absolutni LAMI,na edin priatel smetkata za tok mu skochi sus 220lv samo za mesec ot edno takova klimatiche(sega go e strah da go pusne)!

кажи му на тоя твоя приятел да види дали някой не му краде тока. ние тука у нас с 2 климатика - 19 Osaka i 12 Whirlpool дето работят по 5-6 часа на ден.. имаме 120 лева ток.

Аз съм от две години с Осака, от тези "нискотемпературните" ;)  Разликата им с нормалните е, че външното тяло е на 17-ка, а иначе климатика се води 12-ка. Неинверторен е, досега и при най-ниските температури не е имал проблеми. Повечето нови климатици (изключвам тези, които ги дават за работа само при положителни температури) си имат програма против обледеняване на външното тяло, т.е. за минута две "обръща" режима на работа на компресора и изкарва навън горещия фреон. Няколко мои познати също си купиха такива и са доволни. Сметката за ток не е стигала 100 лв, при положение, че в къщи са зиморничави  ;)  и вътрешната температура се държи зимата 22-23 градуса, а климатика се пуска Ноември и се спира Март.

Относно инверторните климатици - силно се съмнявам, че са по-икономични, да не говорим, че при "отличното" електроподаване, което всички имаме, са доста по-капризни.

Така, че за мен този избор си беше отлично съотношение цена/качество. Моят съвет - питайте познати, които имат климатик поне две години - практиката най-добре показва кое е добре и кое не чак толкова :)

"навън горещия фреон"? къде навън? и само за пояснение. няма такова нещо като "горещ фреон" :) а такава "система" си има всеки климатик. просто при различните марки и модели се извършва по различен начин.

За lubo1972. Аз имам две Мидеи 12-ки у нас от миналата година супер са!!!

А относно консумацията може и да поговорим, ама много мразя да пиша.:)))

Относно пиковата мощтност е така ама когато имаш за покриване по-малка температурна разлика, а през зимата почваш да претоварваш машината и затова е малко спорен въпроса.

Кажи колко ток ти харчат за един месец зимата и лятото? Това е важното за мен сега. Не са инвертори, нали?

Кажи колко ток ти харчат за един месец зимата и лятото? Това е важното за мен сега. Не са инвертори, нали?

Не са инверторни със сигурност!! За ток само за тях плащах около 100 - 110лв за двата, като единия работеше непрекъснато. Но разхода на ток много зависи от помещението и най-вече от това дали имаш комшии и дали те топлят и те..:)))) :)) Имам приятели със същите машини и у тях има огромна разлика в работата на климатиците защото комшиите също помагат..:)))

ДОБРИТЕ КОМШИИ СА ГОЛЯМА РАБОТА.:))) :))) Като пускат и те по някой друг градус е голяма работа!!!

Много жалко, че нямям такива..:(( :((

• 2 weeks later...

w00x - честно не знам дали си завършил средно, ама ако ти бях учител по физика - нямаше да завършиш :lol:

и пак да повторя, защото гледам, че има интерес... вижте тук:

SetCom.BG Форум - Обсъждане на климатици

за да не преписвам от там.

за тези дето ги мързи - преписвам от там:

"Досега се обадиха само "клиенти", може би е добре да чуете мнението и на "продавач" (т.е. моето ). Мисля, че ще бъде полезно да споделя впечатление за надеждността на препоръчваните от вас марки - информация, която имам от нашия сервиз, от колеги в сервизите на други фирми и от нашите специалисти по климатизация.

Първо, за компресорите. Почри всички китайски, корейски, малайзийски и др. производители ползват компресори четири фирми - Hitachi, Mitsubishi, Daikin и Matsushita. Това са все фирми с опит и високо качество на продукцията. От тази гледна точка по-съществена е марката на самия климатик.

Второ, инверторите. Плавното регулиране на оборотите е предпоставка за по-дълъг живот на компресора, и по-ефективна работа при ниски температури. Приказките обаче за работа при -20оC не трябва да се приемат за чиста монета. Тук съществено влияние оказват влажността на външния въздух, консумираната потребителска мощност, качественият монтаж и стабилността на подаваното напрежение. Над 90% от дефектите в инверторите се дължат на електрониката - "ако имаш кофти ток...". Що се отнася до марките, най-широко разпространеното мнение у специалистите е, че най-добри са Daikin. В България се внасят от две фирми (една в София и една в Пловдив) и мой познат от сервиза на едната гордо ме информира, че за последните две години имат 3 (три) дефектирали климатика - всичките с повреда в електрониката. Склонен съм да му вярвам, защото такова е мнението и на нашите специалисти. От другите марки инвертори: Hitachi, Chigo, Mitsubishi, Panasonic (в този ред - пак според специалистите ни).

Трето, за термопомпените климатици. ... казваш , че ще го ползваш предимно за отопление. Е, климатикът е предназначен предимно за охлаждане, това е естествената му функция, но щом така си решил - добре. Защо обаче инвертор? Обикновените термопомпени климатици вършат същата работа при външна температура до -5 -7оC. В годината имаш не повече от 10-15 дни с по-ниски температури (е, на Мусала са повече). Струва ли си разликата в цената до инвертора? Няма ли да е ти е по-евтино да избереш обикновен термопомпен климатик в комбинация с "духалка"? Така би избегнал и евентуалните проблеми с нестабилното напрежение. Ако отидеш на този вариант по-добре е да избереш марков климатик: Daikin, McQuay, Hitachi или Mitsubishi. Добро съотношение "цена-качество" има и при Haier, Midea, Coolstar (Midea), Chigo. Panasonic е прекалено скъп за китайски климатик, Samsung и LG са с много сервизни проблеми. Категорично не препоръчвам Neo, Elite, Daewoo и Kelon. За Gree, Sang и Hisense нямам достатъчно информация.

Четвърто, за марката Osaka. Една част от тях се сглобяват в Бургас, друга част са внос от Китай. Не дефектират по-често от останалите китайски климатици, но същественият проблем е в поддръжката. Бавна реакция, дълги сервизни срокове и хронична липса на резервни части. Имали сме случай с четиримесечна доставка на компресор - при това в сезона. Накратко, не ти го препоръчвам.

Накрая - постарал съм се да бъда обективен, въпреки че някои от климатиците се продават от наши конкуренти. Нямам намерение да ти продавам климатик (от две години работим изключително "на едро"), но се надявам да съм ти помогнал. Ако имаш още въпроси ще се радвам да отговоря."

"за Panasonic... Наистина рядко дефектират, но фреонът в инверторите е 410А, което от своя страна (и не само това) докарва цената до около 1300 лв. за 9000 BTU/h и 1550 лв. за 12000 BTU/h. Пак твърдя, че за китайски климатик това е много. Само за сравнение: цените на Hitachi за същите мощности са съответно 1060 лв. и 1320 лв., а на Chigo - 680 лв. и 700 лв.... "

"York, Trane и Carrier правят най-добрите промишлени климатици.

Изработват разбира се и битови,но цената им е доста висока.

И тука идва въпроса колко човека биха си купили например York?

Като чуят цената и обратно да търсят по-евтин.

За жалост живота в България е една голяма скъсотия и всеки гледа да прави компромиси със всичко.

Да ви кажа хората са луднали по тези китайски климатици и не че са хубави а защото са евтини.И най-лошото очакват да работят като скъпите.Е такъв филм няма.Повечето си мислят че климатиците малко ток харчат.Вярно е но зависи и от самата машина.Ако времето за обезскрежаване е по-дълго от необходимото какво става?Енергия на вятъра.Някои климатици правят точно така.Ами това за обезскрежаване по време има няма нужда той си сменя режима.Един такъв процес трае до около 10мин.Други го правят за 5мин.И ако си направите сметка на 24часа по 5мин.А за месец?Друг е въпроса че някои други могат да не направят този процес за 24часа ако не е нужно. Говорим точно за това да се направи точния избор при покупката а не да се казва А този бил много скъп онзи бил по-евтин."

"А за филтрите - "мижи да те лажим". Рекламни трикове. Помня едни фрапиращо нагли реклами за "единствения климатик, който се препоръчва при лечение (!!!) на ... (не помня болестта)". Не казвам и марката, да не се засегне някой."

w00x - честно не знам дали си завършил средно, ама ако ти бях учител по физика - нямаше да завършиш  :lol:

Физика учих до 10 клас (в дипломата имам 6), но все пак. защо нямаше да завърша?

П.С. завършил съм средно специално образование с 3-та квалификационна степен за "Хладилен Техник"

• 3 years later...

Ето, че дойде отново сезона за климатиците/инверторите. :) И тази година вече се замислям сериозно за покупка. Разгледах доста марки климатици и инвертори, но не мога да се спра на нещо определено. А и се опитах да вникна по-навътре в разликите между климатик и инвертор. И от тук ми идва и въпроса, който се надявам да ми обясните.

Заслужава ли си изобщо да се вземе инвертор, при положение, че няма да работи непрестанно?

А и не ви ли се струва, че климатиците и особено инверторите са скочили доста тази година или само аз така си мисля? :unsure: Или може би защото зимата тепърва идва?

Понеже мислех да взема два инвертора, един 18 и един 9, като 18-та да е с две тела, но като им видях цените ми се зави свят. Добре че съм седнал. ;) А и разбрах, че инвертора бил по-икономичен при положение, че не се изключва. А на мен ми трябва да работи само вечерта, защото през деня няма никой вкъщи. Не е ли по-добре да взема например един 24-ка MIDEA MSG-24HR с две тела и един WHIRLPOOL KFR-25GW . Първият ще е за две помещения общо около 120 m3, a другия за 36. И колко време пък ще му трябва на един инвертор, за да започне да работи нормално и по-икономично? И колко повече е това икономично, защото не виждам голяма разлика в консумираните мощности.

кажи му на тоя твоя приятел да види дали някой не му краде тока. ние тука у нас с 2 климатика - 19 Osaka i 12 Whirlpool дето работят по 5-6 часа на ден.. имаме 120 лева ток.

Уоу, кажи ми че си объркал часовете, защото ще ме откажеш от раз. :) Аз си мислех да ми работят и двата от поне 18:00 до 7:00.

Аз препоръчвам Осака или Панасоник, но вторите са :sad2: в цената. Не си купувай от еко-клима, не за друго, ами че са мързели и не бачкат свястно. Иначе цените са добри.

Аз съм с Daikin японски и предназначен за Япония. Това последното го казвам, защото има голямо значение дали продуктите са за износ или за вътрешна търговия. Всичко ми е на японски, обаче пък климатичето е пушка! 10-ка инверторен, взех го от магазина срещу Дървото.. на ъгъла до Планет. Препоръчвам на всеки който е заделил някой друг лев в повече да се насочи натам. Пичовете ги разбират, монтажа им е бърз и чист, гаранция, всичко!

Климатиците 2-ра употреба не са за препоръчване, направени са за 60Херца, а това е много важно , изключително важно за инвертора (както платка, така и компресор). С други думи казано ще харчи повече от колкото би трябвало.

Сега ме гложди и един друг въпрос. Някой може ли да ми обясни с какво по-точно се различава климатизатора от климатика/инвертора?

Днес като обикалях се сблъсках и с тези новости. :)

А и все пак, ще има ли разлика между консумацията на климатика и инвертора, при положение, че няма да работят посотянно?

Сега ме гложди и един друг въпрос. Някой може ли да ми обясни с какво по-точно се различава климатизатора от климатика/инвертора?

Днес като обикалях се сблъсках и с тези новости. :)

А и все пак, ще има ли разлика между консумацията на климатика и инвертора, при положение, че няма да работят посотянно?

Климатиците(климатизаторите) са два вида: Конвенционални и инверторни.

1. Конвенционалните - работят и когато достигнат температурата изключват.

2. Инверторните - Ел. платки контролират компресорите и вентилаторите. Консумират повече ток докато достигнат зададената температура, след което неизключват а продължават работа, но с по-ниско енергопотребление.

Попринцип всички инвертори са А клас, демек енерго спетяващи, но при конвенционалните не е така - има А клас модели има и B, C, D.

Икономичността на инвертора ще се усети ако работи нонстоп, ако ще се ползва само сутрин преди работа и вечер след работа няма да се спести много ток.

Ако се сравни консумацията на конвенционален А клас модел с инверторен А клас модел то при постоянна работа ще спечели инвертора с около 5-6лв по-малко пари за ток на месец.

При положение, че няма да се използват през цялото време няма да има разлика в консумацията

Конвенционален А клас - ТУК

Инверторен А клас - ТУК

На мен разликата между обикновенния климатик и инвертора ми е ясна, но сега наблюдавам и че започнаха да продават и климатизатори. Не знам дали климатик и климатизатор е едно и също, но останах с убеждението, че не е. А и сега вече ги изписват по-европейски по хипермаркетите. Вече има климатична сплит система и инверторна сплит система или климатична сплит система тип инверторен. :) А другите са си ги написали просто климатизатор.

А и някой да има някакви положителни впечатления от тези портативните климатизаори (видях такива в практикер). Защото ми изглеждат повече като някоя печка духалка, но с повече програми и копчета. :)

П.П. Май започнаха да ми се появяват прекалено много въпроси, пък като гледам няма голям интерес тука. Я кажете направо, някой по-специализиран форум за тези работи. Благодаря на jdru, че поне ме осветли по някои въпроси.

Радвам се, че съм бил полезен. Климатик или климатизатор е все едно и също (кой как си ги пише по брошурите си е вече негова работа).

Портативните климатични системи не са много удачно решение за климатизация и най-калпавия и евтин климатик сплит система ще свърши много повече работа.

Недостатъци - моноблок са т.е. всичко е в едно компресор, вентилатори, което е причина за по-големия шум.

По-компактните габарити на компонентите (компресор, малки топлообменници) правят портативните климатици изключително неефективни и големи консуматори на ток.

Незнам какво предлагат в Практикер, но има и нещо подобно на портативен климатик, който представлява печка духалка, която за работа в режим на охлаждане през лятото се включва на вентилатор само , а студа идва от предварително замразените блокчета , които се поставят вътре в тялото. Но това не е климатик, а някакво жалко подобие.

А и някой да има някакви положителни впечатления от тези портативните климатизаори (видях такива в практикер). Защото ми изглеждат повече като някоя печка духалка, но с повече програми и копчета. :)

Изглеждат доста привлекателно, понеже ти се струва, че лесно може да ги буташ на колелцата от стая в стая....само дето главният проблем е, че трябва да отвеждаш навън топлината....за конденза е малко по-лесно....а и са сравнително шумни....поне за мен не са добър избор. ;)

П.П. jdru ме изпревари за малко.... :)

Ако се сравни консумацията на конвенционален А клас модел с инверторен А клас модел то при постоянна работа ще спечели инвертора с около 5-6лв по-малко пари за ток на месец.

При положение, че няма да се използват през цялото време няма да има разлика в консумацията

Да ама пропускаш една основна разлика между по-скъпите и по-ефтините климатици. Аз съм с Mitsubishi 9ка и 12ка а майка ми като и купувах ме убеди да и взема един по-ефтин LG хем инверторен и той... Мицубишита-та са в пъти по-тихи и успяват да охладят или отоплят помещението по-бързо като включително по-бързо почват да работят след пускането. Така че не всичко е въпрос на консумация.

Разликата в комфорта при работа на хубав инверторен климатик и обикновен не-инверторен е следната - седиш си ти на добра температура и изведнъж все едно става течение щото климатика се е "пуснал" така за 2 мин после спира... за да компенсираш да не ти се схване вратът и гърбът в това време ти трябва да наметнеш нещо после като спре да го махнеш. Особено в по-малка стая където всяко раздвижване на въздуха ще се усети. А представи си сега как мнооого леко се усеща полъх на хлад защото климатика работи едва едва просто за да компенсира топлината отвън но вече е охладил стаята и само поддържа температурата. Ей това е разликата - между комфорта и схващането. Направо полудявам като тръгне някой да ме убеждава как нямало особена разлика между ефтин и скъп климатик. За озонаторите няма да убеждавам никой - гъзария си е няма 2 мнения но ме кефи а кеф цена няма са казали умните хора :)

За климатизаторите пропускате най-важната подробност - има едни които ги водят климатизатори които са просто един вентилатор с хладилни "елементи" които са някакъв вид течност в пластмасови блокчета които се предполага да ги сложите в камерата и после да ги обдухва вентилатора като така охлажда ужким помещението. По-голяма простотия от това трудно може да се измисли като подобен вентилатор го продаваха за близо 100лв лятото в метро (може и да се бъркам но имам спомени че на тяхна брошура съм виждал това гениално изобретение)

Значи по-горе говорих за А клас модели, много от евтините марки и модели НЕ СА А клас, но на вносителя това не му пречи да лъже най-безотговорно.

Качествените климатици са: Fuji Electric, Fujitsu, General, Mitsubishi има и други ама сега не се сещам.

Калпавите са Samsung, LG, Neo и прочие китайски и турски боклуци.

Така прехваление Panasonic независимо дали е китайски или малаазийски са също боклуци - всеки 5 е развален още на 2-3 месец.

А Samsung-a няма да коментирам от 300 продадени 305 рекламации

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...