cheese Posted July 29, 2004 Share Posted July 29, 2004 Не съм съгласен с тебе. В нашата армия според мен няма нищо подобно на възмъжаване и прочее.Там се усвояват предимно лоши навици - да мързелуваш, да кръшкаш, да се правиш, че вършиш нещо, за да те оставят на мира (моят взводен казваше "Целта е да оправдаем средствата" Не е ли поучително!!!??) Човек свиква да пооткрадва от "държавното" , пропушва и прочее. Нищо не разхайтва така, както да те карат да вършиш безсмислена работа - аз например съм мел поляна. Една от нашите шапки реши, че е демоде нападалите листа да се оставят да изгният и да станат на тор през зимата и ни прати старателно да пометем полянката Но какво да го правиш, той по същото време се ядосваше на играта moon patrol че е сложна и не може да я мине. Нали се сещате за онази прекрасна игричка за П равец 8 ??? На мъжество хората са се учили в армията ни когато българинът пет години се е учил да борави с две неща - пушка Манлихер и кон . Тогава сме мачкали наред. Времето, прекарано в армията не е било изгубено, а вложено, инвестирано, както е модерно да се казва. Сега, уви, далеч не е така. И по-зле ще става. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted July 29, 2004 Share Posted July 29, 2004 За съжаление си прав по този въпрос.Но има поделения и поделения.Аз също съм вършил много безсмислена работа.Но подготовката,която получих,ще ми остане за цял живот.В казармата(Парашутната бригада или ССО) се научих да боравя с експлозиви,с радиотехника,криптиране и декриптиране,овладях по-голямата част от лекото стрелково оръжие(без "Драгунов" и РПГ ). Научих се да работя в екип.А,да и се научих как се качва ЗИЛ-131 на канал,като нямаш книжка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted July 29, 2004 Share Posted July 29, 2004 Еййй, за Драгунов наистина трябва да съжаляваш ... То и аз не съм ползвал, ама приятели са ми казвале, че е голямо густо. А за другото недей Хич не е готино да ти трещят такива неща около тебе, особено толкова близо. Имам роднина, коато е служил като граничар, каза, че години след стрелба с гранатомет ушите му не били първа хубост. Ама Драгуновката си е класика. Особено новият вариант, дето е булпап, с тежка цев и прочее е нещо, което бих притежавал с удоволствие. Само дето не виждам за какво ще я ползвам, ама ... Това не е причина да не искам да си я имам у нас. Да живей хубавото оръжие и дано даде Господ само срещу картонени мишени да го ползва човечеството!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shmi Posted July 29, 2004 Share Posted July 29, 2004 Не е нужно някакъв глупак да ми вика на главата, само и само защото е на по-висок пост, за да се "каля за живота". Това става с времето. С достатъчно тъпаци се срещаме в ежедневието си и без друго. Въпросът е там, че ако си достатъчно оправен ти ще им викаш, когато им станеш началник, ако ли не - просто ще си един от тях и няма да ти прави впечатление. А като идеш в казармата ... няма мърдане. Това е мнението ми - за 1 година можеш да промениш много неща в живота си, вместо да я пропиляваш сред ромите (не ме питайте как издържах на АДСКАТА смрад на един такъв докато чаках пред лекарския кабинет) и сред простолюдието. Поне в по-голямата си част състава по казармите е точно такъв. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted July 29, 2004 Share Posted July 29, 2004 Дано...Само дето е неосъществима мечта.А за Драгито-можеш да си закупиш гражданската версия и леко да и преработиш затвора. :ph34r: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lil Scrappy Posted September 14, 2004 Share Posted September 14, 2004 Awe deiba sq bqh da dam belejkata che sam priet a to sam imal povikvatelna i me pratiha do psihoto kadeto nqkav tip ze da mi se darvi mnoo vika mi i ti li shte vrashtash povikvatelna mnogo nervni hora sa tia daje nakraq mi vika mahai se student si mnogo e lubezen samo za boi e toq tip nqkoi znae li koq godina shte stava kazarmata platena ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted September 14, 2004 Share Posted September 14, 2004 i me pratiha do psihoto kadeto nqkav tip ze da mi se darvi mnoodaje nakraq mi vika mahai se student si nqkoi znae li koq godina shte stava kazarmata platena ??? <{POST_SNAPBACK}> 1.Трябвало е да те пратят във Военно окръжие. 2.Нямало е к'во да ти вика да се махаш,той е бита карта в играта т.е. - няма глас. 3.2007 Имаш време Link to comment Share on other sites More sharing options...
Black Knight Posted September 14, 2004 Share Posted September 14, 2004 kicko, ти може и това да правиш. Ама един вишист влиза в казармата като офицер, храни се с месо, на бяла покривка и му сервират войничета. <{POST_SNAPBACK}> Хи хи хи ти ме разби - кажи къде го видя това. Колкото до казармата до 2010 тя ще стане напълно професионална. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy-King Posted September 14, 2004 Share Posted September 14, 2004 Black Knight, ти си се сетил на кой пост да отговаряш! Дати и някаква последователност гледаш ли, или само зяпаш, че съм го писал аз и ме нападаш? Това вече е коментирано и сме достигнали до истината! Преди 2 месеца! Link to comment Share on other sites More sharing options...
blame Posted May 20, 2005 Share Posted May 20, 2005 През 2008 година ще бъде отменена наборната военна служба в България.Това заяви министърът на отбраната Николай Свинаров пред Дарик радио. Според него още следващият парламент може да вземе такова решение. Досегашните разчети бяха за пълна професионализация на войската през 2010 година. “Това е един въпрос, който може да намери своето решение в рамките на една или две години. На фона на изключително напрегнатата реформа и многото съкращения. Аз лично очаквам, че при едно добро управление професионализацията може да приключи 2 години по-рано, т.е. през 2008 година”, подчерта министър Свинаров. Предложих ген. Никола Колев да остане началник на Генералния щаб, защото не намерих по-подходящ генерал от него за поста, заяви още Свинаров. Ако ситуацията остане същата и през 2006 година, мандатът на ген. Колев щял да бъде удължен с още една година. По думите на Свинаров ген. Колев успя да обедини противопоставянията в системата на Българската армия и успя по един категоричен начин да наложи реформаторския и интелигентен подход. “За мен не са отпаднали съмненията дали да остана в политиката”, заяви министърът на отбраната. Той подчерта, че “политиката е нещо, което безкрайно много изчерпва”. “Аз се надявам след изборите 2005 година да имам възможността за свой личен избор. Не съм анализирал още този личен избор след изборите. Вероятно трябва да видим резултатите от тях”, поясни Свинаров. Според военния ни министър до края на месеца в България ще пристигне американска делегация на високо ниво за допълнителни преговори по разполагането на американски военни бази у нас. <{POST_SNAPBACK}> Link to comment Share on other sites More sharing options...
CyberHill Posted May 20, 2005 Share Posted May 20, 2005 Крайно време е.... А и промените които направиха са добре за сега. Работят в позитивна насока. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted May 20, 2005 Share Posted May 20, 2005 Откъде успяхте да я изкопаете тая тема??!?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sincity Posted May 20, 2005 Share Posted May 20, 2005 Промените мен ме устройват също засега. Който иска, да отлага до 27 години и тва е. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CyberHill Posted May 20, 2005 Share Posted May 20, 2005 Откъде успяхте да я изкопаете тая тема??!?! <{POST_SNAPBACK}> Човека ползва SEARCH , ако беше направил нова , веднага щяхте да му напомните ,че има такава тема. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathzone Posted May 20, 2005 Share Posted May 20, 2005 Ако стане отивам веднага доброволец. Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted May 20, 2005 Share Posted May 20, 2005 Според мен ще е добре, ако го направят: професионална армия + 1-2 седмици за останалите. Нещо такова е във Франция - има съвсем кратка служба, не съм сигурен колко точно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
earache Posted May 20, 2005 Share Posted May 20, 2005 За 1-2 седмици никога няма да им позволя да ми резнат косата Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted May 21, 2005 Share Posted May 21, 2005 Човека ползва SEARCH , ако беше направил нова , веднага щяхте да му напомните ,че има такава тема. <{POST_SNAPBACK}> Естествено! Но ако не сте разбрали проектът за 45-дневна служба беше отдавна отхвърлен.Така че - няма много смисъл в темата.А и не забравяйте - идват избори, на никой не му пука за военните.Пък и не се знае какво правителство ще дойде Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted May 21, 2005 Share Posted May 21, 2005 Аве според мен трябва да се отмени казармата и да ходи който има желание. Въпреки че за това време което си вътре се научаваш на много нови неща, за някои хора те са излишни и това си е чисто губене на време... Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgekodinov Posted May 22, 2005 Share Posted May 22, 2005 kicko, ти може и това да правиш. Ама един вишист влиза в казармата като офицер, храни се с месо, на бяла покривка и му сервират войничета. <{POST_SNAPBACK}> Да бе, верно. И старшината му прави с...а по време на обяда. :-) Да не забравим и сребърните прибори. Ти на кой свят живееш бе ? Аз съм бил след университета в казармата и пак е както си го направиш. Но пак си скубеш тревички и седиш на пост да връщаш мравките да не изядат райграса дето старшината естет го е муфтил от някой войник. Иначе има идея според мене в казармата и трябва да се ходи там дори и за малко, но тя не е тази която шапкарите се опитват да насадят. Идеята е че казармата е като пясъчна площадка, която те тренира за живота ти след това : това е едно място с смешни и измислени правила и със също толкова смешни и измислени наказания (нали знаете че най-сериозното наказание което може да ти се случи там е да те приберат за 1 седмица да си починеш и да почетеш на спокойствие. Естествено ако не ти хлопа дъската и не застреляш някой). И в тази безопасна тренировъчна среда можеш да пробваш до колко ти стиска да се опълчваш срещу авторитети, до колко ти стиска да поемаш инициатива и отговорност, колко да издразниш човека срещу тебе, така че да свърши това което ти искаш от него бързо и да не те набие и разни такива други психологически експерименти, за които в реалния живот може да си изпатиш жестоко ако сбъркаш. Всички знаят че военните не свъртат много под шапката, но не мога да не призная че всички без изключение се научават да работят с хора. Така че ми е тъжно за родените след 1990 дето няма да ходят въобще. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jorji_s Posted May 22, 2005 Share Posted May 22, 2005 а пък знаеш ли колко струва храната на ден за 1 войник?къв е смисъла само да се събират много хора като не вършат нищо и само изпростяват, то вече сигурно 50% са кадроваци така че кокото по рано приключи процса толкоз по добре <{POST_SNAPBACK}> Храната на един войник струва 5лв и 10ст на ден Иначе съм съгласен с мнението, че е загуба на време! Един 45 дневен период е напълно достатъчен! То и без това войниците ги учат на нещо само до клетвата! Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted May 22, 2005 Share Posted May 22, 2005 Напротив има - знаеш ли колко нежни момченца съм виждал да влизат и да излизат мъже. Това си е необходимо, иначе процента на смотаняците недовъзмъжали и мамини синчета ще расте. Не говорим за частни случай - връзкарчета, гейчета и тн... Визирам Пубречетата, за които казармата е най-доброто училище за закоравяване, пример за простотията която се шири по земята. По-добре да го посмачка някой тъп сержант в казармата 1-2 месеца , отколкото 5-6 години да го тъпче мазен началник в офиса! Винаги съм знаел че е интелигентно това момче, макар и малко челно да ги казва нещата. Cheese приятелю не ми харесва че се подценяваш. Трябва да се гордееш с постиженията си, на мен поне ми е приятно да чуя че сте били добри - рядко се среща. Иначе верно - 3-та армия си е сериозна работа - първа линия срещу турците бяха /по план график при война не се предвиждаха много оцелели от 3-та - те трябваше да удържат първия час, час и половина докато дигнат МИГ-овете/ Аз съм служил също в ССО, точно там където и Grimjaur, даже за много малко сме се разминали с него. Какво мога да кажа по въпроса: 1. Гордея се че бях в редиците на ССО и винаги ще се гордея с това! 2. Както искате ме разбирайте, но аз се чувствам много повече българин след като бях в Българската армия /има неща които човек или ги има или ги няма в себе си/ 3. Макар че бях на 26 когато служих, научих много неща, които се радвам че научих. 4. С мъка разбрах че подрастващото поколение няма НИКАКВО национално самосъзнание и не му пука за България /цялата ми рота строена пред мен в един глас го заяви/ 5. Абсолютно се убедих че ТРЯБВА да се преживее този период, а както съм цитирал човека по-горе за някои хора е просто задължително 6. Ако нещо не дай си боже се случи и някой ден се наложи да защитаваме страната си просто ме е страх да си мисля какво ще стане - няма кой да пази България, тези дето ги има не са наясно как а на останалите не им дреме 7. Въпреки горното сам ще се явя при такава ситуация с единствена молба да съм в своята част и под командването на ССО Grimjaur жалко наистина че не стреляхме с Драгунов, и аз много тъгувам. Още ме избива неистов смях като си спомня 1-ва и 2-ра рота с лепенки как ходеха бездарниците. Пояснение: Някои от снайперите нямаха гумен маншон на окуляра на оптиката и тези, които не могат да стрелят, от отката получават една много весела кръгообразна драскотина около окото. Да ти кажа обаче една вечер отворихме оръжейната на 1-ва и с всичките оръжия се снимахме за спомен. Малко повече по темата - не зная на кой болен мозък са му хрумнали тия 45 дни, но е известна истина че за това време точн НИЩО не може да се усвои като хората. В такъв случй бих казал че е по-добре да се минават специализирани курсове за запознаване с оръжието и стрелби и това е. Поне да знаят как да стрелят ако нещо стане - пред себе си и евентуално по врага, че на какво ли не се нагледах 2002-ра... Иначе личното ми мнение е следното - военната служба НЕ е нещо излишно в никакъв случай. НЕ смятам че съм си загубил времето, служейки на страната си. Сблъсъкът със суровата действителност е полезно преживяване и отлична тренировка за живота за по-голямата част от младежите. Ако се позагледате малко ще видите че в един Израел и жените служат по 3 години и почти всеки жител на страната си е половин военен. Недейте да мрънкате тук за 6-9 месеца като че ли светът е свършил. Защото после кой ще пази България????? ДОГАН? Link to comment Share on other sites More sharing options...
CyberHill Posted May 22, 2005 Share Posted May 22, 2005 Говорено е хиляди пъти по темата... Според мен (както съм казвал и преди) На България и трябва ВВС , жандармерия и полицейските подразделения. Не ни е нужно абсолютно нищо повече. Но дори да ни е нужно повече каквото и да било , то трябва да е от пълни професионалисти , а не от жив щит ( ако мога така да се изразя за наборните воиници) . Нужни са елементарни знания за опознаване и боравене с оръжие и това е. Което значе ,че 1 месец е напълно достатъчен за обща култура и аджеба к'во е това автомат или пистолет примерно. Както казах по - горе , посоката на развитие на Българската армия е добра , като изкючим операциите извън граница. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sincity Posted May 22, 2005 Share Posted May 22, 2005 Абсолютна загуба на време е особено за висшистите. Вместо да започнат да упражняват вече професията си, са принудени да ринат сняг примерно. Особено след клетвата е пълна загуба на време. А най-тъпото е, че има все още длъжности в държавната администрация, за които е нужно да си минал казарма, за да те назначат( не говоря за тези в МО) Link to comment Share on other sites More sharing options...
b0r3d Posted May 22, 2005 Share Posted May 22, 2005 Абсолютна загуба на време е особено за висшистите. Вместо да започнат да упражняват вече професията си, са принудени да ринат сняг примерно. Особено след клетвата е пълна загуба на време.А най-тъпото е, че има все още длъжности в държавната администрация, за които е нужно да си минал казарма, за да те назначат( не говоря за тези в МО) <{POST_SNAPBACK}> Абсолютно си прав , обаче с новия закона за 27 години мен ме позабравиха , тамън още годинка и половина и откачам Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.