Dan7e Posted May 3, 2012 Share Posted May 3, 2012 Добър ден на всички. Имам едно запитване на което предполагам няма кой да ми отговори (предполагам нняма кои да разбира толкова) но пък може и да греша... (и се надявам на това). Преместих се в нова квартира преди няколко месеца като в нея си имаше вече рутрер и то доста добър (Linksys WRT54G), и предшните "собственици" му бяха направили всички необходими настройки за да си върви както с кабел на към домашния, така и през Wi-Fi-а на лаптопа (а пък и така че от интернет доставчика да не ги засича че е с рутер а не със суитч), но уви преди седмица спираха тока няколко пъти и от тогава ми се появи проблема с "Windows unable to conect to...." тоест от лаптопа нямах нет (Wi-Fi). Сложих си кабел и на лаптопа... добре вече си имах нет и на двата... дразнещо но се преживява. Днес ми се наложи спешно да си свържа и iPhon-а към рутера... съответно се сетих че не става и започнах да си играя по настойките на самия рутер (няма да обяснвам как, предполагам всички знаете). И така... тук стана проблема. През лаптопа (и кабел) влязъх в настойките на рутера... и в едно сайтче (за Linksys) бях прочел че трябва да се даде clone MAC за да се подкара пак WI-FI-а, но уви... не го намерих точно това а видях и дадох (тука вече пиша по спомен) на Wireless MAC adress да се Copy From PC... след това Save и греда... повече на лаптопа не тръгна нет нито от кабела нито от през Wireless-а. През домашния имам.... а от лаптопа немога да вляза вече в менюто за настойки на рутера (спокойно, копирах си стария мак адрес преди да му дал copy from PC). От домашния мога да вляза в настройките но там не видях как мога да опратя глупоста създадена от лаптопа. Въпроса ми е следния: Ако някой може да ми помогне с каквото и да е ще съм благодарен. Явно самочувстието ми се беше вдигнало след като преди време сам си направих настойките на стария ми Netgear. Предполагам след като Reset-на всички настройки на рутера ще се оправи, но пък тогава трябва да правя всичко наново и предполагам тези от интернет доставчика ще се усетят че ги мамят и най-много аз да отнеса пешкира че този преди мене е cheet-вал (не се оплаквам че плащах 2 месеца по-малка такса, но предпочитам и да остане така). Забравих да спомена че като съм вързал друга връзка (свързвам iPhon-а през USBто за нет, все едно съм включлил бисквитка)... та ... като съм вързал и имам интернет от телефона и мушна кабела в лаптопа пак интернета "загива".... тоест с една дума като съм вързал само iPhon-а без LAn кабела имам интернет, а ако са свързани и двете - "мекия"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
exabyte Posted May 3, 2012 Share Posted May 3, 2012 Определено самочувстието ти, ти е изиграло лоша шега Не знам какво си чел в сайта на Linksys, но това което си направил няма нищо общо с целта ти.Не се вижда от ПС-то, защото в момента и двете устройства са с еднакъв МАК адрес, при което се получава конфликт.Тази опция има смисъл, ако до сега ПС-то ти е било директно свързано към интернет-а, доставчика ти на интернет има... "забрана" по МАК адрес и ти искаш да го "излъжеш", че все още на "входа" има свързан ПС/лаптоп, а не рутер. Ако ресетнеш настройките, могат да те усетят колкото и в момента - демек те от самото начало знаят, че си с рутер, защото това може да се проследи по много начини.За това моя съвет е да се ресетне самия рутер и да се въведат нещата на ново.Защо?Защото най-вероятно след спирането на тока, рутера ти така или иначе, се е ресетнал при което е станало следното (в рамките на конспирацията): 1) всичко е по деф. което означава, че името на мрежата вече и друго и лапоп-а ти за това не я вижда ( потърси дали в обхват имаш мрежа без парола с име от рода на Linksys ). 2) Има интернет и всичко останало, защото пак по деф. на WAN-а слуша за DHCP и си взима само ИП 3) Имаш интернет като се свържеш с кабел, защото отново по деф. на LAN портовете е пуснато DHCP което раздава адреси от 192.168.1.100 до 192.168.1.254 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pamporov Posted May 3, 2012 Share Posted May 3, 2012 Кой е този доставчик който "забранява" рутери? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dan7e Posted May 3, 2012 Author Share Posted May 3, 2012 Както каза първия колега... преди мен са направили така че да лъжат че е включено PC, вместо рутер.... че според доставчика е забранено. И кой ли е този доставчик.... май не сте били в студетнски град.... то ако я намаше тази забрана нали се сещате че половин блок ще е с един рутер Доставчика е Megalan. А рутера не се е реснал, всичко си стой както си беше... (името на рутера, паролата, IP-тата и прочие) така че не е от това. Може евентуално да е изгоряло нещо но ме съмнява. И ето това което четох: http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080704173231AAN6HU0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
exabyte Posted May 3, 2012 Share Posted May 3, 2012 Добре нека тогава започнем така: 1) С какъв фърмуеър е рутера?Стандартен или dd-wrt или някакъв друг? (за да те ориентираме в менютата) 2) Къде го виждаш това съобщение - "Windows unable to conect to...."?Виждаш ли мрежата?Опита ли да я изтриеш и да я добавиш на ново? 3) С какъв Windows си? (за да те ориентираме по настройките) Преди слагаха ттл 1ца за да не може да се връзват повече от едно устройства, но мисля че това отпадна.Може да е локално само за студенски Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dan7e Posted May 3, 2012 Author Share Posted May 3, 2012 1) До колкото знам е със "stock" софтуер, немога да кажа със сиг, но евентуално мога да го снимам от PC-то на скрийшот да ти покажа менюто. (от снимките който намирам в google като напиша "linksys wrt54gl setup" се различава) 2) Съобщението ми го показва като намеря мрежата през лаптопа (Wi Fi) и се опитам да свържа. Пробвах и с други лаптопи... все мекия. Мрежата се открива от всичко, лаптопи ... iPhon-а ми... даже я намирам от кафето което е на 200 метра от нас с телефона (сами сметнете от къде ще я хвана с лаптопа), но нищо не може да се върже към нея. На лаптопите който се пробвах да вържа изписва горенаписоното: "Windows unable to conect to...." (като името на рутера ми е многоточие ) 3) На лаптопа съм със Седмица, на домашния с XP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
exabyte Posted May 3, 2012 Share Posted May 3, 2012 Какво има ето на това меню (ако не е същата картинка, просто намери опцията, няма как да я няма). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dan7e Posted May 3, 2012 Author Share Posted May 3, 2012 Не ми е същото меню но това го "ръчках" от домашния комютър (след като лаптопа не свързваше) и при мен MAC филтъра беше изключен (не го и пипах). Сигурен ли си че е от него ? В момента точно немога да го тествам.... за това питам Link to comment Share on other sites More sharing options...
exabyte Posted May 5, 2012 Share Posted May 5, 2012 Вчера се случи същото и при мен. Отиваш на Manage Wireless networks и триеш мрежата/иконата.След това се кънектваш на ново. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dan7e Posted May 7, 2012 Author Share Posted May 7, 2012 Току що го пробвах.... не стана. Проблема е в рутера не в лаптопа (май). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.