Rex Posted July 21, 2004 Share Posted July 21, 2004 Чрез тази тема искам да обсъдим заедно с вас възможностите за реализация в България. Аз съм живял само в Пловдив и като изказвам моето мнение изхождам от тази гледна точка. Ще помоля също така и да не дискутираме работата в чужбина/ако към настоящата тема има интерес утре ще пусна такава и за чужбина/. Започвам да изказвам моето лично мнение като отново ще акцентирам по точки: 1/ В България се забелязва усилен стремеж от страна на работодателите да се отварят такива работни места, за които персонал може да бъде обучен бързо най-много в рамките на месец, като съответно по този начин могат да се правят смени на неудобен персонал автоматично и съвсем рутинно/знам за случай в който цял персонал се сплотява заради некоректно поведение и системен тормоз от страна на работодателя и само за един дeн са уволнени всички, а до една седмица са заменени/.Просто целта е да няма индивидуалисти и труда бива ниско заплащан поради лесната заменяемост. 2/ Отношението на работодателя към работника-"той ще прави всичко, а аз ще обирам каймака".Значи у нас няма разделение на труда-работникът върши цялата работа, даже и тази която не му влиза в задълженията, упоменати в трудовия договор/като се замисля даже този вид работа е по-голям процент от общия/. 3/ Възможност за изкачване в йерархия и вземане на по-висока заплата- в България за местата които аз знам, че се прилага този метод се постига доста успешно пирамидална структура/т.е. колкото повече се изкачваш, толкова повече се заробваш и така до пълно изтощаване без особено увеличение на възнаграждението като се сметнат положените усилия/. 4/ Изключително ниското заплащане- значи заплащането непрекъснато намалява поради различни причини/едни от най-важните са голямата конкуренция, която води до нисък оборот и все по честото заяждане за осигуровки, които никой "уважаващ себе си" работодател не би платил от собствения си джоб/. Разбира се има много какво да се желае и от българския работник, но лично мен никой не може да ме накара да работя по-добре за такова заплащане а дори и при това положение аз съм длъжен да изпълнявам единствено тази работа, за която е упоменато, че съм назначен/а не например "иди ми купи кафе" и т.н./. Ами драги шефове, вие ако се насерете вкъщи кой ще ви бърше гъза и ще ви сменя памперсите или ще трябва и у вас да спим и да ви наглеждаме и за това. Значи темата е много сериозна. Ще се радвам на изчерпателни отговори, тъй като именно те ще са полезни за читателите. Моля този, който няма какво да пише просто да чете без да дава мнения с по едно изречение от сорта на "така е" и т.н. P.S. Искам да кажа, ЧЕ ИМА ФИРМИ, при които нещата не се разглеждат по този начин, но те са изключения, а не мнозинство. Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted July 21, 2004 Share Posted July 21, 2004 Малко кратък и неясен отговор,но в момента не ми се пишат фермани.Батнецее,тея хави се случват когато работиш нещо от сорта на таксиджия,сервитьорка,продавач на закуски и какво ли още не.Е като работиш такава работа не очаквай нищо особено,просто манталитета на българина е такъв.ДРуг е въпросът ако имаш някакво хубаво образование.Тогава ако се напънеш повечко и имаш известна доза късмет/все пак в България е нужен такъв за всичко/ ще си гушнеш златна работа и шефът няма да те юрка и да те кара да му лъскаш обувките.Ама и българинът си е виновен-всеки е с големи претенции и дори и да не си върши добре работата си казва шефа е педал,кво да му работя за 200 лева.И изгаря накрая. Хайде,другия път по-сериозно Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rex Posted July 21, 2004 Author Share Posted July 21, 2004 zna4i do izvestna stepen si prav no interesno za6to to4no ot horata koito poznavam tezi koito ymeqt i znaqt naistina gi typ4at a ot drygite za koito ti govori6 t.e. "po-ob6tite" ima dosta yspqva6ti Link to comment Share on other sites More sharing options...
HEKTIK Posted July 21, 2004 Share Posted July 21, 2004 Не знам.Аз лично нещо не се виждам да работя в Бг.Но може би проблема е в мен,занимавам се с неща,които тук не са почит...Иначе не знам как нешите се оправят-сметки и пр.с тукашния стандарт на живот.По този повод бих цитирала баща ми,който казава:България-8 милиона население,8 милиона магьосници. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k-otixxx Posted July 21, 2004 Share Posted July 21, 2004 Ако говорим в частност за Пловдив,тоя град все повече запада и работодателите дават 200-300 лева,за осигуровки да не говорим(абсолютно всички те осигуряват на някакъв минимум).Условията на труд са меко казано мизерни,не полагат никави усилия да се почуства работника добре,а го малтретират като куче.Това ще продължава неопределено(но много дълго) време.Когато се промени отношението на работодателя към работника тогава може и работника да си помисли нещо по-различно от "за толкова пари толкова работа".Това важи най-вече за частните фирми,при бюджетниците нещата са по-добре сложени. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted July 21, 2004 Share Posted July 21, 2004 Rex с удоволствие бих искал да запълня пукнатините в твоите разсъждения но нямам сили да го направа из4ерпателно(е все пак минах на кирлица, и тва е не6то ). @1:Работодателите търсят и назна4ават хора които могат да им бъдат от полза без да вземат толкова под внимание колко би бил срока на обу4ението им.А тез масови уволнения си имат и своето логи4но обяснение.Работодателят не може да допусне висока степен на сплотеност между под4инените си наи ве4е поради няколко при4ини.Българката работна ръка се характеризира с уникалната си способност да съ4етае работата по задължение с работа с цел ли4ни,нерегламентирани облагодетелсвания.С една дума:краде се на поразия!А обединението на няколко души увели4ава зна4ително 6ансовете им за реализиране на мо6ени4еските афери.Естеествено 4е никои работодател няма да позволи да бъде ограбен!Не малко са на брои реалните слу4аи при които цяла фирма бива изто4на финансово от такава "измет".Останалите при4ини няма да споменавам. @2 Бг работникът трябва на първо време да проумее 4е това е България-работни места трудно се намират от което следва 4е е препоръ4ително да се изпълнява всяка една заповед без мрънкане.Работниците са недоволни от работодателя си но в колко процента от слу4аите тои е доволен от тях? За6тото един служител никога не може да бъде доволен.Направи му заплатата 10000 лв....след няма и месец тои ве4е сте се 4увства неудовлетворен и ще изразява гласно това свое 4увство!Също така искам да отбележа 4е един работник по4ти никога няма да оцени направена за него добрина.Тогава за какво да му пука на 6ефа дали тои бил доволен или не?Ще продължава да псува по негов адрес и би му забил нож в гърба при първия удобен слу4аи. @3 В това мога да те уверя 4е не е верно.Стига да си кадърен и упорит ще успееш! @4 Сори пи4 но това е България! Или ще му купиш кафе или со хва6таи шапката и пътя.... Това е реалността.Друго положение няма....В него е баницата , в него е ножа ТИ недеи се притесняваи за схефовете.За него има кои да се грижи.....Тои и без теб ще си се оправи без проблем....Винаги ще се намери някои които да те замести.Няма незаменими хора....Ето това доста хора трябва да проумеят.Персонал има колкото иска6....(изклу4вам някои професии където кадрите наистина се ценят) Link to comment Share on other sites More sharing options...
k-otixxx Posted July 21, 2004 Share Posted July 21, 2004 Много ясно че работника ще краде,то работодателя въобще не краде никак ама никак.Това пенсионни осигуровки,здравни,мизерна заплата,незаплащане и некомпенсиране на извънредния труд и т.н.Ще краде и още как тази "измет" както го каза.Нали знаеш за "ТЕ синдрома"(едните и другите не могат да се дишат никога). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rex Posted July 21, 2004 Author Share Posted July 21, 2004 хубав отговор в него има също много истина аз нарочно не съм написал някои неща/ба, от мързел си беше /, а други съм оставил за допълване за да може чрез всички нас да се получи един общ достатъчно удовлетворителен отговор и за двете страни, но аз винаги ще си остана на страната на работника защото всички знаем какви хора предимно стават шефове в България/говоря откъм интелект-тези приказки че вече няма групировки и мутри са просто смешни- винаги ги е имало и винаги ще ги има но това е друга тема/, докато работника си е работник-има ги всякакви, но не може да не се съгласиш,че при работодателите разнообразието не е хич голямо- даже аз много пъти съм имал чувството, че се учат едни от други/или се раждат близнаци / Link to comment Share on other sites More sharing options...
bio Posted July 22, 2004 Share Posted July 22, 2004 ...@2 Бг работникът трябва на първо време да проумее 4е това е България-работни места трудно се намират от което следва 4е е препоръ4ително да се изпълнява всяка една заповед без мрънкане.Работниците са недоволни от работодателя си но в колко процента от слу4аите тои е доволен от тях? За6тото един служител никога не може да бъде доволен.Направи му заплатата 10000 лв....след няма и месец тои ве4е сте се 4увства неудовлетворен и ще изразява гласно това свое 4увство!Също така искам да отбележа 4е един работник по4ти никога няма да оцени направена за него добрина.Тогава за какво да му пука на 6ефа дали тои бил доволен или не?Ще продължава да псува по негов адрес и би му забил нож в гърба при първия удобен слу4аи. ... <{POST_SNAPBACK}> знаеш ли не искам да се конфронтирам с теб батка .. ама ти май си от другата страна на барикадата .. прав си ама само за себе си. 1. В България работа има .. бол .. така че всеки гъз, който си мисли, че е нещо повече от теб .. и може да те юрка като в казармата ... да го духа и да се спасява. 2. Работниците не винаги са недоволни от работодателя си, а това че той никога не е доволен .. е защото той си мисли, че може да свърши по-добре работата от тях, че е по умен и по-по-по ... Виж батка аз забих нож на един такъв работодател, не се гордея с това .. защото той няма да си вземе поука от това .. и сега ще си го отнесат други ... мойте колеги !!! Обаче те са големи хора и могат да се грижат сами за себе си !!! Аз нямам нищо против някой да обира каймака ... в живота винаги е така, ама да ми дава 240 лева и да си мисли, че с тез пари може да се живее нормално .. ха-ха-ха .. и да си мисли, че с пари се купува уважение така ли ??? Приятел не е така ... много бъркаш, не те познавам .. и не те съдя .. ама явно и ти си бил прост бачкатор, така че недей да съдиш тях !!! Успех !!! P.S. като слушам теб все едно слушам моя шеф :> хи-хи-хи Link to comment Share on other sites More sharing options...
poznai Posted July 22, 2004 Share Posted July 22, 2004 Rex, усещам как няма да си намериш работа, на коята да си доволен В първия си пост си много прав за почти всичко. Това е България - всичко е позволено и безнаказано. ама да ми дава 240 лева и да си мисли, че с тез пари може да се живее нормално .. ха-ха-ха защо въобще си се хванал на работата, щом си бил недоволен от самото начало? абе хора.., никой не ви задължава да работите нещо. работата се предлага, ако искате приемате ако можеше да се плаща на всички по много, ясно е че никой нямаше да работи за 240 лв. щом си кадърен, почваш от каквото намериш и се местиш на по-платена работа, когато имаш възможност, но да псуваш шефа си, че ти давал малко пари, при положение, че с тази уговорка си почнал работа при него.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsn26 Posted July 22, 2004 Share Posted July 22, 2004 В момента сме в условия на свободна инициатива и всеки може да се реализира, както намери за добре. Ако не ми отърва една работа, мога да напусна и да се оправям самостоятелно. Мога да създам търговско дружество и да захвана някакъв бизнес. Но никой не може да отрече, че за това се искат определени качества, които не всеки има. Ако ги нямаш, както мен например, се примиряваш, че ще продаваш труда си. За да се плащат 250 лева чиста заплата, реално работодателите внасят около 500 с всичките му там осигуровки, здравни вноски, служби по трудова медицина, издръжка на работното място и т.н.. . Така че смешно звучат изявления от рода "за толкова пари, толкова работа". Парите, които се харчат от работодателите за един работник, не са малко. А изцяло от нас зависи дали ще постъпим на работа без трудов договор. От друга страна, никой не се демонстрира и грам лоялност към работодателя си, бил той физическо или юридическо лице. Ако продължаваме да я караме на принципа "ден да мине, друг да дойде" и не следим за интересите на този, който ни дава хляба, до никъде няма да стигнем. Нито работодателите ще увеличат заплатите, нито пък ние ще бъдем удоволетворени от работата и възнаграждението си. Някой по-горе беше казал, че в бюджетните организации нещата били по-добре. Всеки, който си е имал работа с администрация, знае какво е отношението и към нас, гражданите, от чиито данъци и се плащат заплатите. Нормално ли е компютърната техника на бюджетните структури да е с пъти по-скъпа от аналогичната такава, които имат частниците, произвеждащи голямата част от вътрешния продукт, да не говорим за тази, която имаме вкъщи, а пък да нямат пари за болниците и пътищата например. Това, според мен, е основният проблем на нашето общество - неправилното разпределение на данъците и осигуровките, които се плащат. Всичко опира обаче до нашата гражданска позиция, защото мълчим като бити задници, когато някое говедо в данъчното или кметството ни се звери насреща, като поискаме нещо, влизащо в служебните му задължения. Не случайно ни тъпчат главите с клишета като "гражданско общество". Трябва да се наложи реален граждански конрол върху държавните структури, иначе ще изпълняват и преизпълняват плана за бюджетните постъпления, а пък ние ще продължаваме да взимаме по 250 лв. заплата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ MaTriX Posted July 22, 2004 Share Posted July 22, 2004 V Blagoevgrad gurcite otvoriha baq shivashki cehove - ima rabota i za zhenite i za muzhete, zaplati okolo 250-400 lv, po dobre ot nishto, no opredeleno, na koito ne mu murzi shte bachka i shte si susipe zdraveto po tiq cehove. Obache si e nai arno da si sedish cql den v kushti i da ne bachkash, e tui mi e mechtata Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted July 22, 2004 Share Posted July 22, 2004 Аз нямам нищо против някой да обира каймака ... в живота винаги е така, ама да ми дава 240 лева и да си мисли, че с тез пари може да се живее нормално .. ха-ха-ха .. и да си мисли, че с пари се купува уважение така ли ??? Приятел не е така ... много бъркаш, не те познавам .. и не те съдя .. ама явно и ти си бил прост бачкатор, така че недей да съдиш тях !!!Успех !!! P.S. като слушам теб все едно слушам моя шеф :> хи-хи-хи <{POST_SNAPBACK}> Ne tuk ne si prav.Rabotodatelq 4esto ne moje da si pozvoli da dade pove4e.Toi su6to kato teb si ima problemi.....danu4ni, konkurenziq...4esto e prinuden da dava rushveti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted July 23, 2004 Share Posted July 23, 2004 Най-добре е обаче да търсите реализация в чужбина, там винаги имат нужда от кадърни и работливи българи. Karaman точно тая заблуда винаги ме е кефела най-много Докато учиш висше ти го набиват в главата, че ние сме най-търсени, най-кадърни, с най-добра учебна система, с най-големи пишки .... Абе братле познавам една казарма хора дето се върнаха надрискани от гурбет и ревяха, че там се държали с тях като чужденци, че не им плащали добре, че бачкали като волове. Аз им викам, пичове да ви е.а м....е как искате да се отнасят с вас като там сте киртаци. Кой ви бръсне за сливи, такива като вас на запад ги има с лопата да ги ринеш. Да не са само българите дето искат да бягат в чужбина. Румънци, албанци, хървати, африканския регион, азиатския регион. Всичко е тръгнало натам. И ние тука с нашето балканско его сме супер желани, разбира се. За мене повечето хора които избягаха са предатели. И не заслужават да се наричат българи. Защото ако бяха тука и работеха да се оправи тая държава, можеше да станат нещата много по лесни. Специалисти отидоха да бачкат по кръчмите и ресторантите във Америка. И после ше ми реват. Шута в задника и пак там откъдето си дошъл. Как може аз и брат ми да бачкаме по на две места и да се оправяме, а другите да не могат. Как може хора да взимат кредити да ги влагат и да се оправят. Как може жени тука в Стамболийски през деня да работят в магазина, а следобеда да ходят да работят по къра, и да се оправят по-добре и от някои мъже. Нямало да работи за 240лв. Ми недей работи. Седи си у вас търкаляй се кат прасе по леглата и реви, че нямаш пари. Сори ама имаш ли желание, можеш. Верно че е трудно тука. Ама погледнете историята и вижте как германците са възстановили сами държавата си. Вижте и сега какво е Германия. Можем само да мечтаем да станем като тях. Само че предците на сегашните германци са го изстрадали. И сегашните имат силна основа да градят и да вървят нагоре. А ние кво правиме. Само циврим. Еми така ще е няма кво да се чудите. Няма да има нормална работа и нормални взаимотношения между работодател и работник. Нищо ново под слънцето. На Балканския полуостров се намираме. В България. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted July 23, 2004 Share Posted July 23, 2004 Abe shto mesto da se vaikate ot parite koito poluchavate ne namerite nachin da izkarate poveche a ? Mesto da beshe posntal tuka tazi tema mojeshe da otvorish nqkoi spraovochink za rabota i da si beshe nameril nqkoq 2ra....az v momenta sam na 2 i ne se oplakvam finansovo.Nqma i da go napravq skoro e vij moje da napusna ednata i da sedna da pisha v foruma.....bahti tva balgarite izkat da imat poveche pesteiki a ne zarabotvaiki gi. Egati naroda... Link to comment Share on other sites More sharing options...
chem Posted July 23, 2004 Share Posted July 23, 2004 Misla 4e e redno se polu4ava edna "Normalna zaplata" v edna "Normalna Firma", a ne da misli6 za 1000 ne6ta ednovremenno. I kato raboti6 na 2 mesta x8 4asa, koga 6te si har4i6 spe4elenite pari? Abe shto mesto da se vaikate ot parite koito poluchavate ne namerite nachin da izkarate poveche a ? Mesto da beshe posntal tuka tazi tema mojeshe da otvorish nqkoi spraovochink za rabota i da si beshe nameril nqkoq 2ra....az v momenta sam na 2 i ne se oplakvam finansovo.Nqma i da go napravq skoro e vij moje da napusna ednata i da sedna da pisha v foruma.....bahti tva balgarite izkat da imat poveche pesteiki a ne zarabotvaiki gi. Egati naroda... <{POST_SNAPBACK}> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pisach Posted July 23, 2004 Share Posted July 23, 2004 Понеже в една от работите ми се занимавам с хора, които пускат обяви за работа, ще ви кажа какво е положението. То е ТРАГИЧНО. В България вече няма квалифициран персонал и едно каре за управител на хотел с 4-цифрена заплата се е въртяло доста пъти на пример. Има много от позиции на квалифицирани и високи длъжности, които остават ваканттни, понеже няма хора! Това го казвам от опит и хората са го споделяли с мен. Така, че вместо да плачите, вземете се стегнете и ще си намерите работа! Работил съм и в чужбина и не смятам, че там работодателите са по-различни..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted July 23, 2004 Share Posted July 23, 2004 Понеже в една от работите ми се занимавам с хора, които пускат обяви за работа, ще ви кажа какво е положението. То е ТРАГИЧНО. В България вече няма квалифициран персонал и едно каре за управител на хотел с 4-цифрена заплата се е въртяло доста пъти на пример. Има много от позиции на квалифицирани и високи длъжности, които остават ваканттни, понеже няма хора! Това го казвам от опит и хората са го споделяли с мен. Така, че вместо да плачите, вземете се стегнете и ще си намерите работа!Работил съм и в чужбина и не смятам, че там работодателите са по-различни..... <{POST_SNAPBACK}> Man posta ti me kefi....Sudurja mnogo istina....Tyka kadrite sa rqdkost...Rabotodatelite sa ednakvi po4ti navsqkude Link to comment Share on other sites More sharing options...
chem Posted July 23, 2004 Share Posted July 23, 2004 kak da ima kvalificiran personal kato vseki za edno e u4il a drugo raboti. I kak da si nameri6 rabota po specialnosta, kato osnovnoto iziskvane e VRAZKI. Ne e vajno da si u4il vajno e da si 4ovek na niakoi i da si neprekasnat strah, 4e ako ti napusne6 6te go otnese tozi koito te e prepora4al. Zatova rabota do grob za 200lv. A rabotodatela kato mi mranka 4e niama oborot, niama pari? Az ne sam mu vinoven - da si zakrie firmata i da ide na trudovata borsa. Daje v Elprom-Plovdiv gi vikat i sabota i nedelia na rabota i vmesto inzvareden trud kakvo? 20% oriazani zaplati za6toto niama realizacia. Kakvo rabotnicite osven da rabotiat da hvanat i edna torba s kontaktori i 6tepseli i dagi prodavat na bitaka li? Problema e 4e 6efovete sa po-nekadarni, no po ste4enie na obstoiatelstvat sa imali pari i/ili vrazki i te upravliavat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pisach Posted July 23, 2004 Share Posted July 23, 2004 kak da ima kvalificiran personal kato vseki za edno e u4il a drugo raboti.I kak da si nameri6 rabota po specialnosta, kato osnovnoto iziskvane e VRAZKI. Ne e vajno da si u4il vajno e da si 4ovek na niakoi i da si neprekasnat strah, 4e ako ti napusne6 6te go otnese tozi koito te e prepora4al. Zatova rabota do grob za 200lv. A rabotodatela kato mi mranka 4e niama oborot, niama pari? Az ne sam mu vinoven - da si zakrie firmata i da ide na trudovata borsa. Daje v Elprom-Plovdiv gi vikat i sabota i nedelia na rabota i vmesto inzvareden trud kakvo? 20% oriazani zaplati za6toto niama realizacia. Kakvo rabotnicite osven da rabotiat da hvanat i edna torba s kontaktori i 6tepseli i dagi prodavat na bitaka li? Problema e 4e 6efovete sa po-nekadarni, no po ste4enie na obstoiatelstvat sa imali pari i/ili vrazki i te upravliavat. <{POST_SNAPBACK}> Извинения, извинения и пак извинениия....всички са лоши, връзкари и некадърници. Така няма да я докараш да никъде! Как така мен никой не ме е уреждал до сега? Сменил съм доста работи, като всяка следваща е по-добре платена, сам съм си ги намирал, по обяви съм ходил, интервюта и т.н., който търси намира!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted July 23, 2004 Share Posted July 23, 2004 Misla 4e e redno se polu4ava edna "Normalna zaplata" v edna "Normalna Firma", a ne da misli6 za 1000 ne6ta ednovremenno. I kato raboti6 na 2 mesta x8 4asa, koga 6te si har4i6 spe4elenite pari? <{POST_SNAPBACK}> Mislq che kato poluchavash edna normalna zaplata v edna normalna firma shte se oplakvash puk ot rabotnoto vreme i vida na izvarshvana rabota.Ugodiq nqma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paranoia.com Posted July 28, 2004 Share Posted July 28, 2004 Mnogo mrazia oplakwa6tite se ve4no, wse pla4at, ama si stoiat na zadnicite, az NIKOGA ne se oplakwam, prosto edin den si tragwam i im zabiwam noj w garba s ogromen kef, 6toto im stawa iasno 4e gubiat, ama prosto niama s kakwo da me zadarjat i kato po4nat: ama nie zaplatata 6te ti dignem. Mi kade biahte dosega be, a??? Edin savet za oceliawane w BG - tarsete si rabota NON-STOP, nezawisimo kakwa wi e rabotata i zaplatata w momenta, winagi ima ne6to po-dobro. Ne se kolebaite da smeniate rabotata si - golemite prikazki za weliki karieri w edna slujba, niakade drugade, no ne w BG. Winagi 6te ima drug predi Was koito da se izdigne, rodninite nikoga ne swar6wat. I kato mu doide momenta, s opit i prakti4ni znania, po4wa6 da ba4ka6 za sebe si i dano si izwlekal pouki kogato si bil prosto rabotnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted August 20, 2004 Share Posted August 20, 2004 Всички , които приказват , че ако си кадърен и трудолюбив , и в България ще си добре и без връзки , са нагли лъжци !!! Така им изнася , защото са работодатели или имат дебели връзки. След моето изказване ще има порой от помия , затова ще допълня само , че който им вярва е глупак , на когото те тайно се подиграват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.