Nanko Posted January 3, 2012 Share Posted January 3, 2012 Какъв е максимални обхват на безжичните рутери? Интересува ме колко ще ми струва да покрия максимална площ. Има на някой пишат, че хващат до 300 м. Има и някаква антена в джаркомпютърс където и дават 10км. обхват, но ми се струва нереално. Та с кой рутер (може и в комбинация с антена) мога да имам максимално голям обхват? Link to comment Share on other sites More sharing options...
exo Posted January 3, 2012 Share Posted January 3, 2012 Какъв е максимални обхват на безжичните рутери? Интересува ме колко ще ми струва да покрия максимална площ. Има на някой пишат, че хващат до 300 м. Има и някаква антена в джаркомпютърс където и дават 10км. обхват, но ми се струва нереално. Та с кой рутер (може и в комбинация с антена) мога да имам максимално голям обхват? Дай малко повече инфо. Какво точно искаш да покриеш: апартамент, къща, двор, село, град ?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nanko Posted January 3, 2012 Author Share Posted January 3, 2012 Искам да обхвана квартала. Link to comment Share on other sites More sharing options...
exo Posted January 3, 2012 Share Posted January 3, 2012 Искам да обхвана квартала. OK. Това пак звучи доста условно, но все пак... трябва ти свестен рутер и съответно външна антена. Вероятно някой ще ме разкритикува, но за рутер ще ти препоръчам Linksys WRT54GL, а за външна антена TL-ANT2415D. Ще ти трябва и кабел, подобен на този. Препоръчвам смяна на firmware на рутера с OpenWrt. За тази цел прочети документацията на сайта на OpenWrt. ПП: С тази постановка може да покриеш част от една махала, а не квартал. И прочети внимателно документацията на OpenWrt. Не поемам никаква отговорност за нанесени щети и загуби Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nanko Posted January 3, 2012 Author Share Posted January 3, 2012 Аз в 1 друг форум събрах информация за това което ме интересуваше. Я ми кажи само тази антена допълнително ли се слага или е на мястото на една от 2те? На какво място е най-добре да е тази антена? И защо трябва да сменям firmware ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
exo Posted January 3, 2012 Share Posted January 3, 2012 Аз в 1 друг форум събрах информация за това което ме интересуваше. Я ми кажи само тази антена допълнително ли се слага или е на мястото на една от 2те? На какво място е най-добре да е тази антена? И защо трябва да сменям firmware ? По принцип, но не задължително, когато се работи с външна антена която е omni directional според зависи от устройството с което се работи, се включва само една антена, ако има предвидени други те се изключват софтуерно. Точно за това в случая съм ти написал че трябва да се смени firmware, защото заводския не поддържа възможност за изключване на втората антена, а и е доста ограничен от към допълнителни настройки. Колкото до монтаж: 1. Избираш място на разположение така че да покриваш желаната от теб зона. Например от едната или другата фасада на даден блок (ако живееш в блок). Няма да можеш да покриеш и двете при всички случаи. 2. Не монтирай в разни ниши, под метални навеси, по възможност да е максимално открита (видима) антената и то видима от зоната (махалата) която искаш да покриеш. 3. Ако монтираш на покрив се увери че мълниезащитната система на сградата е изправна (е това вече не ме питай как се проверява защото не знам ). Това е общо взето. След монтаж идва по-трудната част, да настроеш всичко така че да работи оптимално Но това става с четене на документация а такава в нета има страшно много. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.