Jump to content
BulForum.com

Българите са неспособни да създадат работеща държава

Recommended Posts

@гримьор,

не, не съм крайна инстанция. и не, не можах да си довърша мнението, щото ми докривя да ви чета фукните и даже не успях да измисля подходящо прилагателно за сравнение с безсмисления труд, който полагате. и реших да се заема с нещо по-креативно. иначе трябва ли да съм поласкан за отделеното време в претоварения ти график и подхващането с лайномета?

@дядомраз,

прочел съм. изместили сте темата и шокате канчето на един индивид. всеки обсъжда себе си и личния си опит, но никой не коментира дали всички тук можем реално да работим заедно. явно не.

@андарес,

а дали?

-------

онтопик: дали и как е правилния начин да се развива индивид из тукашното общество ми се струва не съвсем по темата със способостта на обществото да се самоорганизира ефективно. ок, самоорганизираме се - например всички добре се обединихте в самоизтъкване и самоуспокояване, но крайния ефект от цялата работа е ~0.

нито ви отричам постиженията, нито съм несъгласен с тезите ви, нито пък съм искал да обиждам. просто давам обратна връзка. обработвайте си я както искате.

• Replies 166
  • Created
  • Last Reply

Ами всъщност въпросния мрънкащ ако прочетеш внимателно мненията му ще разбереш, че това което иска е да има много фирми търсещи куцо и сакато и не гледащи изобщо кой и какъв опит има и при това даващи високи заплати. То всеки иска лесното - аз преди си мечтаех за не много висока заплата но с нулеви отговорности и да няма шанс да оплескам нищо фатално - просто ей тъй да си бачкам по 8 часа, после да си взема шапката и да забравя какво съм работил и така. Е няма такова нещо.

И образованието докатое на това ниво и докато диплома се взима толкова лесно няма да има никаква тежест. Поне в моята сфера е абсолютно без значение дали имаш или не... освен в държавните институции (ама те плащат пък едни символични заплати).

Аааа, не ми вменявай думи, които не съм казал...

Казах, че има грамотни, знаещи и образовани хора, които поради причини най-различни не могат да си намерят работа и да се развият нормално.

Това, че не могат да си намерят работа, не значи че са некадърници, понякога просто таква няма. Дадох пример за град от рода на Бургас, където ако погледнеш в jobs.bg има точно 5 неща свързани с IT и то повечето графичен дизайн и т.н. Как някой ще си намери работа, като никой не търси такива работници? Ами никак, ето как...И започва да бачка каквото и да е, защото трябва и да се яде...Точно това коментирах, че не ми харесва. И ако всички неуспели са тъпоумни лузъри, то къде отива Никола Тесла, който буквално е бил излъган от Едисон и края на живота си е прекарал в мизерия. Изглежда не всичко в тоя свят е наред и не всичко се базира на това колко знаеш или колко можеш.

Отделно, просто не ми допада мисленето, че видиш ли който не е успял, не струва пукната стотинка и не заслужава повече, независимо от личностните му качества. Според мен трябва да се създадат правилните условия за развитие, а не всичко да става въпреки условията и обстоятелствата. И вместо децата да растат лумпени с чалго-мутренски морал, евентуално да помислят за бъдещето си, с подходящото подтикване и нещата да се променят от сегашната ситуация, към по-добра...

Край.

jjjjjk стига си го натяквал това за IT сектора в Бургас. Ако си учил за моряк, пак ли ще мрънкаш, че в Пловдив няма обяви за такава работа.

Относно "кадърността" на безработните също имам един коментар. Ако човек наистина е кадърен и не може да си намери работа, то има две възможни причини - или е няма хъс и желание за работа (мързелив е), или си е подбрал грешно професията (напр. моряк в Пловдив). На първото решението зависи от човека, а второто се оправя със смяна на мястото на живеене. Останалото са само оправдания.

При всички случаи, човек трябва да е гъвкав и да се развива иначе рискува да се окаже на мястото на всички тези хора, неспадащи в графата "млади", които днес едвам свързват двата края, понеже комунизма им е давал лъжливо чувство за сигурност на работното място - такова нещо в съвремения свят несъществува.

...

Ако утре те съкратят и станеш безработен, без съмнение си мързелив, без желание за работа, без съмнение си некадърен и т.н.

Аз отказвам повече да споря, имам социалистически наклонности. Не смятам, че човек трябва да живее в зверски лоши условия и вечно да се нагажда, вместо много хора да вложат усилия и да променят самите условия. Ето за това България вечно ще остане дупка, защото всеки се нагажда, всеки мисли за себе си и никой не иска да промени условията. Условията засягат всички, не само 1 индивид. Когато разберем това и се научим да работим заедно, вместо всеки да свърва със себе си...Ех...оптимизъм и фалшиви надежди...

Колко просто било всичко, хоп и заминаваш другаде, хоп това, хоп онова...Аз понеже не съм го правил(разбирай съм)...

Един българин струва повече от 2-ма американци. Двама българи не струват повече от 2-ма американци.

Цялата ти тирада в тая тема, която повлече и доста народ, има едно много просто решение - стани грък!

Всъщност съм идиот. И глупак. Наивен при това. И отгоре на всичкото празнословя. Всичко, което имах да кажа, най-накрая го сбих в 1 пост, който можеш да видиш по-горе. Една приказка не казах за себе си и сега ще кажа първа и последна. Лично аз съм минал през неща различни, но оставам с фалшивите надежди за един по-добър свят, където да не се налага и други хора да минат през най-различни гадории, просто доказвайки мнението, че светът е гадно място. Чиста работа. Наречи го алтруизъм или утопизъм...Все ми е едно. Вярвам, че може да се промени нещо за добро. Искрено съжалявам, че повдигнах толкова негативни емоции, намери се някой дори да ме блокира и темпачие...Но никога не съм покривал масовото мнение и мислене.

Седим, аз говоря какво е лошо, друг говори какво е хубаво, дъвчем се и плюем се и на никого не му идва ни най-малка идея, ни най-малка мисъл как заедно можем да променим нещата. Наистина, жалко.

Един българин струва повече от 2-ма американци. Двама българина не струват колкото двама американеца. Защото така и не се научихме да работим в колектив.

Ако утре те съкратят и станеш безработен, без съмнение си мързелив, без желание за работа, без съмнение си некадърен и т.н.

Ами, горе-долу е така! Ако си стабилен на работното си място, не си мързелив, кадърен си и се захващаш с всяка поставена задача с желание и готовност, няма да те съкратят, вярвай ми! Ще съкратят колегата ти, на когото някое от тези качества му куца! В общи линии, страхуваш ли се за работното си място, значи има защо. В смисъл, наясно си, че не ти е там мястото, щото не си ти най-кадърният и най-незаменимият в дадения момент. В противен случай, ако си доказал, че ти си "Човекът", едва ли бе се безпокоял да не ти изстине мястото.

Все си мисля, че виждам и хубави страни на "кризата". Наскоро останах приятно изненадан от вежливото обслужване в няколко магазина от големите вериги (доста празни откъм купувачи по мое наблюдение). Продавачите бяха учудващо любезни и правеха всякакви комбинации, за да ми доставят стоката, която търся, като уреждаха доставка от друг магазин, от друг град, след което ме търсеха по телефона с покана да отида и да си получа "дефицитния" уред. А получаването не беше просто взимане на кашона от магазина, а разопаковане на уреда, демонстрация на възможностите и функциите му и опаковане наново. Е това нещо преди "кризата" го нямаше! Според мен, така би трябвало да протече едно нормално пазаруване, ама що беше нужна "криза", за да се промени поведението на продавачите?

Нещо не ми стана ясно и за условията, дето трябвало да ти осигури държавата, за да се развиваш. Пълни глупости! Всеки съм си осигурява условията. Такива позиция като -"много съм умен и съм много кадърен, ама тая скапана държава не ми създава условия да се развивам (печеля пари)" не върши работа! Като си толкова умен и кадърен, все ще си намериш мястото. Пък, като толкова няма свестни работодатели, които да заслужават да работиш за тях, запретваш си ръкавите и почваш ти да търсиш умни и кадърни хора да работят за теб, много е просто! Щото и тая позиция - "никой не търси кадри", също издиша. Според мен има глад за кадри! Пред очите ми е примерът, в който 6 месеца се търсеха хора за дадени позиции без особени и безумни изисквания като "25 годишен с 5 години стаж". Не казвам без никакви изисквания, но съвсем приемливи, в смисъл, че се очакваше много хора да ги покриват! Офисна работа с четири цифрена заплата. Да, ама не! Имаше всякакви кандидати за заплатата, ама нямаше кандидати за работата! Според мен, ако има изискване за владеене на английски език, не можеш да се кандидатираш за позицията с познанията си на ниво 3-ти клас! Както и е недопустимо да не можеш да си напишеш CV-то без правописни грешки, при все, че из нета е пълно с темплейти. Ама това е явно само според мен.

....

Ако фирмата фалира и останеш безработен, без съмнение си виновен за съдбата си..Оуу, айде моля ти се, за всичко бил виновен индивида..

Седите тука всички и ми обяснявате как сте хванали оня на небето за топките...(атеист съм, но друга аналогия нямам в момента под ръка)

Нищо, че едното висше образование става все по-скъп "лукс?" И т.н и т.н..Няма смисъл да споря, обществото, държават и т.н нямат никаква вина за нищичко бе...

Бреееййй, колко хубава държава била България, ред, чистота, закон, добра инфраструктура, ниски цени, безплатно висше образование и т.н и т.н...Да, ама не...

И знай едно, в много случаи незаменими хора няма. Можеш да излетиш и само защото на шефа ти не му харесва физиономията ти. :ph34r:

mobo, прав си. Наистина не сме задружни и като си припомня историята това е още от Аспарухово време. Кубрат се е опитал да им налее акъл в главата ама кой да слуша. И оттогава все сме така и се делим на ние и вие.

Най-тъпия пример е почистването на снега по улиците. Все чакаме някой друг да го направи или пък някой комшия да го свърши вместо нас. Един път не съм видял задружно да слезнат комшиите и да изринат снега заедно не само пред гаражите си, но и от улицата пред входа... Някъде другаде, но е и в големите градове.

Друга тема е, че цялата обстановка в държавата не е за подпомагане и насърчаване на бизнеса, а по-скоро да пречи на случайни хора... защото не-случайните вече са запълнили нишите, пълнят нечии гуши и лапат дебелите държавни поръчки, които са в пъти по-добре платени от необходимото, а държавните поръчки се поставят така, че определена фирма да може да отговори на изискванията.

Най-лошото е, че свикнахме да се оправяме със ситуацията и да не ни пука... понеже явно няма да се промени - вече 20 години е все така...

И се надяваме все някой друг да дойде и да ни оправи, щото нас ни мързи пък и трябва "оправията" да се спусне изотгоре някак....

jjjjjk, остави настрана "Капиталът" и се опитай да се замислиш докъде се стигна когато работата беше гарантирана а производството - планово. Едно нещо ще ти подскажа - вноски за апартамент и кола 10 години преди да си ги купиш - ей тъй авансово и абсолютна невъзможност да си ги купиш дори да си събрал парите, защото не ти е излезнал "номера", освен ако не намериш правилния човек, когото да почерпиш. Няма други такива извращения като онези. Явно си малък и не помниш, но има хора още помнят какво беше. И честно ако някой ден чуя от някого "ех колко по-добре беше по Тошово време" сигурно няма да се сдържа и ще го цапна въпросния серсем, който е забравил какво беше НАИСТИНА.

И вместо да теоретизираш какво би било ако еди какво си се случело дай да говорим конкретно. Къде са кадърните млади хора, които не могат да си намерят работа? Аз защо един не съм срещнал? И не е като да не пускахме обяви, да не сме говорили с агенции за персонал и т.н. - просто няма в Пловдив. Едвам намерихме 15 човека за интервю от които 10 просто не ставаха ама изобщо. Останалите 5 едвам се доближаваха до изискванията, които имахме, а те изобщо не бяха високи (понеже съм виждал абсурдни изисквания и знам какво говоря). И не, стажанти просто нямаме възможност да вземем към този момент, просто защото нямам времето да ги обучавам.

Мисълта ми е, че твоето мислене е че някой друг трябва да се погрижи за теб и нещо друго ти е виновно. Е да ама не - ти не си бебе и следва сам да се грижиш за себе и. И не, на никой не му пука за теб, че да тръгне да полага грижи за теб. Това е жестоката истина и нищо няма да се промени в тази насока, поне не и този век, нито в България, нито в някоя друга държава, просто на разни места е по-уредено.

онтопик: дали и как е правилния начин да се развива индивид из тукашното общество ми се струва не съвсем по темата със способостта на обществото да се самоорганизира ефективно. ок, самоорганизираме се - например всички добре се обединихте в самоизтъкване и самоуспокояване, но крайния ефект от цялата работа е ~0.

нито ви отричам постиженията, нито съм несъгласен с тезите ви, нито пък съм искал да обиждам. просто давам обратна връзка. обработвайте си я както искате.

Хубаво разсъждаваш, Мобо, хареса ми. :) Но бих искала да те попитам нещо в тази връзка.

Ако допускаш обществото да е съставено от индивиди с еднакви стремежи и еднакви критерии за постигането им дали е по-удачно тези две брънки да ги правят общество, пред другата алтернатива - индивиди с различни стремежи и различни критерии за постигането им?

И дали според теб ценностната система на даден индивид определя неговото участие в обществото? Изобщо какво трябва да притежава, според теб, едно общество, което е способно да се самоорганизира?

п.с. А за работното време искам само да спомена, че има различни работни времена. Примерно такива, където ако ти звъннат в 2 през нощта , си длъжен да отговориш на обаждането, да станеш и да отидеш, а и да дадеш всичко от себе си, за да спасиш нечий живот.

Друга тема е, че цялата обстановка в държавата не е за подпомагане и насърчаване на бизнеса, а по-скоро да пречи на случайни хора... защото не-случайните вече са запълнили нишите, пълнят нечии гуши и лапат дебелите държавни поръчки, които са в пъти по-добре платени от необходимото, а държавните поръчки се поставят така, че определена фирма да може да отговори на изискванията.

Най-лошото е, че свикнахме да се оправяме със ситуацията и да не ни пука... понеже явно няма да се промени - вече 20 години е все така...

Аххааааа, виж каква била работата...Значи вместо да променим обстановката, което го говоря вече над 10!!! поста, вие седите и ми обяснявате как видиш ли всеки индивид трябва да се адаптира към скапаната обстановка, вместо заедно да я променим!!!!

Егаси, толкова ли сложни работи говоря и аз???

Не ми се говори конкретно, защото ще трябва да намеся и мене си лично и да разкривам информация относно мен.

Като цяло-никога не съм искал някой да се грижи за мен и нещо си недочул и неразбрал май. Обаче да има подходящи условия е друго нещо, а не както самият ти каза, държавата да работи против бизнеса, да цари едно беззаконие, абсурди, картели и т.н

И какво правим, за да променим това?

Временно да остане без работа може да се случи на всеки поради 100 причини, но да остане трайно, то тогава трябва да търси причините и решенията, в онези които изредих горе.

Аз отказвам повече да споря, имам социалистически наклонности. Не смятам, че човек трябва да живее в зверски лоши условия и вечно да се нагажда, вместо много хора да вложат усилия и да променят самите условия. Ето за това България вечно ще остане дупка, защото всеки се нагажда, всеки мисли за себе си и никой не иска да промени условията. Условията засягат всички, не само 1 индивид.

Забравяш, че България не е сама на тоя свят и условията се диктуват от икономически много по-мощни сили. Не сме във вакуум да не се влияем. С две думи - Света е динамичен, трябва и ние да сме.

Забравяш, че България не е сама на тоя свят и условията се диктуват от икономически много по-мощни сили. Не сме във вакуум да не се влияем. С две думи - Света е динамичен, трябва и ние да сме.

Ти нарочно ли придаваш друг смисъл на думите ми? Не говорим за динамичност или статичност, говорим за нормални условия за реализиране на човек, за подпомагане развиването на бизнес, против картелите, против спекулантите, условия подпомагащи младите да учат и т.н и т.н...

Толкова ли е сложно, моля виии, кажете ми? :)

А някои хора седят и ми казват, че корупцията, картелите, спекулантите, спъването на бизнеса и развитието, образованието на младите хора, дори и те да се справят въпреки тях, не е нещо лошо и ненормално, а едва ли не хубаво и напълно в реда на нещата и за всичко са виновни хората, а не посочените по-горе проблеми.

Не е интересен парадокса на ниски заплати и високи цени, не е интересно как в Ирак имат по-висока покупателна способност и т.н и т.н...

Говориш за различни неща... или ние ги разбираме различно. Най-малкото по начина, по който го казваш. Като кажеш "реализация на младите хора" и някак звучи комунистически. Подпомагане на бизнеса е едно (или по-скоро това за което си мисля е да не му се пречи толкова). Намаляне на корупцията също е друго, но "реализация на младите хора" няма как да е грижа на държавата. В момента в който стане и работата се извращава. Ако бизнеса процъфтява всички ще имат работа, като е прецакана ситуацията всички са в лайната - няма млади няма стари. Ти тръгваш да оправяш следствието а не причината. И начина по който го искаш е типично в соц стил "искам някой да дойде да ме оправи". И тръгна да обясняваш как шефа-мутра ако не му харесаш как миришеш може да те изгони колкото ще кадърен да си и т.н. и че много свестни трудолюбиви, можещи и знаещи хора не можели да си намерят работа - леко в стил "люпим семки пред блока" та затова тръгнахме да се надпреварваме да ти обясняваме къде зимуват раците.

...

Без това половината форум ме игнорна заради тази тема, но мисля да напиша какво имах предвид..С риск и другата половина да го направи...

Значи, чета Карл Маркс..Какви изводи можеш да си направиш от това?(шегувам се)

По темата...Под реализация имам предвид качествено обучение, провеждане на стажански програми, придобиване на стаж в различни фирми и т.н, а не както са в момента нещата-суха теория, за да имат младите хора представа за нещата и да са по-подготвени за бъдещото търсене на работа.

Другото, за което говоря, но изглежда не сме се разбрали съвсем, е да няма толкова бюрократични и всякакви други спънки за развитие на бизнес и т.н и т.н...Въобще, искам привеждането на нещата в България в един нормален ред и подпомагане на развитието на младите със стажантски програми и т.н, подпомагане на образованието и науката и т.н и т.н

Промените, които лично аз искам, не са нищо особено, освен привеждане на държавата в с една идея по-законов ред, по-добра подготовка на младите хора, насърчаването на образоването им и т.н и т.н прочие дребни мерки.

//Сега предлагам и на другата половина да ме блокира... :ph34r:

Както се казва, едно е да искаш, друго е да можеш и трето да га направиш! Като искаш качествено обучение, присъстваш на всички лекции и всеки ден си пишеш домашните, в замяна научаваш материала и след 4 години ако си постоянен излизаш от университета с някакви знания, които са достатъчна основа да започнеш работа. Н са виновни само преподавателите в университетите ами и студентите, че не им се учи и знаят, че могат да минат метър. Имам колеги, които търпеливо бяха окачествявани като зубъри и задръстеняци, защото предпитаха да учат вместо да запиват всяка вечер водейки весел студентски живот, но сега работят в престижни фирми и взимат хубави пари и ще продължават да израстват, за разлика от тези колеги, които взимаха изпитите си по милост или с преписване, защото като започваш работа, гледат първо диплома и прочие, но за 1-2 месеца си проличава що за стока си. За стажаните как искаш да ги взимат на работа като 90% от тях не покриват минимума от изисквания. Всеки работодател е наясно, че това, което се преподава в университетите е остаряло но очаква поне стажантът да има някакви познания и желание за работа, а то пусто с тея тройки и преписвания на изпити, стажантът си няма на идея за какво иде реч. Няма такава подготовка, която ти искаш, че да те изкара завършен кадър, дава се една основа и оттам продължава да се надгражда.

Значи, чета Карл Маркс..Какви изводи можеш да си направиш от това?(шегувам се)

Че си изключително заблуден и продължаваш да вървиш в още по-грешна посока. Т.е. както една позната каза - не само че си стигнал дъното ами и копаеш усърдно надолу.

По темата...Под реализация имам предвид качествено обучение, провеждане на стажански програми, придобиване на стаж в различни фирми и т.н, а не както са в момента нещата-суха теория, за да имат младите хора представа за нещата и да са по-подготвени за бъдещото търсене на работа.

Сега - първо забрави това "младите да им помагаме". Акъла не се налива с фуния и помагането не е насила. Я да те питам ти попита ли някой преподавател къде може да си намериш стаж да караш по специалността? Един вид малко робски труд да положиш пречейки някому колкото да се понаучиш? Или искаше 1000лв стартова заплата за 3те месеца през лятото когато си свободен и дотам понеже си студент? И изобщо наясно ли си, че новоназначени лица са чиста загуба за една нормална фирма през първите 4-5-6 месеца? Или според теб такова нещо няма защото вие се учите изключитлно бързо и от 2рата седмица вече бачкате на пълни обороти?

Стаж може да се намери къде стига да искаш да работиш почти за без пари. Има ама вие не искате. Не е задължителен, щото инак университетите ще се опразнят (то само шефове там и без тва).

А от училищата и университетите явно очакваш грешни неща - те ти дават основата, другото е твоя работа. Харвард, Кеймбридж и т.н.престижни университети не се завършват с кибичене по кафенетата и 3 дни учене преди изпита. Завършват се с по 6 часа учене (минимум) всеки божи ден освен през ваканциите и евентуално единия ден от уикенда.

И друго - как университета ще те научи нещо, след като разполагат с апаратура от на баба ми времето а преподавателите не могат да са само преподаватели с тези заплати и бачкат всеки нещо частно като преподаването им е общо взето между другото?

Но да оставим другото - кажи ми като завършиш университета покрай завършването какво си прочел и доколко си се заинтересовал от тази специалност? Щото само на лекции не може - изпитите може и да вземеш но това е само основата на нещата. Примерно - курса по бази данни в университета - един семестър, по няколко часа седмично. Хайде кажи ми какъв опит ще добиеш ако само си го чувал това без да си направил нещо реално и то не ей тъй проби да си правил както в часовете а наистина нещо реално? Само че само база данни без език за програмиране е доникъде. Излиза че да си вземеш изпита е достатъчно да отделиш по 2-3 часа в 5 дни от скъпоценното ти време, но за да направиш нещо реално освен тези неща трябва да прочетеш още доста, да отделиш не 15тина часа ами поне 20тина дена * 4-5 часа на ден (т.е. 100-150 часа). И това е минимума.

Аз работя от 2ри курс (първи нещо се размотавах въпреки че пак намирах разни дребни проекти). От 100тина човека в курса още максимум 2ма да знаеха защо са там, другите ходеха колкото да си запълнят времето. Ако трябваше да се преподава така, че да излизат добре подготвени кадри сигурно максимум 10 човека щяха да завършат а не 100. Само че се преподава материал половината отпреди 20 години технологии. Как после да взема човек с диплома но без никакъв опит? Не е като да не съм говорил със току-що дипломирали се - има и такива които са се занимавали и разбират, но повечето с които говорех са хора които са си взели изпитите само без грам да се заинтересоват допълнително. Искам им нещо което са правили и те ми пращат курсови работи. Ама боклуци колкото да се отбие номера там елементарни неща. Как да не му отдам команда "КРЪГОМ" на такъв? На такива съм им давал за "домашно" нещо по-лесно но реално - от 20тина сигурно само 1 взе че го направи другите даже не се обадиха. Това последното как ще го коментираш?

Ще си позволя аз да го коментирам,когато си прав си прав поради горе посочените разкази за студенти аз отказах да уча висше защото не ме влече и избрах пътя да работя,след казармата винаги съм работел къде са ме ценяли къде не няма значение.Аз ако не работя ще се скапя,сменил съм няколко работи ,но винаги съм се раздавал защото когато работя нещо или го върша или не.

Жалко само че се нароиха толкова безработни студенти които в стремежа си да отложат работа са записали висше изкарали са го 5 за 4 и после като завършат си викат АМИ СЕГА НАКЪДЕ?

Другия смешен момент е, че при 50 училища на кръст ежегодно от ПУ само излизат 100тина човека с образование педагогика. Голяма част от тях са "държавна поръчка". Ако може някой да ми обясни за чий чеп са й на тази държава толкова безработни учители ще се радвам. Поклон към истинските учители обаче тази специалност е просто губене на време - нито има свободни работни места нито би могло да има ако ще и един от десет да тръгне да работи по специалността си. И поради този факт тази специалност приемат по документи... половината са там "за да си намерят умен мъж или жена" а не за да учат. Ей злобил да каже колко лесно си взима изпитите и изобщо сяда ли да учи (дори не споменавам за плащане там - такъв смях е)

За начални учители винаги има работа. Виж само обявите на РИО-то. Винаги. Всяка втора обява е за завършили ПУП, НУП, НУПЧЕ. Само веднъж да се намърдаш в системата и си готов. За учители в горен курс е малко по-трудно. Ето защо и аз още си нямам работа по специалността.

А за чий ч*п и е на България да има суперррррррррррр много икономисти?! Там курсовете също са много големи. Имам наблюдения в специалност "Стопанско управление" и да ви кажа, спокойно можех да се справя там. Може би само математиката щеше да ми е проблем. Дори в нашия смотан факултет, дето нещата хич не са уредени (под предтекст, че сме млади специалности) сме имали доста повече труд за полагане, за да се явим на дадени изпити, отколкото икономистите. Това си е мое мнение. Не се опитвам да обидя или да омаловажа труда на някой, който наистина се е старал.

За начални учители винаги има работа. Виж само обявите на РИО-то. Винаги. Всяка втора обява е за завършили ПУП, НУП, НУПЧЕ. Само веднъж да се намърдаш в системата и си готов. За учители в горен курс е малко по-трудно. Ето защо и аз още си нямам работа по специалността.

Не мога да си обясня как тогава при 100тина човека ежегодно нови попълнения пак има търсене? Гаранция защото заплатите са символични а ето това е срамно, защото е поредната държавна соц простотия - толкова пари има - толкова даваме. Образованието го нямаме за нищо, затова и учителите получават символични заплати, а оттам само който не може да си намери друга работа отива да става учител (с редки изключения). Съответно следващото поколение е от тъпо по-тъпо. А преди години "Даскала" е бил цвета на интелигенцията.

Записах детето си на частна детска градина за да знам поне че няма да го гледат все едно им е изял закуската и нещо им е виновен. Верно така е, обаче дори там учителките получават смешни заплати. Ще ме извиняват но това е от най-неправилните неща в държавата ни

За мен специално учителската професия е призвание. Или го можеш, или не. Или го искаш, или не. Няма такова - защото няма какво друго да се работи. Ако някой някога ми гласува доверие, ще се опитам да се справя с това предизвикателство. Учителите не са само учители, а са възпитатели, особено сега, в днешно време, в което децата буквално са зарязани да си правят каквото искат и учителят трябва да ги възпита, дори в горен курс. Защото има някои, на които не им липсват първите 7, а доста повече години. За това виня родителите. Не е въпросът да родиш едно дете, трудното започва после. Не съм родител и не знам какво е да си "от другата страна", ама съм била в училище да преподавам и съм се нагледала на неща, които според мен могат да бъдат предотвратени вкъщи.

За вас не знам, обаче отивам на работа.

Сега - първо забрави това "младите да им помагаме"

....

Не мога да си обясня как тогава при 100тина човека ежегодно нови попълнения пак има търсене?

....

Кажи ми, какво разбираш ти под колективна работа, променяне на ситуацията, реформация?

Никой не е казал, че трябва да наливаш някому нещо с фуния, защо все някой ми изкривява думите? Много е просто-подобряване на материалната база, обновяване на преподаваният материал, провеждане на повече практически занятия и по-задълбочени знания, не просто основата, за да може наистина заинтересованите да получат стабилни познания на по-високо ниво, с чиято помощ лесно да стъпят на пътя на професионалната реализация. Много ясно, че за да има качествено образование, подчертавам трябва обновена материална база И достойно заплащане и намиране на стойностни учители.

След толкова много постове, аз продължавам да си говоря за промяната, а ти в прав текст ми казваш, че ти е все едно кой през какви гадории минава, всичко си е негова вина и не каза нито дума за промяна на ситуацията генерално.

Въпросът не е да дадеш някому нещо на готово и никога не е било, въпросът е да променим системата от положение, в което затруднява човек да се развие до неутрално положение, като едновременно с това даваме някои предпоставки за развитие - по-добро образование с високо качество, премахване на бюрократичните и човешките спънки, които седят пред човек, когато иска да развие бизнес и т.н

Едни по-високи стипендии за хората, които искат да учат също биха били полезни, не мислиш ли?

Знаеш ли, омръзна ми да говоря нещо, но никой да не разбира какво точно говоря. Изглежда най-добре ще ми подхожда да стана един политик, там точно това качество е полезно... :laughing:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...