THE STORM Posted December 4, 2011 Share Posted December 4, 2011 Здравейте, На колата Audio Player-a е малко капризен и чете само дискове записани на много ниска скорост(4x или 8x). Купих си Verbatim, но веднага след като вкарам диска ниските скорости от настройките на Nero моментално изчезват. Най-ниската е 16x, която не ми върши работа. Диска прескача. Предишните Verbatim нямаха този проблем... За да не се набутвам с още една кутия с дискове, които не поддържат ниски скорости бих искал да ми препоръчате какви да си взема. Благодаря предварително. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 4, 2011 Share Posted December 4, 2011 Аз също записвам аудио основно на 16Х, но нямам проблеми със записания материал. Кофти, че в последните 7-8 години всички производители на дискове и дискови устройства гонят максимални скорости и изобщо не ги е еня дали записвачката, в съчетание с едикоя си марка диск ще покаже освен 52+ скорости и нещо по-малко от 16Х...даже имам чувството, че изобщо са забравили, че освен данни, на CD-тата може да се записва и аудио. Твоят проблем е възможно да се корени не единствено във Вербатим-а, а в записвачката ти, в съчетание с Вербатим-а, което ще рече, че е напълно възможно на друга марка записвачка, същите тези дискове да изкарат 8Х например. Понеже предполагам, че няма да сменяш записвачката, купи 3-4 различни марки дискове и виж всеки един от тях какво ще покаже като скорост. Аз лично ползвам за аудиото Максел и то от доста време, без оплаквания (записал съм няколко хиляди аудио диска на чужда авторска продукция...всичките ми записвачки са LG). В днешно време 90% от празните CD-та в търговската ни мрежа са достатъчно качествени (правил съм проби с много марки), така че не робувай непременно на някоя конкретна фирма, а си избери това, което ще ти върши работа и дава възможност да се записва на бавна скорост. П.П. А и както сам спомена - проблемът при прескачанията невинаги се дължи на скапана записвачка или некачествена CD бланка...не трябва да се забравя и плеъра, който ще проиграва записания диск и затова когато един диск прескача на няколко плеъра, чак тогава причината се търси в процеса и устройствата преди това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted December 4, 2011 Author Share Posted December 4, 2011 Ще ги пробвам Maxell-а. Иначе и моята записвачка е LG. Отностно дали проблема е в player-a - едва ли, предишните дискове, които имам вървят без проблем. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Това за плеъра го казах по принцип. А Макселите, освен че са стабилни за аудио, са и най-евтини, особено ако ги взимаш на шпиндели от по 50 или 100 броя. Ако искаш ще ти дам 2-3 да пробваш каква най-малка скорост ще изпишат на твоето LG и после виж как ще ги просвири плеъра в колата ти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Някога си бях правил тестове - един и същи албум на всички възможни скорости и после сканирам дисковете. На 32х даде най-малко отклонение. След като на 32х записа има най-малко грешки, с какво ще е по-полезен за плеъра диск, записан на 4х с повече неточности? Самия запис ли става различен като дълбочина или...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 След като на 32х записа има най-малко грешки, с какво ще е по-полезен за плеъра диск, записан на 4х с повече неточности? Самия запис ли става различен като дълбочина или...? Трудно е да се каже какво точно става в реалността, понеже плеърите понякога имат различно "мнение" от това на тестващата програма, а и ако пускаш теста на устройството, на което е бил записан диска е логично да дава и най-малко грешки. Но си прав до известна степен, че от много време насам и дисковете, и записвачките са оптимизирани най-вече за високи скорости и няма гаранция, че диск с аудио, записан на 32Х няма да е по-четим от диск със същата марка, записан на 4Х. Аз също съм изхабил голямо количество бланки само за експерименти с различни скорости и записвачки и просвирването после на най-разнообразни плеъри. Спрял съм се на 16Х като разумен компромис за малко чакане при запис на голямо количество дискове, като сравнително бърза скорост за оптимизираните за високи скорости днешни дискове и едновременно с това на не чак толкова високата скорост от 16Х, която да натрупа грешки, които схемата за корекция на грешки при различните плеъри (дори и по-евтините) да не може да поправи и като краен ефект някой трак да прескочи или да даде дефект в аудиото на определено място. Иначе когато правех експериментите и при мен до около 32Х се четяха добре при 90% от ползваните при опитите плеъри, но тъй като мен 90% не ме уреждат, прескочих 24Х и се спрях на 16Х, защото там имам стабилност от 99.9% (100% в реалния живот не съществува ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheep Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Има някои CD-R дискове, които се водят Audio. Никога не съм ползвал такива, но може да са с нещо по-различни и точно за тази цел? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Преди десетина години взех за проба и няколко такива. Единствената разлика е, че бяха оптимизирани за най-бавните скорости, но по онова време и останалите дискове не бяха кой знае колко бързозаписващи (~16Х). Иначе покритието им като качество и трайност с нищо не се различава от това на data-дисковете, но само заради това, че върху тях пишеше "Audio", струваха 3 пъти повече от останалите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted December 5, 2011 Author Share Posted December 5, 2011 @Midex: Ако си в Кършияка, може в обедната почивка да мина да ти открадна някой и друг диск. Ако си по-далече, няма смисъл тъй като не съм от Пловдив и след работа директно си тръгвам към Пазарджик и ще ми по-изгодно да мина през някой магазин да купя 2-3 диска, вместо да се забутам в трафика вечерта да изгоря нафтата. Отностно темата за 32x, ще взема да пробвам, знае ли човек... EDIT: Тези Verbatim, които съм взел са точно CD-R. Сега таман се засилих да записвам на 32x и ми изкара "Supported Write Speeds: 16x; 24x; 40x; 48x" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 @Midex: Ако си в Кършияка, може в обедната почивка да мина да ти открадна някой и друг диск. EDIT: Тези Verbatim, които съм взел са точно CD-R. Не съм, но пък Новотела ми е близо и ако ти можеш да си там през почивката ти...няма проблем. А по другия въпрос - като изключим презаписваемите с "W"-то, останалите всичките са CD-R, вкл. и онези, на които пише "Audio". Твоите "Вербатим" определено не са от "Audio"-то. Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted December 6, 2011 Author Share Posted December 6, 2011 Купих си няколко Maxell-a от Конрата и ги забравих на работата... Като успея да ги пробвам ще пиша резултата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted December 7, 2011 Share Posted December 7, 2011 Това за 32х е на МОЯТА записвачка конкретно, а не по принцип. Дисковете бяха Verbatim от смотаните индииски (от Метро ). Записвачката е някъв NEC на САТА, специално търсих преди да купя ревюта и тестове и за нея в нета пишеха, че заедно с (забравих модела) Lite-On са най-добрите за аудио от актуалните модели тогава. Всичко това защото имам много готин CD плеър от 84та, който звучи в пъти по-добре от добра звукова карта. Тегля си лослеси на стари издания и винил рипове от нетя и си ги записвам... Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted December 8, 2011 Author Share Posted December 8, 2011 Дам, взех си Maxell и пак същите скорости ми дава. Трябва да изровя старото PC, там имах Line-On-ка... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stemp Posted December 11, 2011 Share Posted December 11, 2011 Ако можеш да си намриш от старите ЦД записвачки 98-99г.Те имаха ниски скорости и да пробваш дали ще стане с тях на ниска скорост.Евентуално да не се запъне записвачката заради скоростите на дисковете защото инфото за скорост,размер и производител е записано на диска.Без да стигаш до запис може през Nero CD-DVD Speed да видиш инфото на диска но зависи и от записвачката дали ще го прочете.Аз съм с 2 машини,с еднакви Nero - едната е с LG-H22L и освен капацитета на диска не показва нищо друго.Другата е Lite-On - при нея излиза и производител и скоростите на дисковете.Белите евтини Вербатими са CMC Magnetics (HP cd и в Кауфланд в найлоново пакетче по 10бр.цд-CMC) а Макселите са на Ritek.Имам стари Вербатими,сини отдолу AZO нещо се водеха при тях си изписва че са Вербатим.Имаше на EPRO черни дискове ако намериш пробвай и с тях.За едно PS1 съм записвал дискове през Алкохол 120,настройка за PS1- CMC (беля Вербатим) и EPRO ги чете ок докато Максела въобще не отчита че има диск. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 ....което ще рече, че е напълно възможно на друга марка записвачка, същите тези дискове да изкарат 8Х например. .... Ето още едно потвърждение на думите ми как една и съща марка и партида CD-та могат да покажат различни скорости на 2 различни записвачки, пък било и произведени от една съща фирма. Днес трябва да запиша стотина аудио диска и тъй като CD-тата ми бяха привършили...се наложи снощи да прескоча да Метро да взема дискове и кутийки. Максели-те бяха свършили и взех един шпиндел от друга марка. Както споменах по-горе, всичките ми записвачки са LG - на компютъра, на който пиша в момента също имам 2 LG-та (4167B и H58N). Сложих им по един диск от шпиндела за тестване и ето какво показаха двете записвачки: Link to comment Share on other sites More sharing options...
stemp Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 DVD Максел жълтите 16х-на LG GSA-H22L само 4х.При Lite-On DH-20A4P 2,4х 4х 6х 8х 12х.При Сони и Вербатим поне не съм забелязал разлика в избор на скорост.LG-то като го взех си купих и 5бр. LightScribe CD на HP но въобще не ги отчете че са за рисуване.Взех още 3 с надежда за друга партида но същата работа и се отказах да се занимавам с LightScribe.След няколко месеца видях на шпиндел Вербатим и взех 2 за проба-веднага ги засече,пуснах и HP след тях-пак нищо.А пък DVD LS на HP ги рисува без проблем.И firmware му смених на LG-то и пак същия проблем със CD на HP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 DVD Максел жълтите 16х-на LG GSA-H22L само 4х.... Аз на жълтите Максел-ски DVD-та нямам проблем със скоростите - всичките (от 4 до 16) си излизат на всяка една записвачка. Само, че на пусналия темата DVD-тата не го касаят - той има проблем с аудиото върху CD-то в колата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 Белите евтини Вербатими са CMC Magnetics (HP cd и в Кауфланд в найлоново пакетче по 10бр.цд-CMC) Тия за които говоря бяха от скъпите лъскави - азо нещо си, обаче записвачката дава инфо Moser Baer - индия , а аз очаквах да са Tayo Yuiden, Made in Japan каквито оказва се май не внасят вече в БГ... Какви скорости дава записвачката зависи предимно от фирмуера и. Навремето с приятел си купихме от различни места по едно и също време LG-та 4163, моята даваше малко скорости, различни според диска - а неговата независимо от диска всички. 4-5 записвачки напред във времето, след като си бях флашнал НЕК-а за който говорех почна да ми дава да пиша на 18х и 20х на всички DVD+R дискове А колкото до старите записвачки, в мазата някъде имам Плекстор и то от топ моделите за времето си. Добре, ама не виждам никаква разлика дали ше запиша диска със LG U10N на лаптопа, със Нек-а или с някоя от тях При сканиране на готовия диск, на първо място по качество е NEC на 32х, после лаптопското LG на 24х и чак тогава плекстора Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.