Светлия Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 Има доста информация из нета, но пък то и време за четенето и трябва. Конкретно случая, който имам предвид е че реших да си направя лек ъпгрейд и да мина на Пясъчния мост. Поразгледах дъната и видях три чипсета за целта: P8H61, P8H67 и P8P67 - без дори ред да съм прочел за тях, се насочих към златната среда и си взех дъно с него ASUS P8H67, изглеждаше повече от прилично и окомплектоване доста добре с всичко ново. За процесор си харесах G620 - нито ми се даваха 300-400-500 лева само за процесора, нито съм чак кой знае какъв хардуерен ентусиаст, пък и попрочетох за този нов Селерон и разбрах, че е повече от приличен - всъщност почти идентичен с i3, като кеш от най-различни нива, шини и прочее, единствената разлика, която забелязах е, че G620 няма Intel® Hyper-Threading Technology, т.е. не е 2 cores 4 threads, a само 2 cores 2 threads. Отделно и като знам как принципно се клокват добре си викам като за 356 лева перфектно ! Да ама след като ударих на камък няколко пъти в опитите за какъвто и да било клок... се наложи да чета. И мога в полза на такива като мен да споделя малко инфо /щото човек като отвори дори и местен форум като този на hwbg с над 70-80 страници само за Sandy Bridge, трябва 2 дни само това да прави/. Та клока на Sandy Bridge е почти мисия невъзможна. Хитреците от Интел този път са прецакали всички мераклии като мен, оставили са само два процесора с възможности за клок: I5-2500K и I7-2600K, съответно с цена 428 и 627 лева, всичко друго е така заключено, че клока е буквално забранен /5-6 % мисля че никой не би ги броил за клок/. Отделно и с чипсет Н67 също може да се забрави за клокване, дори и да се вземе някой от горните две це пе у -та, трябва чипсета да е Р67. Т.е. за да клокне Пясъчно часовниче човек трябва да даде от 650 лева нагоре /за cpu и дъно/. Е, добрата новина е че и двата се клокват наистина много - май минимума е 4,5 - 5 GHz, четох и за 7. В заключение мога да кажа, че е приятна платформа, но това с клока малко разочарова - поне такива като мен, които са свикнали да го правят, дори и да няма особена нужда. П.П. Ако някой знае вариант за отключване ще се радвам да го сподели. Отделно и мнения доколко значима е разликата 2 cores 2 threads, 2 cores 4 threads, aka Intel® Hyper-Threading Technology, ще са ми интересни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
exabyte Posted October 10, 2011 Share Posted October 10, 2011 Тъй като и аз мисля да подменя кошника точно с нещо подобно на това което си взел, се поразрових и аз. Според повечето форуми, не си заслужава да се дават още 70$ за i3, само заради "Intel® Hyper-Threading Technology" ( тъй като други разлики дефакто няма ). Евентуално, ако примерно гледаш Hi-Def филми, докато декомпресираш HD звук може да се усети разликата. П.С. От къде сглоби конфигурацията?Това 356лв само за дъно и проц ли е или? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sothbiss Posted October 10, 2011 Share Posted October 10, 2011 Светъл, честитутка. G-тата от Интел добре се набутаха в средата, където АМД дълго време бяха окупирали с техните Феноми, а именно процесорите с цени 100-180 лева. Въпреки всичко съм скептичен към серията G и то, заради това, че не могат да се клокват. Поне това, което съм гледал от ревюта твоя процесор = Phenom II x550, а втория съм го имал и само добри неща мога да кажа за него (много тихо боксово охлаждане, прилично се клокваше до 3.9 и имаше възможност да се отключи до четириядрен). В момента имам 2500K - също много добър, а и го взех на неприлично ниска цена, тъй като беше вкарван отвън и гаранция дефакто няма. Боксовото охлаждане е пълна пунта мара. Ако си с него, дори не може да се замислиш за някакъв вид клок, без да видиш температури от рода на 80++++ градуса в прайм. Иначе така са правени тези процесори, че до 4.5 да искат малко увеличение на напрежението, но нагоре нещата се променят. Моят не е от най-хубавите бройки и стабилния максимум, тъй като иска повече точец от нормалното и максималният стабилен клок, който съм постигал, е 4.8, но с лека клизма и родилни мъки. Пускал съм го и на 5, ама само за картинка. Моментът за подмяна на части не много благоприятен, тъй като се очаква на 12 октомври да пуснат Булдозера от АМД и по този начин цените ще на всички процесори малко или много ще паднат. Отделно, че доларът се вдигна и ако 2500к преди 3-4 месеца се намираше най-евтино по магазините за 380 лева, сега е 410. @компютърниячервей - ако питаш къде са най-ниските цени на компоненти, за Пловдив - Ерата, за София - Никем и sky. Link to comment Share on other sites More sharing options...
exabyte Posted October 10, 2011 Share Posted October 10, 2011 Светъл, честитутка. G-тата от Интел добре се набутаха в средата, където АМД дълго време бяха окупирали с техните Феноми, а именно процесорите с цени 100-180 лева. Въпреки всичко съм скептичен към серията G и то, заради това, че не могат да се клокват. Поне това, което съм гледал от ревюта твоя процесор = Phenom II x550, а втория съм го имал и само добри неща мога да кажа за него (много тихо боксово охлаждане, прилично се клокваше до 3.9 и имаше възможност да се отключи до четириядрен). В момента имам 2500K - също много добър, а и го взех на неприлично ниска цена, тъй като беше вкарван отвън и гаранция дефакто няма. Боксовото охлаждане е пълна пунта мара. Ако си с него, дори не може да се замислиш за някакъв вид клок, без да видиш температури от рода на 80++++ градуса в прайм. Иначе така са правени тези процесори, че до 4.5 да искат малко увеличение на напрежението, но нагоре нещата се променят. Моят не е от най-хубавите бройки и стабилния максимум, тъй като иска повече точец от нормалното и максималният стабилен клок, който съм постигал, е 4.8, но с лека клизма и родилни мъки. Пускал съм го и на 5, ама само за картинка. Моментът за подмяна на части не много благоприятен, тъй като се очаква на 12 октомври да пуснат Булдозера от АМД и по този начин цените ще на всички процесори малко или много ще паднат. Отделно, че доларът се вдигна и ако 2500к преди 3-4 месеца се намираше най-евтино по магазините за 380 лева, сега е 410. @компютърниячервей - ако питаш къде са най-ниските цени на компоненти, за Пловдив - Ерата, за София - Никем и sky. То и аз към ерата съм се насочил, но не мога да харесам дъно от там. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted October 10, 2011 Author Share Posted October 10, 2011 Ерата наистина са с най-добрите цени в Пловдив. Пък каквото не мога да си харесам оттам го взимам от Мост-а, в случая дъно и аз не си харесах в Ера. Взех си Асус защото знам, че всичко е ок, но ако ще клокваш /някога/ си вземи задължително с Р67. Може и това GB P67A-D3-B3 /P67/LGA1155 160.30 192.50 171.86 206.00, ако не те притеснява марката. Иначе да, това 356 е за дъно и проц само. Но нещо ми е трудно да преглътна, че ако искам въобще някакъв клок трябва да си взема процесор за 400+ лева ! То нали идеята на клока е да вземеш нещо за 100-200 лева и да го изпънеш. Пък така нещо му губя тактиката. Но пък колкото повече четох за тоз 2500К, толкова повече ми допадна... Link to comment Share on other sites More sharing options...
exabyte Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 Ерата наистина са с най-добрите цени в Пловдив. Пък каквото не мога да си харесам оттам го взимам от Мост-а, в случая дъно и аз не си харесах в Ера. Взех си Асус защото знам, че всичко е ок, но ако ще клокваш /някога/ си вземи задължително с Р67. Може и това GB P67A-D3-B3 /P67/LGA1155 160.30 192.50 171.86 206.00, ако не те притеснява марката. Иначе да, това 356 е за дъно и проц само. Но нещо ми е трудно да преглътна, че ако искам въобще някакъв клок трябва да си взема процесор за 400+ лева ! То нали идеята на клока е да вземеш нещо за 100-200 лева и да го изпънеш. Пък така нещо му губя тактиката. Но пък колкото повече четох за тоз 2500К, толкова повече ми допадна... Ами аз мисля да е Asus или в краен случай от Скалите, защото до колкото разбрах, скоро Asus са ги купили.Принципно не клоквам, дефакто също ( само няколко пъти от любопитство ).Искам нещо което да е стабилно и хладно, без много екстри = сравнително евтино Просто 200 и отгоре ми идват в повечко, само за дъно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sothbiss Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 Ами аз мисля да е Asus или в краен случай от Скалите, защото до колкото разбрах, скоро Asus са ги купили.Принципно не клоквам, дефакто също ( само няколко пъти от любопитство ).Искам нещо което да е стабилно и хладно, без много екстри = сравнително евтино Просто 200 и отгоре ми идват в повечко, само за дъно. Щом няма да клокваш и не ти се дават 200 лева за дъно, ето го варианта за теб - ASRock H61M-VS Link to comment Share on other sites More sharing options...
exabyte Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 Щом няма да клокваш и не ти се дават 200 лева за дъно, ето го варианта за теб - ASRock H61M-VS А дали ще има място за едно такова: Води се, че е около 25см. , а за широкото... хм трябва да видя. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.