user_77 Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Здравейте, подобни теми из други форуми колко щеш. Само дето никой не казва какво е най евтиното и лесно решение на тоя неприятен проблем. Отварям и тук темата и дано се намери някой който не е "професор" а човек с опит и да каже какъв препарат може да се ползва за защита на дървесина (за покрив например - говорим за по-големи количества дървесина) или ако не може да се разлизира самоделка да се предложат подходящи евтини решения, които има на пазара. Също и с какво може бързо да се изчисти от гадинките вече нападнато дърво. Темата е достатъчно полезна и смятам, че всеки би имал полза от нея за да се наслаждава по-дълго на уюта и комфорта създаван от дървото. Благодаря Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 В момента не мога да кажа точно название, но има импрегниращи препарати, с които се обработва дървото преди лакиране. Трябва да проверя какво точно сме ползвали на наши обекти, но вече доста години се справя отлично и няма проблеми с насекоми от типа. Не е евтино, но се изплаща във времето задължително. Примери: ТУК, ТУК, ТУК и т.н. след като се разгледате из Гугъл. Цитат от друг форум: Ето народни рецепти: 1) 3 части терпентин; 1 част нафталин; 1 част катран 2) 100 части терпентин; 5 части пчелен восък; 5 части парафин; 3 части креолин(от вет.аптека) Пчелния восък и парафина се стопяват предварително заедно и след това се смесват с останалите компоненти. Ето още смески Който пък има достъп до неорганични химикали може да ползва Acidum Borici. /Борна киселина - бяло прахообразно вещество/. Прави се 5% воден разтвор/добро загряване на течността/ или 5%р-р с олио. С това се маже 3-4 пъти за да се импрегнира добре. Олиото състарява и прави дървото красиво. Водния разтвор го ползвам за по големи площи. Борната киселина убива всякакви насекоми. 1кг. - 7лв. Но тези решения са по-скоро за навеси и стопански постройки... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 За предварителна защита - препарати бол. По-големият проблем е как да изчистиш дървояда, когато е навлязъл в дълбочина. Имам спомен за някакъв препарат, който се впръскваше със спринцовка, но трябва да попитам, че съм забравил. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 По същия начин - импрегнираш и всичко измира. Пламене, какви спринцовки бе брат? Ако имаш 60 квадрата ламперия и гредоред (примерно) колко спринцовки ще ти трябвт? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Говоря за мощен дървояд, който от импрегниране се не бои. Тъй като на работата ми имаме много пиана, преди доста време имахме подобни проблеми с 2-3 от тях. Предимно руски, от времето на соц-производството, когато контролът на качеството беше много разтегливо понятие. В задната част бяха слагали недобре проверен дървен материал и докато ламперията може да я извадиш дъска по дъска, тук разглобяването на инструмента просто няма как да стане. Бяхме изпробвали всякакви импрегнирания, запушвания на дупката от дървояда и т.н. без никакъв ефект - гадината кара спокойно без въздух или си взима въздуха отнякъде другаде, но не и от основната дупка. Импрегнирането не върши работа при дълбоко навлязъл дървояд. Решихме проблема след съвет от един известен пловдивски акордьор да впръскаме в дупките под налягане някакъв препарат, който вече съм го забравил какъв беше. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Идеята на импрегнирането няма нищо общо със задушаване на насекомото, а с неговото отравяне. Ако тия пиана са били лакирани няма как да импегнираш. Там борбата е по-трудна и пак е с химикали. Между другото ще ми е интрересно да те видя как ще разковеш и съсипеш всичката ламперия, за да убиеш евентуални дървояди. Това е нещо като да изгориш къщата, за да се отървеш от мравките Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Видене, помисли малко - как ще отровиш с импрегниране гадина, която се е навряла на 15-20 сантиметра в дълбочина? И не - в задната част братушките не стараеха с лакирането или пък го пропускаха съвсем, ако инструментът е изработен в петък или в понеделник. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Необработено дърво си е беля на главата отвсякъде. Ако са държани по разни складове напълно е възможно да ги натиснат дървояди. Между другото препаратите действат и в дълбочина, като далеч не е нужно да достигат физически до насекомото. Интересно ми е къде пианото има дебелина на стената 15-20 см... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Между другото препаратите действат и в дълбочина, като далеч не е нужно да достигат физически до насекомото. Може и да действат, а може и навремето да не са били толкова ефикасни, но факт е, че по този начин нищо не постигнахме. Интересно ми е къде пианото има дебелина на стената 15-20 см... Има, има...особено ако хванеш и диагонала. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Във "Направи си сам" форума има много подробна тема по въпроса, с препарати, адреси и цени. Струва си да се погледне. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosho_cool Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 Дайте акъл за борба с мравки,някакви препарати и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 Имам телефон на фирма - идват за 30-40лв пръскат цялата къща и по двора и забравям за такива гадости от лято на лято го правя ако искаш утре ще го погледна и ще го напиша. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosho_cool Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Имам телефон на фирма - идват за 30-40лв пръскат цялата къща и по двора и забравям за такива гадости от лято на лято го правя ако искаш утре ще го погледна и ще го напиша. Ако става дума за мравките,давай телефона. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 От тези момчета съм супер доволен. Вече няколко пъти ми се е налагало да използвам услугите им по различни причини. Insecta Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 утре ще го напиша че визитката ми е в офиса и съм забравил. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosho_cool Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Ок,Insecta ще ги видя.Мерси. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.