zynth Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 Тъй като не можах да намеря друго място,където темата да има място...реших да я постна тук... Искам да ви попитам,сега след като кабелната е изтеглена през входната врата,трябва ли да се притеснявам,когато вън гърми или вече,когато кабелната не идва от терасата,няма нужда да си мисля какво ще стане,ако падне гръмче(ей такова мъничко!) например! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 По принцип винаги има повод за притеснение Но все пак кабелите са с екранизация,така че няма голяма опасност. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandirimuniak Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 Тъй като не можах да намеря друго място,където темата да има място...реших да я постна тук...Искам да ви попитам,сега след като кабелната е изтеглена през входната врата,трябва ли да се притеснявам,когато вън гърми или вече,когато кабелната не идва от терасата,няма нужда да си мисля какво ще стане,ако падне гръмче(ей такова мъничко!) например! <{POST_SNAPBACK}> Pritesnqvai se A koito misli 4e nqma opasnost da doide da go oobqsni na televizora mi det go gramna gramotevicata predi godina Link to comment Share on other sites More sharing options...
zynth Posted July 12, 2004 Author Share Posted July 12, 2004 Pritesnqvai se <{POST_SNAPBACK}> стига уе...какво ся всеки път като гърми да вадя и 2-та (двата!) кабела на кабелната от PC-то ли? (2 са щото имам и тунер) представям си един ден кабелните в България като в другите европейски държави-на слаботоков контакс,красиво,изолирано,засемено както му е реда и без стръчащи кабели мейду дърветата не блоковете!... ех мечти............. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandirimuniak Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 стига уе...какво ся всеки път като гърми да вадя и 2-та (двата!) кабела на кабелната от PC-то ли?(2 са щото имам и тунер) <{POST_SNAPBACK}> 3 ako broim i tozi na tv-to... edit: ... a ponqkoga se polu4avat i tokovi udari Link to comment Share on other sites More sharing options...
zynth Posted July 12, 2004 Author Share Posted July 12, 2004 3 ako broim i tozi na tv-to <{POST_SNAPBACK}> да,имах предвид за PC-то колко са... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 A koito misli 4e nqma opasnost da doide da go oobqsni na televizora mi det go gramna gramotevicata predi godina И на мене са ми гърмели неща...Знаеш ли колко ми беше приятно,когато суича каза "БУМ!".... Пък и по-горе казах,че винаги има повод за притеснение... А иначе може да ти гръмне писи-то при пряко попадение върху усилвател или пренатоварване на мрежата Link to comment Share on other sites More sharing options...
zynth Posted July 12, 2004 Author Share Posted July 12, 2004 И на мене са ми гърмели неща...Знаеш ли колко ми беше приятно,когато суича каза "БУМ!".... Пък и по-горе казах,че винаги има повод за притеснение... А иначе може да ти гръмне писи-то при пряко попадение върху усилвател или пренатоварване на мрежата <{POST_SNAPBACK}> да но преди година при нас кабелната не беше през входа,а през терасата! добре де -той може да гръмне и заради енергото Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 Предполагам,че си в блок.Пък и да не си - няма голяма разлика. И блоковете и кооперациите,та дори и обикновените къщи са заземени.По-високите сгради имат и гръмоотводи. Така че нямаш голям повод за притеснение.Пък и мълнията удря винаги нависоко. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 Аз никога не спирам нищо Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bai Ganio Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 да но преди година при нас кабелната не беше през входа,а през терасата!добре де -той може да гръмне и заради енергото <{POST_SNAPBACK}> Нещата не са толкова прости колкото си мислиш - аз живея в блок който е зазимен и обезопасен с няколко гръмоотвода. Но преди около 2 години при гръмотевична буря без да ми е вкл. компютъра ми изгоря захранването ,на съседа срещу нас му изгоря дъното ,в другия вход на един приятел му изпляска модема а на неговия съсед му изгоря тунера на телевизора( при загасен телевизор) + домашния телефон . ИЗВОД: При гръмотевична буря изключвайте кабелите на кабелната, на интернета, както и захранващите кабели от електрическата мрежа . Link to comment Share on other sites More sharing options...
BODY Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 Agarvaen: "Но все пак кабелите са с екранизация,така че няма голяма опасност. " Tva shte si go zapisha v teftera s biserite ...... Gotin q se zamisli tazi opletka ne ti li vliza v PC/TV-to - vse pak tova e 2riq kabel na 2provodnata mreja - ne e za krasota i da pazi ot plyhove Bai Ganio - ne e li po lesno da mahnem bushona - nedai si boje da ne grymne krushkata ot 60 stotinki Stiga se izlagaite be hora .... Az nikoga nishto ne gasq - koito mnogo go e strah da ide na palatka s sveshta i da se vyrne v 14 vek Koito mnogo go e strah horata sa izmislili predpaziteli - izmisli li sa i varistori - slojete si po edin v kontakta i spete spokoino - za kabelnata ne vi gi preporychvam che izkrivqvat signala i 15-ti edit na mnenieto mi - varistora predpazva ot visoko naprejenie - darechem slaga se mejdu faza i nula - ima ogromno syprotivlenie do posochenata stoinost (darechem 250V) - ot tam nagore ima nishtojno malko syprotivlenie i zakysqva naprejitelnite pikove v mrejata - samo gledaite da e po moshnichak .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandirimuniak Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 В заключение бих казал че който веднъж го е " хващал тока " вече си вади кабелите и си изключва tv/pc-то. Останалите които не са имали този " късмет " си викат " абе знам че има няква вероятност това да се случи но едва ли мен ще ме удари гръм ". Аз бях от втората група но сега вече съм от първата. И пожелавам на никой да му се случва, поверваите много е гадно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 body ti golqm specz se izvudi az puk ste ti kaja che kolko i da e maluk shans-a da ti izgyrmi ne6to vinagi go ima. Duno i zahranvane predi 3-4 meseza maina....gi hvurlih na bokluka! pi4a pravilno ti kaza za ekranizaziqta...zapishi si go v tetradkata po fizika Link to comment Share on other sites More sharing options...
poznai Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 за 100 лв. ебати смешния риск, не изклювам аз модема при бури. и преди някой да ми е казал че от модема имам връзка към pc-то, ще кажа, че преди това минава през ups-а ми. тай че.., да се лишавам от инет при всеки дъжд заради евтин модем, няма как да стане. при мен риска да ме прасне е по-голям, щото въпреки закона кабелите да са под земята, при мен е висящ кабел над 50 метра. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 hora koito ima malko F sglavata i golqma smelost da ne pipa ni6to pri grym koito mu e gyrmqlo pc v rycewte kato men izklu4va all pri silni grymotevici. negovorim kato svetne i vednaga da dyrpate si4ko no ako sa blizi4ko jelatelno e da se izklu4i osven ako ne ste paralii ili si mrazite staroto pc:lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divaka Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 vinagi ima opasnost no taka e po malka ot kaso saedinenie ili ako ima6 net da ti se bugne kompa,no bix te posavetvam izklu4vai vsi4ko ot mrejata Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 За да се предпазиш от пряко попадение на гръм в мрежата просто вържи три-четири възела на кабела преди въпросното устройство - телевизор, компютър, тостер - каквото там те страхува... Тествано. Гори кабела, но до устройството не стига нищо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ScherZ Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 И аз не спирах нищо преди да ми гръмне модема а с него и дъното... весела историйка Така че може да си се притесняваш най- спокойно... няма значение дали си в блок или къща дали е заземено или не... всичко става... Link to comment Share on other sites More sharing options...
EUser Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 To ako beshe sigurna mrejata, evrokom nqmashe da pishat onezi raboti na kasovite belejki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alex Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 Кабелите минават под земята.Тъи че няма причина да се шяшкате.На който му виси кабела,както при poznai,да спира.Тва е философията.То при мен ми гръмна телевизора,при положение че на съседния блок се разполови гръмоотвода при една буря.Няма сташно,ако кабела е под земята. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ScherZ Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 Това го кажи на модема ми защото той явно е със собствено мнение Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregg Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 ima reshenie... ZEUS... mnogo polezen device Link to comment Share on other sites More sharing options...
XC^^The_Devil^^ Posted July 13, 2004 Share Posted July 13, 2004 ave nz pri men kabelite varvat dolu po stenata na bloka i nz da li stoto sam blizo do tepeto i toma zastitavva ot gram4eta no nisto nito izklu4vam nito spirtam dosta pati tokov udar mi e porazqvalo zahranvaneto ama na dartiq pes nisto mu nqma oste samo edin pat gram porazi nekoi ot glavnite kabeli na kvartala predi nqkolko godini ii i posle celiq kavrtal hodihme pri kuzmov elektroniks tva be6e pri 3 - 4 godini nqkade mai ama ot togava nsito Link to comment Share on other sites More sharing options...
tanko111 Posted July 13, 2004 Share Posted July 13, 2004 Ето малко информация от патили хора: Electronic discussion boards Имам и един чудесен документ (pdf формат) с описание и картинки на защити от гръм, но е на руски език. Не можах да го кача, поради липса на място в DOCS. Някой ако го иска да пише РМ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.