CyberHill Posted April 7, 2011 Share Posted April 7, 2011 Колеги, Може ли да ми кажете как и с каква програма да си направя няколко gif-a трансперънт ? Реално изображенията са текстови под формата на *.gif, и реално се слагат в/у темплейт и трябва да се виждат само буквите. Моля да ме насочите най вече към някоя по лека програма и да ми кажете стъпките... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted April 7, 2011 Share Posted April 7, 2011 Всяка decent графична програма го може. Примерно Фотошоп - просто работиш в нормален RGB, правиш си картинката транспарентна и т.н. Конвертираш в 8-bit цвят като има чекбокс да запазиш прозрачността както и някои други опции за конверсията. И сейваш в GIF. Тва е. А ако имаш вече нетранспарентен гиф, в шопа просто конверираш гифа в RGB, селектираш някак това което искаш да "изчезне" като фон (примерно с wand tool), прецизираш ако трябва селекцията, натискаш Del, и следваш горното изречение за обратно връщане в гиф. Само да добавя, че в зависимост от ситуацията, ГИФ може да не е добро решение, защото в него няма alpha-transparency. Което е прозрачо като пиксел, е напълно прозрачно. И ако имаш някакъв ефект на буквите - сянка или друго, което се слива по-плавно с фоновете, ще стане грозно. В тия случаи решението е или да се ползва PNG формат, който ще запази алфа-прозрачността, или на самия гиф да сложиш същия фон като там където ще го наслагваш, при условие, че фонът е плътен цвят, а не е градиент някакъв, с шарки и т.н. Макар че в зависимост доколко са различни двете неща, и за там има някои хватки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CyberHill Posted April 7, 2011 Author Share Posted April 7, 2011 Намерих титориал за photoshop. Горе -долу го схванах... А и текста е напълно стандартен, няма никакви ефекти, същия като този с който пиша. Друга програма ще ми препоръчаш ли? В момента не разполагам със свясен компютър и ми се ще някаква по лека. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted April 7, 2011 Share Posted April 7, 2011 Слушам от известно време за Paint.NET, май безплатна и уж лека. Можеш да я пробваш. Имала си основните неща, уж. Пробвах я преди време, но на фона на фотошоп, я разкарах. Би трябвало да може тия основни неща поне, май поддържаше и layers (то ако такива няма, начи не става). Link to comment Share on other sites More sharing options...
CyberHill Posted April 7, 2011 Author Share Posted April 7, 2011 OK. Ще пробвам. Благодаря за инфото. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.