kotora Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 Е то и аз правя 12к стъпки на ден,но тва не значи,че нямам шкембе. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 (edited) Шкембето няма нищо общо със стъпките...и все пак темата е за мезета, ако искате да си отворим една "Какво сготвих за вечеря" или "Супер айляшката ми рецепта за кило ракия"... Edited April 25, 2015 by magdanoz4o Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 Чшшшш, как може да обсъждате диети в тема за мезета, WTF? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Врял и димящ, току що излезнал от конвектомата на Тайгър Мес... След 3 бири установих, че не мога да изям сам цял джолан.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Слабак.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Ский ся, с такива като тебе и Младен не мога да се меря.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Ский ся, с такива като тебе и Младен не мога да се меря.... Ай ся да не се обиждаме на добро храносмилане (хранопоглъщане). Наздраве, мезвам си едни гъбки с топено сиренце и муцарела отгоре, вече почвам 3-тата ракия и усещам как ми идва настроението, след малко ще минавам на джуланчета, обезкостени със картофи и зеленчуци в гювеч и непастьоризирана загорка. М-м-м-м чак ми иде да се ухапя Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Загорката е чудесна! Само малко прегазирана, но на фона на кефа от вкуса се търпи. Наздраве! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted July 4, 2015 Share Posted July 4, 2015 Ето ви една изключително бърза рецепта за уникално бирено мезе. Свежо приготвено гуакамоле с тортия чипс. Не знам какъв е избора на качествени царевични тортия чипс в България, но фокуса в случая е точно гуакамолето. Избират се три добре узряли авокадо-та (много е важно да са добре узряли и меки на пипане), половин глава лук, изцедения сок от един лайм, четири супени лъжици кисело мляко, половин връзка магданоз (рецептата по принцип е със силантро или листа на кориандър, но за мен силантрото притежава ужасно гнусен вкус и магданоза като пряк роднина на силантрото е хилядократно по-добър вариант), една супена лъжица (или колкото ви стиска) стрито изсушено мексиканско чили и сол и черен пипер на вкус. По принцип в рецептата влизат и две скалидки чесън, но аз лично го избягвам. Всичко това се блъска в пасатора и се разбърква до хомогенизиране на сместта, след което се изстудява в халдилника. След като сместта се изстуди до температурата на бирата, се сервира на масата и се гребе директно с тортия чипсовете. Наздраве! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted July 5, 2015 Share Posted July 5, 2015 Ето ви една изключително бърза рецепта за уникално бирено мезе. Свежо приготвено гуакамоле с тортия чипс. Не знам какъв е избора на качествени царевични тортия чипс в България, но фокуса в случая е точно гуакамолето. Избират се три добре узряли авокадо-та (много е важно да са добре узряли и меки на пипане), половин глава лук, изцедения сок от един лайм, четири супени лъжици кисело мляко, половин връзка магданоз (рецептата по принцип е със силантро или листа на кориандър, но за мен силантрото притежава ужасно гнусен вкус и магданоза като пряк роднина на силантрото е хилядократно по-добър вариант), една супена лъжица (или колкото ви стиска) стрито изсушено мексиканско чили и сол и черен пипер на вкус. По принцип в рецептата влизат и две скалидки чесън, но аз лично го избягвам. Всичко това се блъска в пасатора и се разбърква до хомогенизиране на сместта, след което се изстудява в халдилника. След като сместта се изстуди до температурата на бирата, се сервира на масата и се гребе директно с тортия чипсовете. Наздраве! Още щом прочетох "авокадо" и ме отказа от рецептата, мразя го, вкусът му ми е отвратителен. Но ми стана интересно, защо след като оригинално се пише даже с 2 Л-та ти не вмъкваш поне едно ами го пишеш "тортия" според мен правилното е "тортила" чипс. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted July 5, 2015 Share Posted July 5, 2015 Още щом прочетох "авокадо" и ме отказа от рецептата, мразя го, вкусът му ми е отвратителен. Но ми стана интересно, защо след като оригинално се пише даже с 2 Л-та ти не вмъкваш поне едно ами го пишеш "тортия" според мен правилното е "тортила" чипс. Тортия се произнася оригинално на испански (както и на английски) та би трябвало и в българския вариант да се спазва оригиналното испанско произношение. Не знам какъв неприятен вкус на авокадото визираш, според мен то почти няма вкус или поне в никакъв случай вкусът не е натрапващ се, като в гуакамолето вкусовете на всички останали съставки според мен взимат превес, а авокадото е най-вече свързващата базата на естествената растителна мазнина (една от най-качествените в природата). Пробвал ли си по принцип гуакамоле или само натурално авокадо? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted July 5, 2015 Share Posted July 5, 2015 То на авокадото това му е якото, че всички вкусове му се прилепят, а то някак си успява да ги разгърне още повече. Тайната му обаче е, че след като се овкуси трябва да се остави да поеме поне час-два. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted July 5, 2015 Share Posted July 5, 2015 Честно казано го пробвах само със сол и лимонов сок, нарязано на парчета, и наистина беше абсолютна безвкусица, та и от тогава не съм повторил. Но щом казвате че с други подправки става ще взема да пробвам рецептата, но чесънчето няма да го пропусна. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted July 5, 2015 Share Posted July 5, 2015 (edited) Пробвай друго: Две по едри авокадо, бразилски по възможност, че гръцките обикновено са дребни и гумени. Три-четири средно големи домата. По-твърди по възможност. Три-четири печени капии. връзка зелен лук. четвърт глава (средна) червен лук. Авокадото се цепи на две по дължина, костилката се вади внимателно с лъжица. После със същата лъжица внимателно отделяш кората от лодчиците. Ако това отделяне не протича гладко, значи си сгафил с избора на плодовете! После лодчиците се режат още един-два пъти по дължина (зависи от големината на плодовете) и след това се режат на едри кубчета. С това първоначалната занимавка с авокадото приключва. Доматите се режат и те на кубчета (за това и трябва да са възможно по-твърди). Те обаче трябва да се нарежат на колкото се може по-ситни кубчета, без да се разпльокат прекалено! Чушките се режат на лентички от два-три пръста, широки по половин до един сант. За зеления лук е ясно..., колкото по-на ситно, толкова по-добре Червеният се докарва до тъничка слама. Ако не те бива много с шефския нож, някоя резачка тип Вьорнер ще се справи прилично. Омесваме добре доматите, чушките и луците. Авокадото все още не го пипаме обаче. И тук иде ред вече на тънката част, сиреч - ДРЕСИНГЪТ! За него са ни нужни следните билета и ингредиенти: Сокът от един лимон. Хубава голяма, супена лъжица едрозърнеста горчица. Чаена лъжичка мед. Три скилидки (едри) направен на майонеза чесън. (прави се като скилидките се стриват със сол и после постепенно се добавя олио до получаване на кремообразна маса с количество около супена лъжица и половина) Две-три щипки риган (сух). Една идея розмарин (отново сух). БОСИЛЕК! По възможност пресен, десетина листа, скълцани на много ситно. Ако ли няма пресен, става и със сух. Тогава са две-три щипки стрити много фино. Три супени лъжици зехтин. една-две супени лъжици балсамико. Всичките тези неща се омесват добре до получаване на хомогенна смес. Аз лично за целта предпочитам бурканче, което използвам като шейкър. С така получения дресинг поливаме авокадените кубчета, омесваме ги добре и ги оставяме на страна за около час. После изсипваме авокадото с дресинга в купата с останалите съставки, разбъркваме добре, поръсваме със ситно скълцани обезкостени, зелени маслинки.... и се кефим на егати и яката салата, майна! П.п. Авокадото с този дресинг върви пракрасно и на марулена салата, впрочем П.п.2 Авокадо се избира по следния начин. Плодовете трябва да са гладки, лъскави и на пипане да подават леко под пръстите, без да пружинират. Edited July 5, 2015 by gado Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted July 5, 2015 Share Posted July 5, 2015 Направо ме изкърти с тая рецепта, ще я пробвам, а между другото се справям много добре с шефския нож. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted July 5, 2015 Share Posted July 5, 2015 После изсипваме авокадото с дресинга в купата с останалите съставки, разбъркваме добре, поръсваме със ситно скълцани обезкостени, зелени маслинки.... и се кефим на егати и яката салата, майна! Благодаря за рецептата - ще взема да я пробвам задължително! П.п. Авокадото с този дресинг върви пракрасно и на марулена салата, впрочем Абсолютно! Никога не ям салата с марули, репички и пресен лук без добавката на авокадо! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted July 6, 2015 Share Posted July 6, 2015 (edited) Еми ние гуакамолето го правим по малко по-друг начин.На пюре от пасатора не ме кефи много. 1-2 авокадота по-меки.1-2 домата, чесън,люта чушка зелена. Авокадото се намачква с мачкало за картофи,добавят се доматите,които са нарязани на много ситни кубчета. Добавят се лютата чушка и чесъна,които също са нарязани на ситно. Сол,олио или зехтин и това е. едит:Младенски и аз до скоро не ядях авокадо.В гуакамолето изобщо не му се усеща вкуса. Някой път в Калофер трябва да дойдеш на дегустация Edited July 6, 2015 by kotora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted July 7, 2015 Share Posted July 7, 2015 едит:Младенски и аз до скоро не ядях авокадо.В гуакамолето изобщо не му се усеща вкуса. Някой път в Калофер трябва да дойдеш на дегустация Нямаш грижи, но до тогава със сигурност ще съм направил доста експеримента. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted July 18, 2015 Share Posted July 18, 2015 Пичуиииии, Наздраве типично по Български Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Препоръчвам говежда пастърма Braseola, вносител Кофлекс Фриго Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 (edited) Препоръчвам говежда пастърма Braseola, вносител Кофлекс Фриго КО, НЕ! Ко е туй нещо и от де го зе? Edited August 31, 2015 by Mladenski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Ножа не е лош Младенски, малко мек ми се вижда и тежък, но горе долу добре реже мравките. Наздраве. Turn off this option! GT-I9100 Turn off this option! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Тва да не е нож от ЕКО промоцията? Аз купих три и за начало съм много доволен. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Ножа не е лош Младенски, малко мек ми се вижда и тежък, но горе долу добре реже мравките. Наздраве. Turn off this option! GT-I9100 Turn off this option! Тва да не е нож от ЕКО промоцията? Аз купих три и за начало съм много доволен. Да, това е от ЕКО и също съм много доволен, доста твърди са и не толкова тежки, звънтят като Пра-Български Меч и режат страхотно, утре ще довърша цялата им колекция, само се колебая за ножицата, че вече имам две. А сега наздраве и от мен, аз пък препоръчвам домашното филенце, има още 10-тина парчета във фризера, ама то и не остана 2-3 месеца и хоп на новата реколта. НАЗДРАВЕ!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Препоръчвам говежда пастърма Braseola, вносител Кофлекс Фриго Попаднах случайно на него в Калъфленд. Но май е до партида, първата бройка беше перфектна, вчера като купувах беше малко неизсъхнала, но е много добро като вкус. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.