drago Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 малко класика,много любима комбинация Ето още една снимка- перфектното мезе за бирата трябва да е леко - както виждате в случая ,господа,нарязана лионска наденичка,с обилен капак от кашкавал ,малко балканска чубрица и всичко това задушено на микровълнова печица за около 2 минути и 30 секунди!! Задължително под капак,за да не прегори наденичката! Кашкавала така разстопен върху наденичката й придава онази омекотеност,която позволява да усетите пълния й освободен вкус и същевременно да позволи безпрепятствено да я погълнете с леката помощ на глътка студено "Шуменско''!!! Разстопеното състояние на кашкавала позволява да усетите невероятното удоволствие да го навиете около виличката,секунди след като сте отпили от студеното пиво!!!! Гарнира се задължително с приятен за вас мач,по възможност на 40 инчово ЛСД,и задължително в отсъствието на съпругата,която е помолена къде нежно,къде не да гледа телевизора в другите стаи и задължително с приятни за вас хора!!! Наздраве!! Предлагам на вашето внимание и друга една разновидност,касаеща приятното гледане на един добър мач! Бих искал да акцентирам вниманието Ви към запотената бутилка с червени надписи,а именно в случая водка''Флирт"! Така представена,тя позволява това й състояние да спомогне изцяло и единствено за по-пълното преработване,в комбинация разбира се с нещата,които виждате погоре на снимката!! Ледено студената фанта портокал спомага изключително много на така или иначе невероятно приятна за употреба водка за по лесно поемане от човек,спомогнат от страничните фактори,от които задължително трябва да споменем настроението,създадено от заобикалящата го среда,създадено и фокусирана от и в приятните за него хора(понятието хора,господа,изключва онези приятни понякога същества,които вечно намръщени се опитват да ни убедят че поемането на едни такива продукти с други едни хора е неприятна работа най-малкото) Бих искал вече да обърнете внимание и добрата стара тавичка за салатки-току що е била извадена от хладилника,където е престояла с единствената цел да се охлади с помоща на материала,от който е била създадена! Леко нарязaния лук,с парченца кашкавал,доматки,краставичка,сиренце и на последно,но не и по значение място лионска наденичка са изключително леки и приятни в това им охладено и така поднесено състояние вещества! Не бих искал повече да разяснявам,така че позволете да ви поздравя с любимото ми словосъчетание в такива случаи,а именно-НАЗДРАВЕ!! Едно желание продиктувано от мисълта за здраве,позволете,Господа,да Ви предложа една моя рецепта за крепко здраве и тонус,а именно както виждате по-горе на снимката - крехко задушено телешко в масло и кашкавал! Гарнира с червено вино и приятел верен! Позволете да ви представя и добрата стара рецепта,с цел проясняване на тая малак кулинарна изтънченост,спомагаща изключително и само за по доброто ни битие,уважаеми господа!! Задушава се телешкото със сол,и по желание щипка черен пипер!След готовността му се наразва на приятни за окото парценца,и се запържва така свареното месце във тиган,в който предварително е разстопено 1 пакетче краве масло или 125 грама от същото-месцето се слага в тиганчето и се запържва до леко покафевеняване-колкото повече го пържите,господа,толкова повече му отнемате от крехкостта и сочността!!! След това се слага в чиния,поръсва с добрата стара балканска чубрица,настъргвате сериозно количество кашкавал-в по-горе посочения случай ,господа,е в съотношение 350 грама кашкавал на килограм и двеста телешко! след което затопляте за минута на микровълновата и консумирате!! НАЗДРАВЕ!!!!!!!!! И ЖИВИ-ЗДРАВИ !!!! Бих си позволил да ви предложа още една рецепта за биричка,господа, или по-точно - Пангасиус на скара!!! Филето от пангасиус противно на очакваното да се поднася панирано,аз реших да избегна съпровождащата го мазност и го приготвих в съответствие с любимата ми хладна ,лятна напитка,а именно-бирата! Филето се слага във фолио,леко се поръсва с биричка(тук имах чувството че съм поп,който ръси за здраве строените пред него войници на някоя клетва,леко лимонов сок,червено пиперче на тънко и солчица. Бих ви посътвал,господа, леко и подправка за риба на скара,която аз нямах в моента,но резултатът,уверявам Ви,по нищо не отстъпи от неочакваното й отсъствие на подправката. Рибката се завива във фолиото добре,и се пече на скарката по 10-15 минути от всяка страна-разултатът,господа,уверявам Ви,е неземен!!! Просто сочно ,без всякакво присъствие на кост филе,леко и същевременно отлично за по после присъстващата бира или бири!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
downsoft Posted July 9, 2012 Share Posted July 9, 2012 лошо ми става от такива хора. Сега как да работи човек, а кажи? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 Едни много хубави кърначета.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted September 12, 2012 Share Posted September 12, 2012 Малко се колебая дали тая вечер да ГО почвам, но пък какво по-сигурно в импровизацията от подпийнал готвач! Страхувам се, че възлагам много лиги и надежди и дано да се покрият очакванията.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Малко се колебая дали тая вечер да ГО почвам, но пък какво по-сигурно в импровизацията от подпийнал готвач! Страхувам се, че възлагам много лиги и надежди и дано да се покрият очакванията.... Пробва ли го? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Отлично, но както си знам френчетата са чукундури. Следващият път ще модифицирам рецептата както аз си знам. Много е важно и да се намерят крачета без козина, което е трудна задача... Но ще изпълня и нея. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 (edited) Отлично, но както си знам френчетата са чукундури. Следващият път ще модифицирам рецептата както аз си знам. Много е важно и да се намерят крачета без козина, което е трудна задача... Но ще изпълня и нея. И на тах има лек, ама ти трябва газов котлон. Пърлиш ги и става аромата като пърлено прасе Edited September 18, 2012 by chistacha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Полагам около 2кг пастърмица от телешки сърца по старата изпитана рецепта! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted December 6, 2012 Share Posted December 6, 2012 Моите свински са готови. Станаха чудесни, но аз не киснах във саламура, а покрих в морска сол за 24 часа. По-мързеливо, а не виждам разлика. И подправките са ми само сухи... Ще пробвам и по другия начин сега, да видя има ли наистина някава разлика. Иначе правих пастет, горчица, мариновани сиренца и туршия... Всичко със чудесен резултат. Като намеря време ще споделя рецептите. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 7, 2012 Share Posted December 7, 2012 Пикал съм ти на рецептите - сподели продукцията!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted December 7, 2012 Share Posted December 7, 2012 (edited) Къде, кога?! Отляво надясно - сърца, рибица, врат... Edited December 10, 2012 by AssassiN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 Жоро, окапаха ми лигите... Давай по-бързо с рецептите, че довечера оти'ам за мат'риал Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 (edited) Дам, отдавна се каня да понапиша за рецептите... ЧАСТ 1 - Свински сърца Купувате големи свински сърца. Нарязвате ги на парчета по около 2-3 см и много внимателно ги измивате от кръвта(докато при плакнене, водата остава чиста) и изрязвате всякакви жили. След това, в една пластмасова кутия/тенджера/тава ги слагате да се осоляват в морска сол, като гледате всяко парче, отвсякъде да е в допир със сол, а не с друго парче! В солта седят 24 часа. Изваждате ги и ги изплаквате добре. Тук е момента за вкуса за сол. Някои накисват, някои не. Аз не накисвам, обичам да е солена пастърмата. Подсушавате добре парчетата с кухненска хартия(или както се водят онея рула). Нанизвате парчетата на здрав конец. Тук предполагам всеки с номера си... Аз ги направих на нешо като броеница, като правех възел на всяко парче. Приготвяте смес според предпочитанията си, но черния и червения пипер ми се струват задължителни! Освен тях, аз сложих градинска чубрица, сминдух и кимион. Овъргалвате добре парчетата месо в предварително смесените подправки, като гледате да не остане място, където да няма подправки. Закачате да се суши на сухо и проветриво място. За седмица до десет дни би трябвало да е готово за консумация. Готовността, аз поне, я проверявам като резвам съвсем малко от края на някое парче. Придобие ли характерния тъмен цвят на сушеното месо, според мен е готово. Предполагам, че става и с телешки сърца, но доколкото четох на много места, телешкото месо не се овкусява, за да се получи вкуса на телешката пастърма по магазините. Просто осолявате и закачате! Б.А. Всъщност, аз първо ги овкусих, а после ги низах, но така ми опадаха доста подправки и не е много удачно. По-добре да си ги нанижете първо, а тогава да овкусявате. За колко време е готово зависи много от това, къде ще ги закачите. Когато правех сърцата, времето явно не беше най-подходящото, та се наложи да ги прибера в хладилника за няколко дни. Там съхнеха на кухненска хартия в една тарелка. ЧАСТ 2 - Рибица и врат След успеха на сърцата, реших да пробвам малко по-сложни неща. В момента правя следната рецепта: Рецептата ми я казаха за врат, но аз взех и врат и рибица по 1 кг. Нарязох на парчета по 2-3 см, за да осоля, също както сърцата. Пак така стоят 24 часа, после се измиват, без да се киснат във вода, подсушават се с хартия и тук идва разликата! Осолените и добре подсушени парчета месо се закачат за 2 денонощия да съхнат и да се постегнат малко. При мен днес, ясно се вижда, че са се посъбрали. Сега явно времето е идеално. Междувременно, докато съхнат месата, се накисват 3 супени лъжици млян чимен в малка тенджерка. Докато кисне, чименът се утаява на дъното. На първите 24 часа, внимателно се сменя водата! След вторите 24 часа, чимена трябва да е останал на дъното в леко слузеста консистенция. Внимателно се отлива водата, да остане само това по дъното. Във въпросната слузеста смес се добавят подправките на вкус, аналогични на рецептата със сърцата. И в двата случая доминира червения пипер, после черния, нататък е въпрос на вкус. Намазват се добре парчетата месо отвсякъде с получената смес, след което се закачат да съхнат. Тук, мисля, че ще отнеме повече време - може би около 15-ина дни. Б.А. Освен горепосочената рецепта, аз ще пробвам 3 парчета рибица по трета рецепта. Доколкото знам, това е т.нар. кайзер пастърма. Разликата е, че вместо накиснатия чимен, ще сложа сух, а за да се получи сместа в консистенция за мазане, ще използвам бяло вино. На едното от парчетата даже ще сложа и счукана скилидка чесън. Просто правя за първа година и искам да видя няколко варианта, за да мога да преценя кое ми харесва най-много. На който реши да пробва - успех! Всъщност е доста лесно, а доколкото съдя по сърцата, които вече са готови и много вкусно! Малко допълнение: Този уикенд, последно ще сложа още малко месо по следната рецепта: Разликата е само в подправките. 3 супени лъжици смлян чимен се слага във вода, да го покрие леко за 24 часа, след което водата се изсипва, а чимена се забърква с 1 супена лъжица олио, 4 лъжици червен пипер, 1 лъжица черен пипер, 2 глави чесън(глави, не скилидки, добре счукани в хаванче със сол),чаена лъжица кимион. Забъркани престояват 24 часа, след което се намазва месото с получената смес и се оставя да изсъхне. Като изсъхне се маже пак, за по-дебел слой. Edited December 11, 2012 by AssassiN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 Довечера, ако не пътувам, ще почвам мезелъка, че времето ми се вижда подходящо - кат за коледа и нова година ша са таман Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 (edited) Да, и моите сметки са такива. Да споделя и за пастета, че добре се получи. Проблемът е,че аз винаги правя нещата на око, но ще се опитам да обясня... Необходими продукти: 1 кг свински черен дроб 1 кг свинска кайма 200 мл прясно мляко половин пакетче краве масло черен пипер кимион чубрица риган индийско орехче сол Значи трябва ви свински черен дроб и месо. В различните рецепти ще срещнете различни вариации. Аз лично го направих с кило черен дроб и кило кайма. Дробът се сварява за 15-20 минути. Измива се и се нарязва на малки парченца. Тук е добре да се мине през месомелачка, заедно с каймата(може да вземете и месо, но да е мазно - от гърдите например). Аз го направих с блендер, ама беше играчка. Разбиваме яйцата и добавяме млякото и разтопеното масло. Изсипваме ги при месото и добавяме и подправките. Индийското орехче е много важно. Според мен, то прави вкуса на пастет, но това е субективно - ако не ви харесва не слагайте. Минавате пак през месомелачката/разбивате с блендера. Не се опитвайте да получите гладката смес от готовите пастети. Това е възможно, разбира се, но на мен ми харесва да е малко по-едро. Отново - въпрос на вкус. Готовата смес се изсипва в буркани с големина по избор и се вари 2 часа. Ако е за незабавна консумация, може просто да я сложите в подходящ съд и да го приготвите на водна баня за около час и половина. Аз моите ги затворих в малки бурканчета, за да мога да ги отварям по едно. Излязоха ми 16 малки бурканчета, като внимавате да не ги препълвате много! *В последните няколко бурканчета нарязох на ситно и маслини. Това е въпрос на предпочитания. Може да сложите и чесън или пък различни подправки от моите. Както ви харесва! Edited December 11, 2012 by AssassiN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted December 13, 2012 Share Posted December 13, 2012 (edited) Ето ги вече окачени да съхнат. В крайна сметка, рибицата е по арменската(уж) рецепта, а врата по описаната на второ място в поста ми. A ето ги и сърцата, които вече прибрах в хладилника, че взеха прекалено да съхнат. Edited December 13, 2012 by AssassiN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laury Posted December 18, 2012 Share Posted December 18, 2012 Здравейте От къде може да си закупя хубав пресен суджук за изсушаване ? Благодаря Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted December 20, 2012 Share Posted December 20, 2012 В Новомес има, в Попов също, ама дали са точно суджуци... А и смисълът е относителен. Струва ми се, че като изсъхне, ще излезе горе-долу същото като да си го купиш готов. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 20, 2012 Share Posted December 20, 2012 В Новомес има, в Попов също, ама дали са точно суджуци... А и смисълът е относителен. Струва ми се, че като изсъхне, ще излезе горе-долу същото като да си го купиш готов. На цена от 6-7лв за килограм е поне двойно по-евтино. Дядо купува едни от Първомай, които и Весо е ръфал и ги знае. 100 пъти по-хубави от готовите купешки суджуци, а да не споменавам тия помии, които продават за луканка. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvdrw Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 (edited) Дам, отдавна се каня да понапиша за рецептите... ,,,,,, Това със сърцата ми хареса, но в три магазина проверих сърцата, навсякъде бяха нацепени и като се нарежат парчетата ще станат.. на кайма , та ги разделих на 2 части. Ти отде пазаруваш твоите? ЕДИТ: Ммм, бонфилето е перфектно за ядене и само след солената баня... На сърцата ще им трябват няколко дни повече с подправките..... Наздраве. Edited December 24, 2012 by dvdrw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted December 29, 2012 Share Posted December 29, 2012 Това на снимката са две четвъртинки на пилешка пържола. Ако трябва да съм точен, е пуешка, домашна, всяка половинка от пържолата е около 3кг. Целия пуяк в живо тегло беше 25кг... Който има съмнения - ножа на снимката е дълъг около 25см Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 (edited) Нещо пикантно +16 https://fbcdn-sphoto...473101869_n.jpg И следобедна закуска по български... Edited January 13, 2013 by Grimjaur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 Не си струва. Пушено може, ама трябва да е бая тлъсто. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 17, 2013 Share Posted January 17, 2013 Някой правил ли е, или опитвал сушено пилешко / пуешко? Интересна идея! =================================Ето ги моите новите, от работа тия два дена не мога да сваря да ги обеся още....Докато купувах материала - бекон, контрафиле и свински сърца, и особено след мегауспешното ми първо истинскко шкембе, леко пощурял реших да направя ВЕЛИКО шкембе, както аз си знам. Рецептата теоретично не е сложна, но на практика е тотална лудница. Мисля, че започнах някъде към 18.00 да се занимавам. Ето материалите за ИСТИНСКИ ВЕЛИКО шкембе:Както следва - свинско шкембе, телешко шкембе и агнешко шкембе (по един брой), свински крачета (3 броя) и едно телешко джоланче. Оттук се почва какафонията.... Шкембетата се варят, след което се почистват. Отново се сваряват вече с караката и джолана, които впоследствие се обезкостяват. Материалът от тях изглежда така:Който има куче веднага го прави мега щастливо, защото за него веднага остава това:След последващо нарязване на всички съставки, те се връщат в бульона. На този етап сме така:Оттам нататък следват едни магически, тайни неща, които вече са само за приятели... ========================================Освен тия шкембенца, в пристъп на дивотия си купих и свински джоланчета, та И тях направих тази вечер по рецепта, която силно модифицирах. Рецептата е двуетажна. Ето ги джоланчетата в началото:Ето го и другия етаж:Ето ги комплект на старта:Мисля, че някъде към 2.30 може и да приключа... Тепърва трябва да завъртя джоланчетата... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvdrw Posted January 18, 2013 Share Posted January 18, 2013 Абе за пробата не знам дали ще пробва, но за това шкембе и други благини с него се замислям дали да не си дам малкия пръст Освен да се наредя на опашката и да се облизвам като котка пред месарница Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.