Jump to content
BulForum.com

Пушачи, непушачи... Твоето право, моето право

Turanagasan

Recommended Posts

Пушачи, непушачи... Твоето право, моето право

С чл. 58 на сега действащия Закон за народното здраве се забранява тютюнопушенето в работни помещения, където има работници или служители непушачи, а тютюнопушенето на обществени места се допуска при условия и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването. На 10.08.2004г. бе обнародван Закона за здравето. Този закон влиза в сила от 1.01.2005г. и отменя Закон за народното здраве. С чл. 56 от новия закон се забранява тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт, и закритите работни помещения. Трябва да се отбележи, че към настоящия момент действат редица позаконови нормативни актове, забраняващи тютюнопушенето на определени места, а на местно равнище почти всички общински съвети са издали наредби, с които се забранява тютюнопушенето в работни помещения и на обществени места.

Да – така трябва да бъде. Но дали е така в действителност? Определено не. В България се пуши буквално навсякъде – по улици и автобусни спирки, в офиси и кабинети, във видеотеки и компютърни зали, в болници и университети. Нека разни министри и общински съвети си издават наредби, нека да осъществяват програми за ограничаване на тютюнопушенето – на кого му пука. В повечето случаи, когато направиш забележка на пушач, че пуши не където трябва, той се ядосва, чувства се обиден, накърнен. Следват изрази от типа “къв си ти бе...”, “я са маай от тук”, “глей си работата”, “що не си...”. Въобще – ярка изява на възпитание и култура...

Уточнявам– тук не става дума за това, дали да се пуши или не, а къде и кога да се пуши. Всички знаят, че тютюнопушенето е вредно, за непушачите то е и особено неприятно. Кой тогава дава право на пушачите да пушат където и когато си искат, кой им дава право да вредят на непушачите? Отговорът е ясен – в България всеки прави каквото си иска и както си иска, а за правата на другите – “а бе я си...”. В цивилизования свят, към когото уж толкова силно се стремим, въпросът за тютюнопушенето е отдавна решен – пуши се на определените за това места в определеното за това време. Никой не спори, никой не вика, никой не защитава въображаемите си права. В България обаче няма права, има фактически сложили се отношения. И всеки пуши където и когато си поиска, и всеки крещи и брани права, които няма.

А може би не съм прав. Може би няма нищо лошо в това да се пуши навсякъде и по всяко време? Може би непушачите трябва да се съобразяват с някакви, не знам какви, права на пушачите? Много интересни въпроси. Имате думата.

• Replies 322
  • Created
  • Last Reply

Не пуша от месец и половина и въобще не ми пука кой къде и кога пуши. Само моля пушачите да не си хвърлят празните кутии по ЗЕМЯТА !!!

Az li4no sym protiv pusheneto v zakritite rabotni pomeshteniq. Kakvo ti pre4i pi4a deto si hodi po glavnata i si pushi cigarata. Na men li4no ne mi. Realno ti ne vijdash po4ti nikakyv efekt ot dima. Problema idva ot tova kyde shte hvyli fasa sled tova.

A ina4e ako nqkoi vzeme da go spazva toq zakon mnogo shte se izkefq. V zakritite pomeshtneniq osobeno sega prez zimata e nqkakyv ujas poneje nqma nikakyv na4in da provetrish.

И аз съм на мнение че пушенето трябва да е разрешено само на открито или когато е на закрито да е точно определено и обозначено място. За това кой къде да си хвърли фаса или кутията има отдавна закон, но какво от това..

Супер неприятно е това, че където и да влезнеш и магазин и заведение, навсякъде все ще се намери някой, който да дими. Малко са местата с добра вентилация, така че в повечето случай си принуден да дишаш пушека без право на избор. Аз по принцип съм против пишенето, но това си е бизнес и никога няма да замре, както и търговията с наркотици и всички останали "забранени" неща.

Напълно съгласен с kotapah.

Никога през живота си не съм пушил и силно се възмущавам от места, където влизайки, можеш да умреш от това което те лъха от входа, а видимостта, ако изобщо я има, е достатъчна дори да паднеш и да се пребиеш, преди още димът да те е довършил!

Ако зависеше от мен, щях да забраня тютюнопушенето навсякъде!

Но както и да е, финансовите интереси са огромни и това едва ли ще стане някога.

При всички случаи приветствам това, което се започва, против пушенето на обществени места.

Като начало - аз съм слаб пушач, тоест ако не седна на маса, пуша по една кутия на седмица. Това за сведение.

Сега по темата! Мен ако питате - в заведения на открито трябва да е позволено да се пуши. На улицата - сащо. Виж, бих глобявал за хвърлен на улицата фас, както и за хвърлена боклук от всякакво естество.

За заведения - ако са малки и не могат да отделят помещение за непушачи - или да се напъне шефът им да сложи достатъчно добра вентилация, или да сложи табелка - "тук се пуши".

След което всеки да си прави сметка иска ли да влезе там, или ще иде в съседното заведение, което да е за непушачи.

А да се забранява пушенето навсякъде си е пак дискриминация.

Да не говорим, че съм забелязал, че когато чакам рейс и той се бави, запаля ли цигара на спирката, пристига веднага :D

...

Да не говорим, че съм забелязал, че когато чакам рейс и той се бави, запаля ли цигара на спирката, пристига веднага :D

хаха, ами погледни го от друга страна - дори рейсът е срещу тютюнопушенето и идва веднага като запалиш и като дойде, трябва да хвърлиш цигарата преди да се качиш :D

Prisyedinqvam se kym mnenieto, che koito iska da pushi trqbva s tova da ne prechi na tozi, koito ne iska! Spored men cigarite nqmat bydeshte i v blizkite 50 godini shte 'izleznat ot upotreba'. Vinagi sym se chudil zashto v opredeleni regioni se zalaga edinstveno na tozi vid prehrana. Kakvo shte stane s tqh, ako sled kato vlezem v EU se zabranqt cigarite po nqkoe vreme?

Tedy, то си има (или би трябвало да има!!!) кошчета.

Пък ако няма - запазвам си остатъка от цигарката по примена на Ринсуид :)

P.S. JDFU, прав си, майна! Който пуши, на трябва да пречи на непушачите, и който не пуши, не трябва да пречи на пушачите! А че нямат бодеще - така е.

Вредни са, и ще изчезнат.

Абе, който е решил да се само убива направо да си тегли куршума, защо трябва да тровят и другите. На който му се пуши да си пуши в къщи.

Aquila, колите убиват. Некачествената храна убива. Некачествените лекарства убиват.

И тях ли да забраним?

Абе, който е решил да се само убива направо да си тегли куршума, защо трябва да тровят и другите. На който му се пуши да си пуши в къщи.

Абе виж ся, прав си от една страна-страната на непушачите.Просто ако си пушач щеше да знаеш, че понякога просто не може да на се запали цигарка.Особенно ако е синъо в*****и(да не става реклама :D ).Тва е все едно да кажеш на наркоман "Дрогирай се само у вас!".Аз бая си попушвам и съм на мнение, че трябва да има специални места, където да пушим и да на ви пречем.Ама кат ша са тровим поне на оставете да го правим качествено. :punk

Аз едно не разбирам...

Значи всеки разумен човек знае, че цигарите са вредни, не вредни, ами направо убиват... И е грозно... И вони ужасно после устата ти на пепелник... И така нататъка...

Е хубаво де. Защо тогава не забранят производството и продажбата им?! На какви се правим? Ще го произвеждаме, ще го продаваме абсолютно достъпно за абсолютно всеки... И ще преследваме употребата му?! Само на мен ли ми се струва нелепо и тъпо?!

Това е пристрастяване. Като всяко пристрастяване - това е болестно състояние. И да не се атакува причинителя на болестта е престъпление, престъпление е да се атакуват болните, вместо да им се помага. Все едно сега да направим концлагери за болни от СПИН и да ги изолираме навсякъде - в ресторанти, в обществен транспорт и т.н. и т.н. Как ви се струва тази идея?

Аз едно не разбирам...

Значи всеки разумен човек знае, че цигарите са вредни, не вредни, ами направо убиват... И е грозно... И вони ужасно после устата ти на пепелник... И така нататъка...

Е хубаво де. Защо тогава не забранят производството и продажбата им?! На какви се правим? Ще го произвеждаме, ще го продаваме абсолютно достъпно за абсолютно всеки... <b>И ще преследваме употребата му?!</b> Само на мен ли ми се струва нелепо и тъпо?!

Пари брат ми, пари!!!!!!!!!!!!!!!Тва е най-важното за производителите, а и за държавата ( парите имам предвид).Знаеш ли колко пара влиза в държавата от цигарите???БАЯ?!!!!!!!Е как да ги забранят, като могат да си се гушат доволно от тях!

Aquila, колите убиват. Некачествената храна убива. Некачествените лекарства убиват.

Колите не убиват, хората убиват, а храните и лекарствата, всеки отговаря за себе си и не пречи на другите.

И тях ли да залбраним?

Абе виж ся, прав си от една страна-страната на непушачите.Просто ако си пушач щеше да знаеш, че понякога просто не може да на се запали цигарка.Особенно ако е синъо в*****и(да не става реклама  :D ).Тва е все едно да кажеш на наркоман "Дрогирай се само у вас!".Аз бая си попушвам и съм на мнение, че трябва да има специални места, където да пушим и да на ви пречем.Ама кат ша са тровим поне на оставете да го правим качествено. :punk

Мале, колко глупости в тия два отговара...

По принцип нямам нищо против пушачи.Като са решили да се тровят,да го правят.Живота си е техен.Ако си пушат кадето си му е мястото нямам нищо против,но не ми харесва това че си хвърлят фасовете кадето им скимне(не всичките де,но една голяма част...).

Препоръчвам на всеки пушач да се поразрови из интернет и да види снимки на бял дроб на пушач!

да когато в едно помещение има хора които не желаят да се тровят принудително от уважение и елементарно възпитание не би трябвало да се пуши но много хора не правят така :angry:

сега направо не мога да си представя как съм издържал 1-2 год. на място което се пушеше мн, до такава степен че миризмата се беше просмукала в дрехите ми :sick

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...